20 september 2007

Pageturners

Veckans tema för Malins Bokfemma är "pageturners", dvs böcker man inte kan sluta läsa! Här kommer mina 5 favoriter:

Över näktergalens golv
av Lian Hearn: Boken utspelas i ett fiktivt medltida Japan. Boken börjar med att en bergsby anfalls av våldsamma samurajer. Byn förblöder, men som av en slump undkommer den 15-årige Takeo. En märklig vandrare tar pojken under sitt beskydd och uppfostrar honom. Takeo är mystisk, stark i strid och lika stark i kärlek. Striderna är många och blod flyter i denna fantastiska och spännande fantasyberättelse som man inte kan sluta läsa ... den är SÅ BRA!

Den hemliga historien av Donna Tartt: Ni känner säkert till historien om Richard Papen och hans fyra elitistiska kamrater. De går på college och deras hela värd cirklar runt klassiskt litteratur, skräddarsydda kläder och stora mängder alkohol. De här fem bildar en grupp som går längre och längre i sina försök att uppnå någopn sorts extas. Det hela slutar med ond, bråd död och något som faktiskt är ännu värre ...

Män som hatar kvinnor
av Stieg Larsson: Behöver knappast någon närmare presentation!

Trollkarlen från ö-världen av Ursula Le Guin: Ön Gont är en stormhärjad klippa i Nordhavet, berömd för sina trollkarlar. Pojken Sparvhök är en av dem, en stolt enstöringsom törstar efter att bli störst av trollkarlar. Men han använder sina krafter för tidigt och ovist: Av högmod kallar han upp en skugga från dödsriket och måste fly från dödsskuggan, ända tills han inser att bara han själv kan förgöra det onda, genom att slutföra det han påbörjat och ge skuggan ett namn. Superbra, intelligent fantasy för alla som gillar sagor!

Blonde av Joyce Carol Oates: En lysande intensiv och fruktansvärd skildring av Marilyn Monroes liv, sett ur Oates ögon. Oates fyller boken med ord, känslor, personporträtt, sorger, missmod, droger, tillkortakommanden på ett fullkomligt facinerande sätt. Myten Marilyn omkullkastas fullständigt och inget av det man trodde om den vätesuperoxid-blonderade vampen stämmer. Här framträder en blyg och klumpig flicka som bara vill bli älskad. En av de bästa böcker jag läst!

Inga kommentarer: