31 juli 2010

På väg hem

Nu passerar vi strax Mariestad, och sen återstår 30 mil till vår lilla ö. Har haft dåligt med mottagning i veckan, därför har det inte blivit något bloggat. Vi tänkte försöka hitta ett trevligt värdshus att äta på, men de verkar vara helt och


hållet utrotade numera. När klockan var halv tre gav vi upp och stannade på Mac donalds. Trist!!!

Så här ser det ut i större delen av Svedala - också ganska trist.
Skog, skog, skog. Hur kan det vara så många träd och så få värdshus? Undrar om det skulle löna sig att öppna ett riktigt bra mathak mellan Gbg och Sthlm? Eller vill alla äta hamburgare hela tiden?
- Posted using BlogPress from my iPhone

25 juli 2010

Den västra kusten är inte den bästa kusten

Idag har det regnat hela dagen. Det gör det nästan alltid när jag är på den här västkusten - av någon outgrundlig anledning. Kusten ser magica - och börjar genast gråta av olycka. Det är bäst att jag lägger mig six foot under... Likadant när jag och sambon seglade här förr - jag kom och kusten såg - och sen - regn. Bäst jag åker tillbaka till bästa kusten, öst snart är jag tillbaka - håll ut!


- Posted using BlogPress from my iPhone

24 juli 2010

Bohuslän – here we come!

Nu bär det av rätt ut i semesteridyllen, eller träsket ... eller hur man nu vill uttrycka sig. Vi har ca 60 mil att köra och sen hamnar vi på en liten ö utanför Lysekil, Bassholmen. Kommer ni ihåg att sambon förra året tillbringade vår vecka på Bassholmen på Uddevalla sjukhus istället? Förhoppningsvis förblir han frisk och pigg den här gången. Håll tummarna!
Vi får väl se hur mycket bloggande det blir från telefonen, om inte, ha det så jävligt så hörs vi om en vecka. Och som vanligt - gör ingenting som inte jag skulle ha gjort!

23 juli 2010

Säg efter mig

Idag stavar vi till S.E.M.E.S.T.E.R. Säg efter mig: Se-mes-ter.
Imorgon: Bye, bye Stockholm, hallo Bohuslän!
Och du sol: det är bara att krypa fram igen. Inget att skämmas över.
Komsi, komsi, komsi!

Nu snabbt över till Magicas modeblogg: har shoppat SJUKT billiga shorts på HM idag – 50 spänn! Värsta snygga mönstret, visst?

22 juli 2010

Håll dig INTE för skratt!

Läste idag att undersökningar om hur ofta vi skrattar visar att femåringar skrattar ca 400 gånger om dagen, sexåringar ca 300 gånger varje dag – och vuxna 15 gånger per dag.

Vet inte om jag ska skratta eller gråta över detta?

Lite nytt!

Nu har jag lekt lite med den nya malldesignen, som man lätt som en plätt ändrar och gör nya bakgrunder, typsnitt och annat kul med. Jag inleder min nya design-era med böcker som bakgrund! Otippat? Kanske borde jag istället haft något som ... eh ...öh ... motorcyklar eller bakverk istället?
Nåväl, det är lungt på jobbet så jag tar ledigt även imorgon och börjar med andra ord min semester – tadam: IKVÄLL!!!!

Tjoflöjt lata dagar, here I come!

Och om du mot förmodan Gud vill att det ska regna nu i 4 veckor så är det helt ok med mig. (Tror ni han går på tricket?).

21 juli 2010

Nytt litterturprogram för unga på tv!

Ikväll startar Utbildningsradions nya satsning på unga människor som gillar böcker: Hej litteraturen! Sju delar ska det bli och programledare är Rebecka Vinterbarn Elg. I dagens SVD säger hon: – Utbildning har jag inga problem med, däremot gillar jag inte korvstoppning. Jag ville inte att det skulle bli så mycket som i skolbänken. Jag talar sävlig skånska och tycker om böcker, då är det svårt att inte bli pretentiös.

Hej litteraturen! tänker sig att koppla samman det historiska med något aktuellt. Vi får helt enkelt kolla på tv ikväll och se själva vad detta kan bli! Intressant iaf att ungas litteratur på något vis uppmärksammas. Programmet startar kl 22.00 i SVT 1.

20 juli 2010

Bara 3, 5 dagar kvar ...

