30 september 2007

Hemma igen

SUPERSKÖNT att vara hemma från bokmässan som var det mest högljudda och välbesökta jag varit med om (13:e gången). Orkar inte tänka ut något kvickt och kul ikväll. Återkommer.

25 september 2007

Malins bokfemma vecka 39











Temat för veckans Bokfemma är ungdomsböcker för tjejer. Här kommer mina 5 (svårt att begränsa sig bara till 5!) favoriter:

Skuggan av den randiga vargen av Sonya Hartnett: 23-åriga Satch lever ett eländigt liv på den australiensiska landsbygden med en pappa som är knäpp, en mamma som håller på att jobba ihjäl sig. En dag får Satch ute i vildmarken syn på ett märkligt djur - ett djur som man trott vara utdött, den tasmanska pungvargen. För hans udda och utstötta tjejkompis Chelsea innebär upptäckten en möjlig väg bort från förnedring och tristess, men för Satch blir pungvargen symbolen för något helt annat...

Vilda gröna ögon
av Joyce Carol Oates: Francesca Pierson 14 år, bor med sin familj i Seattle, USA. Alla tycker att hon är trevlig och söt men blyg och försiktig. En kväll är Francesca på fest med äldre ungdomar och hon överfalls av en kille. Med en välriktad spark och sina vilda gröna ögon, sin inre kraft och styrka, lyckas hon göra sig fri. Det är första gången hon blir medveten om kraften som finns i de vilda gröna ögonen. De räddar henne på festen och de kommer att rädda henne igen.

Fallet
av Anne Provoost: Lucas tillbringar sommaren med sin mamma på morfars gård. I grannhuset bor den judiska flickan Caitlin som Lucas lekte med som barn. Då hon antyder att Lucas döda morfar hade något att göra med händelser som ägde rum under andra världskriget, ställs saker och ting på sin spets. Och när Lucas träffar några killar som säger sig beundra Lucas morfar drivs han att göra något oförlåtligt som förändrar livet både för honom själv och dem han älskar …

Syster, jag saknar dig av Jackie French: En torsdagsförmiddag tar Saras 18-åriga storasyster Reenie sin handväska, ropar hejdå och går ut genom dörren. Det är det sista någon ser av henne. Handväskan hittas någon vecka senare på stadens soptipp. Men Reenie är och förblir försvunnen. Sara har ibland irriterat sig på sin söta och perfekta storasyster, men nu skulle hon göra vad som helst för att få henne tillbaka. Genom Saras ögon får vi följa hur livet för alla dem som känt Reenie blir en mardröm och hur olika man hanterar det ofattbara.

Jinx
av Margaret Wild: Jen är uttråkad. Rutinerna hemma, med mamma och hennes handikappade syster är tjatiga, och hon längtar efter äventyr. Så möter hon Charlie. Charlie, som färgar håret grönt och lär henne uppskatta sin syster för den hon är, trots sitt handikapp. När Charlie begår självmord frågar Jen paralyserat sig själv ”Vad kunde jag ha gjort?” Livet går inte alltid åt det håll man vill, lär hon sig, men människorna runt henne lär henne att ta tillvara på det hon har.

