24 september 2007

Bok och Bibliotek-dags

På onsdag bär det av till årets evenemang i bokbranschen - Bok och biblioteksmässan i Göteborg. ALLA AV VIKT ÄR DÄR! Det vill säga alla som ÄR NÅGOT i bokbranschen. Och överallt sitter de, uppflugna på något podium i något stort förlags monter, med en skara hängivna fans vid sina fötter. Jag pratar om FÖRFATTARNA SOM SKRIVER BÖCKER (läs deckare) TILL VUXNA. Många kloka saker sägs och ännu fler smarta uttalanden kan höras i baren på Park hotell runt midnatt (efter några drinkar).
Vi som jobbar med barnböcker har förstås inte lika hög STATUS. Nog kan man se en och annan känd barnboksförfattare vifta med en bok eller två, men det är sällan de känns igen av någon annan än sin förläggare, så de märks inte så mycket. Och vi som jobbar på Barnens Bokklubb tillhör den absoluta underklassen. För det första: Vem vill arbeta med barnböcker - de märks ju knappt! Är det någon som läst någon bra recension om barnböcker på sista tiden? Vet du var man kan köpa barnböcker någonstans? I bokhandeln? Javisst ja, de står ju längst in i ett mörkt hörn och skäms. Och för det andra: Vem kom på den befängda idén att kränga böcker via postorder? Det låter alldeles FÖR kommersiellt!
Men trots detta är jag vid gott mod och även vi i barnboksbranschen brukar ha roligt, och brukar med hängande tunga kolla in de stora mästarnas förfall vid ovan nämnda bardisk. (Om du vill veta mer om intrigerna mellan de STORA författarna finns en kul artikel om detta i dagens DN!)

4 kommentarer:

AnnCharlott sa...

Jamen, nejmen, jomen ... så illa är det väl ändå inte? Och jag tycker att både den ena och andra tidningen har börjat få upp ögonen för det här med barn och läsning.

Magica de Hex sa...

Visserligen, men ingen skulle erkänna att vi som arbetar på en bokklubb kan en massa om sådant! har jag i alla fall väldigt svårt att tro ...

Anonym sa...

hej
I staden där jag bor har min lokale bokhandlare en stor fin central plats för barnböcker. Där trivs både barn och vuxna.
Jag tycker att på bokmässan så står barnlitteraturen högt, tänk vad barnens torg brukar vara fint och fantasifull.

Magica de Hex sa...

Javisst, alla vi som arbetar med barn- och ungdomslitteratur anser att det är det viktigaste som finns, men du behöver bara läsa dagstidningarna för att se skillnaderna på hur ofta vuxen- och barnlitteratur recenseras.