Nu är det nedräkning till semestern. Ganska lugnt på jobbet, men trots allt finns det något att göra hela tiden. Om man bortser från att jag ska göra fotvård imorgon förmiddag förstås ... Gillar att ha snygga fötter på semestern när man går i sandaler mest hela tiden. Och skönt att få bort alla hårda tanter-kanter ... är väl någon slags kärringvarning på att göra fotvård antar jag?

På lördag styr vi alltså kosan mot Bohuslän, närmare bestämt Bassholmen, där vi hyrt ett rum & kök i en röd stuga i en vecka. Eftersom sambon är götlabörgare så kan vi passa på att hälsa på hans mamma samtidigt.

Bassholmen är en ideell förening som huvudsakligen har riktat in sig på att bevara gamla nordiska båttyper, samt fiskar- och båtbyggartraditioner runt dem. På ön finns ett museum med gamla båtar och där finns också båtar som man får låna och segla när man är där. Mycket trevligt!

18 juli 2010

Kollat på båt

Idag har vi åkt till Furusund och kollat på denna båt. Det är nämligen en sån vi är sugna på. Ganska stor hytt, 2 kojer, stort fördäck som rymmer mycket och ganska hög fart om man får för sig att åka ut till yttersta havsbandet för att njuta en liten stund. Vi har sett på ett flertal likadana båtar och alla är tyvärr så misskötta att vi tvekar. Visserligen är de från 80-talet men folk som har sådana här båtar verkar sätta en ära i att ge f-n i att tvätta, sätta fast elkablar, polera, ta upp på vintern, serva motorn, och därför ser de ut som själva katastrofen. Vi har iaf prutat på priset - och just nu funderar säljaren på om "frugan" hans kan gå med på vårt bud. Vi har prutat och krävt städning ombord.

Om man städar upp och fixar iordning något man vill sälja får man säkerligen mer betalt än om man gör tvärtom. Men vissa män har väl helt enkelt för liten hjärna. Upptill eller nertill ....

17 juli 2010

Dutch harbour

Lätt bakis (whisky mitt i natten med grannarna - hur smart får man vara?) befinner jag mig idag mestadels halvliggande i soffan framför tv:n. Sambon likaså. Han väljer program och vi fastnar i något som heter Deadliest catch eller nåt sånt. Programmet är någon sorts amerikansk dokumentär om de supertuffa machofiskare som fiskar krabbor i Berings hav i storm och mörker och iskyla. Här är det hårda bananer som gäller, och är någon ny och klagar det minsta eller får ett sår eller något så tråkas och hånas denne stackare genast grovt och skoningslöst. Männen har armar som boaormar och tatueringar över alla delar som är synliga. Vilken miljö! En båt var tvungen att gå iland på ett ställe som heter Dutch harbour för att de fått in ett rep i propellerna som de var tvungna att dyka ner och skära loss ... i elva minusgrader ...
Jag fattar lätt att de där långbenskrabborna kostar flera hundra kronor kilot efter att ha sett hur de fångas.
Men det ser vackert ut där uppe i Alaska! Man kanske skulle ta en tripp dit?

16 juli 2010

En sannolik historia

Oj, oj, oj. Jag har just SLUKAT Karin Alvtegens nya bok, En sannolik historia och jag kan bara sucka av hänförelse. FAAAN att den tog slut så fort! Jag tycker väldigt mycket om alla hennes böcker, men den här är hennes absolut bästa. Hon berättar en historia om några vilsna människor som hon gestaltar med en sådan ömhet och närhet så att det känns som om de har blivit mina bästa vänner. Fem människor står i fokus: Helena som sedan tre år driver ett litet landsortshotell i Norrland, hennes dotter Emilie som är djupt olycklig, eftersom hon helst vill flytta till sin pappa som nyligen lämnat Helena och flyttat tillbaka till Stockholm. Anders som är tillfällig hotellgäst på hotellet och som hamnat där pga av ett självmordsförsök, Verner, byns unikum, som har oanade förmågor och insikter och sist men inte minst Helenas granne och barndomsvän Anna-Karin, en förbittrad och trångsynt kvinna som aldrig brytt sig om att försöka förstå någon utanför sig eget ego.
Den här boken handlar om att tänka nytt, bryta gamla mönster, försöka nå fram till sina medmänniskor och våga stå för sina gamla surdegar. Jag kan bara gratulera er alla som har den kvar att läsa.