24 september 2007

Bok och Bibliotek-dags

På onsdag bär det av till årets evenemang i bokbranschen - Bok och biblioteksmässan i Göteborg. ALLA AV VIKT ÄR DÄR! Det vill säga alla som ÄR NÅGOT i bokbranschen. Och överallt sitter de, uppflugna på något podium i något stort förlags monter, med en skara hängivna fans vid sina fötter. Jag pratar om FÖRFATTARNA SOM SKRIVER BÖCKER (läs deckare) TILL VUXNA. Många kloka saker sägs och ännu fler smarta uttalanden kan höras i baren på Park hotell runt midnatt (efter några drinkar).
Vi som jobbar med barnböcker har förstås inte lika hög STATUS. Nog kan man se en och annan känd barnboksförfattare vifta med en bok eller två, men det är sällan de känns igen av någon annan än sin förläggare, så de märks inte så mycket. Och vi som jobbar på Barnens Bokklubb tillhör den absoluta underklassen. För det första: Vem vill arbeta med barnböcker - de märks ju knappt! Är det någon som läst någon bra recension om barnböcker på sista tiden? Vet du var man kan köpa barnböcker någonstans? I bokhandeln? Javisst ja, de står ju längst in i ett mörkt hörn och skäms. Och för det andra: Vem kom på den befängda idén att kränga böcker via postorder? Det låter alldeles FÖR kommersiellt!
Men trots detta är jag vid gott mod och även vi i barnboksbranschen brukar ha roligt, och brukar med hängande tunga kolla in de stora mästarnas förfall vid ovan nämnda bardisk. (Om du vill veta mer om intrigerna mellan de STORA författarna finns en kul artikel om detta i dagens DN!)

21 september 2007

Veckans husrapport

Ja kära vänner, som ni ser spikas det nu tak på huset. En granne som nyss själv byggt hus hade den stora vänligheten att upplysa mig om att när taket väl har kommit på så är ungefär 20 procent av huset klart. Där fick jag för att jag kände mig glad i en liten stund!

Jag undrar om det är tillåtet att nattetid såga hål/borra med tyst borr/anlägga röta/skadeinsekter/husbock eller något annan otrevlig förstörelsemekanism i nämnda grannes nya hus på något olämpligt ställe?
Någon som har ett fiffigt sabotage-tips?

20 september 2007

Pageturners

Veckans tema för Malins Bokfemma är "pageturners", dvs böcker man inte kan sluta läsa! Här kommer mina 5 favoriter:

Över näktergalens golv
av Lian Hearn: Boken utspelas i ett fiktivt medltida Japan. Boken börjar med att en bergsby anfalls av våldsamma samurajer. Byn förblöder, men som av en slump undkommer den 15-årige Takeo. En märklig vandrare tar pojken under sitt beskydd och uppfostrar honom. Takeo är mystisk, stark i strid och lika stark i kärlek. Striderna är många och blod flyter i denna fantastiska och spännande fantasyberättelse som man inte kan sluta läsa ... den är SÅ BRA!

Den hemliga historien av Donna Tartt: Ni känner säkert till historien om Richard Papen och hans fyra elitistiska kamrater. De går på college och deras hela värd cirklar runt klassiskt litteratur, skräddarsydda kläder och stora mängder alkohol. De här fem bildar en grupp som går längre och längre i sina försök att uppnå någopn sorts extas. Det hela slutar med ond, bråd död och något som faktiskt är ännu värre ...

Män som hatar kvinnor
av Stieg Larsson: Behöver knappast någon närmare presentation!

Trollkarlen från ö-världen av Ursula Le Guin: Ön Gont är en stormhärjad klippa i Nordhavet, berömd för sina trollkarlar. Pojken Sparvhök är en av dem, en stolt enstöringsom törstar efter att bli störst av trollkarlar. Men han använder sina krafter för tidigt och ovist: Av högmod kallar han upp en skugga från dödsriket och måste fly från dödsskuggan, ända tills han inser att bara han själv kan förgöra det onda, genom att slutföra det han påbörjat och ge skuggan ett namn. Superbra, intelligent fantasy för alla som gillar sagor!

Blonde av Joyce Carol Oates: En lysande intensiv och fruktansvärd skildring av Marilyn Monroes liv, sett ur Oates ögon. Oates fyller boken med ord, känslor, personporträtt, sorger, missmod, droger, tillkortakommanden på ett fullkomligt facinerande sätt. Myten Marilyn omkullkastas fullständigt och inget av det man trodde om den vätesuperoxid-blonderade vampen stämmer. Här framträder en blyg och klumpig flicka som bara vill bli älskad. En av de bästa böcker jag läst!

