19 oktober 2009

Den gamle Augusts nomineringar

I dag tillkännagavs alla Augustnomineringarna. Den enda jag hade tippat rätt på var Siv sover vilse av Pija Lindebaum. Jag har läst fem av sex nominerade i barn- och ungdomsboksklassen:

Siv sover vilse av Pija Lindenbaum – en underbar bilderbok om att sova över hos en kompis och vad det kan föra med sig i form av konstig miljö, nya dofter, skrämmande mörker och nya bekantskaper. En underbar bok som alltid av vår allra bästa bilderboksmakare!

Svenhammeds journaler (har jag inte läst) av Zulmir Bečević – enligt kollegan en mycket bra och rolig ungdomsbok.

Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm – en historisk roman om utsatta ungdomar, hat, kärlek och tuffa livsvillkor. Mycket bra som alltid av Elvira Birgitta Holm som är en av mina favoritförfattare.

Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman – en bra bok som tyvärr konkurrerar i samma genre som min och Marias bok. Synd att det inte var vår bok som nominerades!

Kulor i hjärtat av Cilla Naumann – kortfattad, kristallklar om en ung pojkes innersta tankar och saker som han och brorsan upplever. Häftigt och intensivt kortfattat. Så bra!

Natthimmel av Sofia Nordin – också en mycket bra bok om en familj där man knappast pratar med varandra, alla känslor döljs bakom stängda dörrar. Huvudpersonen slår sig fri från tystanden via en ny killkompis och genom att börja lajva ihop med honom och hjälper på så vis både sig själv och sin lillasyster. En bok om att växa som människa, rekommenderas varmt!

2 kommentarer:

M/S Design sa...

Det verkar finnas bra mycket mer barn och ungdomsböcker nu än när mina växte upp.
Ha det så bra.
Mariana

Magica de Hex sa...

Utgivningen av barn- och ungdomsböcker har nästintill fördubblats sedan jag började jobba på Barnens Bokklubb 1995. Då kom det ut knappt 1000 titlar per år, förra året tror jag det var nästan 1700 ...