Boken släpps inte förrän i augusti, men håll ut!

15 juli 2010

Semesterläsning?

Just nu planerar jag min semesterläsning noggrant. Det paradoxala i det här jobbet är att jag började jobba med böcker för jag älskar att läsa, och sen när jag väl nådde mina drömmars mål, hinner jag i alla fall inte läsa alla de där böckerna som jag vill! Under ”terminerna” läser jag i stort sett ”bara” barn- och ungdomsböcker. Vuxenböcker får jag läsa när jag har semester. Ni fattar hur viktiga de där få böckerna är! De vägs på guldvåg. Just nu består min läshög av följande titlar:
Håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski, En sannolik historia av Karin Alvtegen, Lika som kärlek av Anita Salomonsson och Igelkottens elegans av Muriel Barbery (äntligen!). Fler ska det bli, men just nu har jag inga fler titlar i huvudet. (Jag vet att jag sagt några av dessa titlar förr, men de har ännu inte blivit lästa)...

En bra deckare skulle jag också vilja läsa. Tips tack!

14 juli 2010

Stängt pga juli

Visst är det ett märkligt fenomen som inträder så här års, jag märker det varje sommar: allt är nedmonterat, stängt, tillbommat, utfluget. Knappt någon jobbar, ingen ringer, det går inte att få några som helst besked via mejl och om man vill träffa en kompis och gå ut och svinga en bägare så finns inga att tillgå. Var är alla? Smögen? Österlen? Mallorca? Sarek? Östra Uralbergen?

Jag gillar att jobba i juli, man hinner avverka alla de där skäms-högarna, och man kan tänka flera tankar i rad utan att bli avbruten (om det inte är 30+ vill säga). Och jag älskar att ha semester i augusti, dels kan jag gå och suga på karamellen länge, länge innan och så är det härligt att vara ledig och räcka lång näsa till de flesta andra som har börjat jobba.

13 juli 2010

Yoga, jag? Varför inte?

Igår kväll var jag på mitt livs första yoga-pass ever. En kvinna som bor på min lilla ö ger gratis pass hela sommaren på vår gemensamma loge. Igår var tredje gången. Har ni någonsin stått i position stående hund hundraelva gånger med ett halvläkt ryggskott? Det var en ny erfarenhet vill jag lova. Eller testat solhälsningen? Eller liggande barnet? Som gammal Svettis & Friskis-medlem var detta ett helt nytt rörelsemönster. Det ser ganska lätt och lugnt ut, men satan i gatan vad jobbiga vissa övningar är! Men ganska kul ändå faktiskt.

För att inte tala om dagens träningsvärk i axlarna efter den där j-a hunden ...

12 juli 2010

Tropiskt i gamla Svedala

Redan klockan sju när jag stod och väntade på färjan (den här bilden är autentisk men inte från imorse, då fanns inga moln tyvärr) var det så varmt att jag kände svetten bryta fram på min panna. Tropiskt på något vis ...

Natten var skön, men aircondition-apparaten förde sånt liv att det inte gick att sova med den på, men när vi kröp till kojs var temperaturen nere i 22 grader så det gick fint att sova. Idag inleder jag min nedräkning till semestern: bara 2 veckor kvar att jobba, 10 arbetsdagar. Undrar om det finns någon fläkt på jobbet, annars blir det nog svårjobbat i eftermiddag när solen gassar som värst genom mitt fönster ...

11 juli 2010

Cool, coolare, coolast?

Detta är Bauhaus i Bromma sista air-condition-apparat. Den sålde de till oss till ett grymt extrapris eftersom det var förra årets modell. Vi shoppade den för ca 1,5 timme sedan, och nu är den installerad i badrummet som angränsar till vårt sovrum. Efter att ha stått på i ca 30 minuter så är det"bara" 25 grader varmt i sovrummet. I resten av huset är det ca 30. Ser fram emot att sova i typ 20 grader i natt!
PHU!

10 juli 2010

Hot, hot, hot ...

Grekland kan slänga sig i väggen när det gäller hetta. Jeezzuz så varmt det är!
Vi startade dagen med att städa efter hund- och barnveckan och det var ingen sinekur kan jag säga. Resten av denna lördag är helgad åt korsord och vindrickande. Kanske sörpla i sig lite kyckling också vad det lider.
Vad gör ni?

9 juli 2010

Under kastanjen ...