16 september 2007

Ö-liv öken i ösregn

Ööööööööö ... idag är den en usel ö-dag. Det har regnat så mycket att det nästan har regnat in i stövlarna om man har stått still i mer en 1 minut! Det är öken med så mycker regn. Jag har tröstat mig med att baka äppelkaka med massa vanljsås. Mums!
Sen välte nästan bokhyllan över mig, så jag var tvugen att tömma den på allt och skruva fast hyllorna ... Ganska mycket öken det också.
Ikväll hade det varit kul att gå på bio. I stället får man sitta här och stirra in i skärmen medan sambon kollar på öken-programmet Sopranos. Tony i Sopranos passar förresten in i dagens tema, han verkar mest kunna säga öh ...

15 september 2007

Huset ...

Eller vad man nu kan kalla det ser ungefär ut så här just nu. Förmannen kliar sig mest i huvudet och allt verkar ganska rörigt! Svårt att fatta att detta ska bli ett hus så småningom. F-n tro´t ...

Journalister är ett svårflörtat släkte

Igår var det pressfrukost på jobbet för nya Boken om läslust. Mackor beställdes och avhämtades, kaffetermos efter kaffetermos fylldes med nykokt kaffe, bord ställdes iordning, kollegan och jag var beredda att dra vår lilla "show", dvs sitta inför alla journalister och branschfolk och berätta om boken: varför vi har gjort den, vad den innehåller, varför den är så himla bra, och så vidare ... Jag hade lite svårt att somna kvällen innan, trots att jag var ordentligt förberedd. Klockan 9.00 skulle det börja. Kvart över nio hade det inte kommit en själ och halv tio hade det dykt upp tre (!) personer. Två var lärare som blivit intervjuade för boken och en person var illustratören till boken. RIDÅ!
Vi drog förstås vårt anförande ändå, och det gick bra. Som tur var satt även alla arbetskamrater och lyssnade, så det blev ju inte helt tomt i rummet.
Det var tydligen inte intressant att vi har gjort en bok. Vi får hoppas att de den är tänkt för - föräldrar - ska finna den läsvärd.

Får man säga ett ord som börjar på j och slutar på a om journalister?

13 september 2007

Gosig unge

Barnbarnet Kajsa fyller snart 3 år och när jag frågade vad hon önskar sig i födelsedagspresent blev svaret "en lillasyster". Jag försökte förklara att jag tyvärr inte kunde bistå med det, och ställde frågan en gång till. Då svarar ungen glatt: "En levande docka!"
Jag tråcklade in mig i en lång och invecklad förklaring, där jag försökte få henne att förstå att jag tyvärr inte kunde leverera levande varelser av något slag.
"Ett gosedjur då, mormor", frågade hon och tittade på mig med sina oskyldiga blå ögon, och med huvudet lätt på sned.

Ni fattar att man smälter som en klick smör i solsken?
Undrar om det finns mjukiskrokodiler i tvåmeterslängder?

11 september 2007

Veckans bokfemma













Ja Malin! Den här veckan är jag med i gamet. Här kommer mina fem favoritkokböcker:

Nya Annas mat: Anna Bergenström är min och många andras favorit. Allt jag lagar ur denna kokbok blir gott. Hon använder alltid fräscha kryddor och råvaror, det är inte så tillkrånglat, det är alltid relativt smalt och smakar NAMNAM!

Vinterns goda ting av Anna Bergenström: En kokbok, jul- och inspirationsbok. Här finns härligt vackra och goda julidéer, desserter, godis, mat, blomsterarrangemang och mycket annat fint att läsa om och eventuellt också fixa eller tilllaga. Julgrenen (som man har istället för julgaranen) har jag använt mig av i många år!

Vår kokbok: Här finns alla de där basrecepten som man ibland bara inte hittar någon annanstans. Oumbärlig i köket!

