25 september 2007

Malins bokfemma vecka 39Temat för veckans Bokfemma är ungdomsböcker för tjejer. Här kommer mina 5 (svårt att begränsa sig bara till 5!) favoriter:

Skuggan av den randiga vargen av Sonya Hartnett: 23-åriga Satch lever ett eländigt liv på den australiensiska landsbygden med en pappa som är knäpp, en mamma som håller på att jobba ihjäl sig. En dag får Satch ute i vildmarken syn på ett märkligt djur - ett djur som man trott vara utdött, den tasmanska pungvargen. För hans udda och utstötta tjejkompis Chelsea innebär upptäckten en möjlig väg bort från förnedring och tristess, men för Satch blir pungvargen symbolen för något helt annat...

Vilda gröna ögon
av Joyce Carol Oates: Francesca Pierson 14 år, bor med sin familj i Seattle, USA. Alla tycker att hon är trevlig och söt men blyg och försiktig. En kväll är Francesca på fest med äldre ungdomar och hon överfalls av en kille. Med en välriktad spark och sina vilda gröna ögon, sin inre kraft och styrka, lyckas hon göra sig fri. Det är första gången hon blir medveten om kraften som finns i de vilda gröna ögonen. De räddar henne på festen och de kommer att rädda henne igen.

Fallet
av Anne Provoost: Lucas tillbringar sommaren med sin mamma på morfars gård. I grannhuset bor den judiska flickan Caitlin som Lucas lekte med som barn. Då hon antyder att Lucas döda morfar hade något att göra med händelser som ägde rum under andra världskriget, ställs saker och ting på sin spets. Och när Lucas träffar några killar som säger sig beundra Lucas morfar drivs han att göra något oförlåtligt som förändrar livet både för honom själv och dem han älskar …

Syster, jag saknar dig av Jackie French: En torsdagsförmiddag tar Saras 18-åriga storasyster Reenie sin handväska, ropar hejdå och går ut genom dörren. Det är det sista någon ser av henne. Handväskan hittas någon vecka senare på stadens soptipp. Men Reenie är och förblir försvunnen. Sara har ibland irriterat sig på sin söta och perfekta storasyster, men nu skulle hon göra vad som helst för att få henne tillbaka. Genom Saras ögon får vi följa hur livet för alla dem som känt Reenie blir en mardröm och hur olika man hanterar det ofattbara.

Jinx
av Margaret Wild: Jen är uttråkad. Rutinerna hemma, med mamma och hennes handikappade syster är tjatiga, och hon längtar efter äventyr. Så möter hon Charlie. Charlie, som färgar håret grönt och lär henne uppskatta sin syster för den hon är, trots sitt handikapp. När Charlie begår självmord frågar Jen paralyserat sig själv ”Vad kunde jag ha gjort?” Livet går inte alltid åt det håll man vill, lär hon sig, men människorna runt henne lär henne att ta tillvara på det hon har.

4 kommentarer:

AnnCharlott sa...

Jinx har jag också på min lista. Den är helt suverän!

Magica de Hex sa...

Bästa boken!

Myrkott sa...

Jag visste inte att Joyce hade skrivit ungdomsböcker... Spännande! Hon är en favorit.

Magica de Hex sa...

Ytterligare tre fantastiska ungdomsböcker har hon skrivit: Snygg, Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg och Stor i käften.