Det härliga med att ha sen semester är dels att man är kvar i stan och får njuta alla dess frukter medan det är som varmast och tommast på folk (till och med trängselavgifterna bjuds det på hela juli! Jippiiee!) och dels att man har det goda kvar ... nu är det bara två veckor kvar!

Igår under kastanjen i Gamla Stan på berättarafton, på söndag under eken på Djurgården för Parkteaterföreställning. Kulturellt så det förslår - och gratis! I går kväll var temat livets nitlotter och två berättare turades om att dra skrönor på det temat. En var bra och en var ok. Kul ändå att sitta på en stol, mitt på gatan, mitt i stan, helt kostnadsfritt och njuta en föreställning!

Det är fantastiskt att strosa i och uppleva ett så här varmt och öppet sommar-Stockholm. Alla är ute, alla är glada.
Fint på nåt sätt.

7 juli 2010

Underbara ungar

I måndags kom yngsta dottern med två huliganer i släptåg. Hon erbjöd sig att komma och hjälpa mig med lånehunden eftersom jag har ryggskott och det är ju så gulligt att man blir tårögd. I två dygn har jag nu fått helt fantastisk "hjälp":

Sand i hela huset, blöta handdukar på ett flertal ställen, leksaker överallt som det är supernajs att snava på med ryggskott (särskilt de där sylvassa bondgårdsdjuren), smutsiga tallrikar på alla plana ytor, kladdiga fingrar under skyddsfilten i soffan, öppna tuschpennor på köksbordet, smörgåsbitar under köksbordet (nä, där ljög jag allt, de åt hunden upp så snart de nuddade golvet) ...
Nu har de åkt hem, jag har varit hos naprapaten, hunden har fått simma efter pinnar i motionssyfte, och jag tänker nu sätta mig på balkongen med ett stort glas rödvin och ett manus i "splendid isolation".

Ensamheten! Mmmm ...

6 juli 2010

Ryggj-el med äv i mitten

Har fortfarande lika ont i ryggen och har redan varit hos naprapaten två gånger, och ska dit imorgon också. Så himlans tröttsamt, eller som min kollega Lisa brukar säga: den stora TRÖTTMAN. Otur i oturen var att jag även var hundvakt denna vecka och att sambon å arbetets vägnar drog till Göteborg ungefär samtidigt som jag kom hem. Stor dramatik – eftersom jag knappast kan promenera en border collie ett par timmar i rask takt varje dag med ryggskott! Men då gjorde en räddande ängel en stor insats och kom hem till mig - en snäll dotter medförandes två barn, dator och ett glatt humör. Nu roddar hon ungarna, hushållet, hunden och ryggskottstanten med van och säker hand, thank God almighty.

4 juli 2010

Nu ska ni få höra

Nu har jag återhämtat mig lite från det hemska ryggskott jag ådrog mig på Kreta. Allt där är förvisso helt fantastiskt - utom sängarna. De är hårda som sten och det klarar inte mina svaga höfter och ömma lilla rygg. Så sista eftermiddagen sa det PANG! och där jag låg jag som en skalbagge på rygg och fäktade med armar och ben ... missade allas uppläsningar och uppträdanden och avslutningsmiddagen tack vare denna tråkiga kroppsdel som för övrigt fortfarande protesterar å det högljuddaste vid minsta rörelse. Var hos en naprapat i fredags som inte direkt gjorde det bättre, snarare sämre ...

Nåväl, Lendas var förstås fantastiskt och jag har tillverkat mången pekoral - både i kort och lång form. Två texter som har kommit till i veckan känner jag mig någorlunda nöjd med: en text jag skrev till en målning av en annan kursdeltagare och en skräcknovell a la Ray Bradbury som jag ska fila vidare på.
Barnbarnet har också haft en underbar vecka, fått massa nya kompisar och lärt sig att hantera en filmkamera, klippa och redigera film.
Havet var lika blått och ljummet, vindarna smeksamma och solen het. Och tsatsikin! Och fetaostsalladen! My god!

Nästa år får jag nog ta med mig en egen madrass dit!

3 juli 2010

Pekoral om Lendas

Blå, blå, blå
grå, grå, grå
ständigt mötas dessa två
blå och grå
sand och strand
vit och grå
blå, blå, blå

Sol, sol, sol
salt, salt, salt
sand och strand
Brun, brun, brun
blir min hand
blå och grå
ständigt mötas dessa två