Viltkokboken: Äntligen kom den för ett par år sedan, boken som jag väntat på så länge! Eftersom maken jagar och bär hem mängder med vilt så var detta precis på kornet. Trevliga och lagom enkla recept på vilt i vardagen.

Italienskt med Johanna (Westman): En superfin inte alltför tjock kokbok tänkt till ungdomar men som funkar precis lika bra för alla matintresserade. Här handlar det som sagt om italiensk mat - som är så himla gott!

10 september 2007

På hemväg

Så här ser det ut när jag är på väg hem till min lilla ö. När jag förtöjt båten så har jag en kort sträcka att gå i ett grönskande, nja för tillfället gulnande landskap och sen kommer jag hem till mitt lilla lilla gula hus. Mina jobbarkompisar tycker synd om mig som har en så jobbig väg hem, särskilt sena kvällar då vi varit ute och rumlat. "Stackars dig, ska du åka tunnelbana, och ta taxi och sen RO hem den här tiden på dygnet?" brukar de säga och titta beklagande på mig med huvudet på sned. "Javisst", brukar jag svara, "men inte ro – jag har faktiskt motor på båten". Vad de inte förstår är hur fantastiskt det är att komma hit och höra vågskvalpet och tystnaden. Här finns inga bilar, bara naturen och förvisso en och annan mygga. Men de ska väl dö nu när det blir kallare ... och då kommer i stället vinterfåglarna och slår sig ner på vårt fågelbord och smaskar på solrosfrön. Mysigt värre, jag lovar!

Ståtlig, eller hur?

Här kan nu den snart färdiga boden (gäststugan) beskådas i all sin prakt (med vidhängande målande sambo). Någon som är sugen på att få övernatta i den här snygga stugan någon sommar framöver?
Ps. Sambo ingår inte. Ds.

6 september 2007

No bears

Nu är det dags för höstens första förkylning. ATJOOOO!!! Nys och snörvel. Tänkte stanna hemma i sängen idag, men släpade mig ändå till jobbet. Man är väl en duktig flicka.

I dag fick jag rapport från björn- och älgjakten. De har redan fällt 4 älgar! Jisses – det verkar bli till att äta älg även denna vinter ...
Tjao!

Ps. Tack och lov, ingen björn fälld ännu. Ds.

5 september 2007

Facebook

Inte för att jag fattar riktigt hur man gör och varför man ska göra det – men nu har jag också blivit en Facebookare ... Vi får se hur det går. Mera internet att ta hand om ...

4 september 2007

Chic bokfemma

Kom nyss hem från en tvådagars-konferens och kastade mig ut för att läsa vad Malins bokfemma handlar om denna vecka. Insåg strax att det handlar om en hel genre – Chiclit. Kan dock inte komma på en enda titel som jag har läst i genren så jag får stå över ... Marian Keyes lär i alla fall vara drottningen!

2 september 2007

Personligt och privat

Jag har under många år stött på Margareta Strömstedt i mitt arbete som redaktör på Barnens Bokklubb. I barnbokskretsar är hon känd för sina barnböcker, särskilt böckerna om Majken som kom ut på 1970-talet. Astrid Lindgren, en levnadsteckning är också en underbar bok där hon gör ett starkt och inkännande porträtt av Astrid Lindgren.
I somras när jag köpte ett gäng pocketböcker, slank Margareta Strömstedts Natten innan de hängde Ruth Ellis och andra berättelser ur mitt liv med (den kom ut 2006). Boken blev inte läst förrän nu, och den blev en glad överraskning! Det är en memoarbok över hennes liv (hon är född 1931) där hon berättar om sin uppväxt, sitt äktenskap, sina sorger, tillkortakommanden och glädjeämnen, och det är finstämt, humoristiskt och knivskarpt på en och samma gång. Samtidigt som hon berättar om sig själv, väver hon in andra kvinnoöden som korsar hennes liv. Detta är både en stark roman och ett tidsdokument som berör. Läs den!!!