29 december 2009

Fortfarande olöst mord

Julen 1996 mördades en 6-årig skönhetsdrottning i sitt hem i Atlanta i USA, under mystiska omständigheter. Hennes namn var JonBenét Patricia Ramsay. Hon hittades i husets källare, hennes ben och händer var ihopbundna och munnen var förtejpad. Flickan hade blivit torterad, sexuellt misshandlad och strypt till döds. Föräldrarna, John och Patsey Ramsay blev misstänkta för mordet tills en fd lärare greps. Läraren visade sig senare oskyldig och mordet är fortfarande olöst.

I sin senaste bok Älskade syster, skriver Joyce Carol Oates, JonBenéts hemska och brutala historia, fast i sin egen omisskännliga, påhittade form. I Oates version handlar historien om den lilla isprinsessan Bliss som enligt ett förvridet amerikanskt skönhetsideal blir offret, snarare än den idol hon till synes är på ytan. Ett vackert underbarn som bakom fasaden äter mängder med piller, tvingas bleka både hår och hy, skönhetsopereras, skickas till tveksamma terapeuter och aldrig får tillfälle att bara vara en vanlig liten flicka. Oates visar som alltid fram den amerikanska medelklassens otäcka baksida, och hon gör det på ett ohyggligt naket och vidrigt skoningslöst vis.
Historien berättas i jag-form av Skyler, Bliss handikappade storebror som i tio års tid efter sin systers död tror att det är han som är skyldig.

Detta är en satir över den amerikanska drömmen, en egen version av en sann händelse (ungefär i samma anda som Blonde) och det är ingen vacker berättelse. Ibland vill man spy och/eller gråta, men som alltid är Joyce Carol Oates en skicklig bildväverska och ordvrängare och man kan inte annat än hänföras och läsa vidare, till the bitter end ...
Jag kan inte göra annat än rekommendera boken!

2 kommentarer:

Susanna sa...

Tack, tack den måste jag läsa/kram S

Magica de Hex sa...

Gör det - om du har starka nerver!