28 april 2011

Mot Småland

Orkar inte blogga så mucho just nu. Bråda dagar med växtplantering, förrymda katter, manusläsning, etc. Ni hör ju att jag är HIMLA viktig och upptagen. Det är ju skönt att man har något att skylla på när bloggtorkan sätter in ...
Man kan ju babbla här en stund men jag tror att jag skiter i det. Åker till Småland imorgon och jag ska INTE till Astrid Lindgrens värld. Elda inte upp er alltför mycket helgen, det ska jag!
Tjoflöjt.

26 april 2011

På en tallegren ...

Vår grannkatt TS tycker inte om sina nya grannar, dvs Nolle och Lill-Babs. Nolle är ju stor och biffig så honom ger han sig inte på, men Lill-Babs har han utsett till sitt mobboffer. Igår jagade han upp henne i en tall som är ca 10 meter - och jag överdriver INTE när jag säger att hon satt i princip högst upp! När vi till sist hittade henne vid elvatiden igår kväll satt hon högst upp i talljä-eln och mjauade ihärdigt och mycket ynkligt - ända tills sambon hämtade en sex (!) meter hög stege + sin egen längd + att han fick klättra ytterligare ca två meter på stammen för att få tag i katten. Gissa om hon var glad och nöjd när hon äntligen kom ner och hem?! Och gissa om jag var glad och nöjd över att sambon inte ramlade 10 meter ner och bröt nacken ...
(Och gissa om jag är glad för att TS snart ska flytta härifrån?)

24 april 2011

Buskar en masse!

Idag har sambon och undertecknad köpt buskar till vår fula jordplatå framför huset. Det blev faktiskt hela 13 stycken. Men eftersom jag och sambon sällan är ense om någonting - och självklart inte heller vilka färger det skulle vara på buskarna - blev det varannan vit, varannan rosa/röd. Jag ville bara ha vita blommor, men det blir väldigt sällan som jag vill.
Nåväl.
Här kommer namnen för er som förstår er på fina latinska växtnamn (Mariana!).
Själv gör jag det inte.
1 prunus
1 buddleja
3 the bride
3 kolkwitzia
3 bukettapel
1 schersmin
1 enonymus

Bilder kommer när eländet väl är nergrävt. Och hetsa mig inte, det ligger nämligen miljoner stenar där dessa buskar ska grävas ner ...

22 april 2011

The easter-huligans

Nyss åkte två mellanhuliganer och deras mamma hem. De kom igår förmiddag och sedan dess har vi målat ägg i tre omgångar, gungat, spelat äckliga familjerna, fått sår i handen som har krävt många plåsterombyten, ätit grillad lammfilé, sill, potäter, färskpotatis och glass. Vi har också letat efter påskägg som *påskharen* gömt och svullat godis. Imorgon åker vi till det andra gänget mellanhuliganer och firar lite mer påsk, men innan dess ska jag lägga mig ner på soffan och vila efter detta mycket hektiska dygn ...
Phu, vad ansträngande det är att vara ledig.

19 april 2011

Den motvilliga köksan

Den här veckan är jag "kaffetant" på jobbet. Det innebär att plocka i och ur diskmaskin, se till att det finns kaffe och hålla ordning i köket. På sätt och vis hade jag tur som fick en kort vecka, och å andra sidan så hade jag inget vidare flyt med att det är själva påskveckan. Detta eftersom jag då naturligtvis var tvungen att göra livet lite roligare för mina kollegor genom att bjuda på godis ... (nåväl, företaget bjuder, jag shoppar).
Och jag får ju egentligen inte äta godis! Ni vet alla extra kilon och det där ...
Tror ni jag har karaktär att låta bli? Have a guess!

18 april 2011

Monday, monday

Dagens djurrapport: Lillkatten är totalt uttråkad över att behöva ha tratt. Som tur är har väl katter knappast någon tidsuppfattning, så hon har ingen koll på att det ska bäras tratt i ytterligare sex dagar.

Veckorna går, ticktack, ticktack. Kollegorna börjar prata semester, vilka veckor de tänkt ta ledigt och vad som ska ske på denna ynkligt korta fria tid. Vi har också börjat småplanera, kanske en vecka på västkusten och några dagars biltur i vårt vackra grannland Norge. Eller så spar jag Norge och tar en tur med Hurtigrutten någon gång framöver, det tror jag skulle vara en häftig upplevelse. Fast väldigt dyrt har jag hört. Vad har ni för sommarplaner?

Och så dagens spaning: Blåsippor!

17 april 2011

Söndagssysslor

Sova länge (iaf till nästan nio).
Klappa extra mycket på lill-katten som har tratt på huvudet.
Kratta bort massa löv på tomten så gullvivorna kan andas fritt när de kommer upp.
Nästan hjälpa sambon att fixa båten för iläggning.
Läsa ett par relativt korta "si-and-so" deckarmanus.
Dricka kaffe i solen.
Ta fram utemöblerna.
Leta efter vårskor och konstatera att de existerande inte är något vidare. Krävs nog nya ...
Fixa godaste gulaschsoppan.
So far so good.

16 april 2011

Ja det är sol och vår ...

Kommer ni ihåg den gamla slagdängan? Tror det var Lill-Babs som sjöng den typ på 1980-talet. Nu har jag en egen liten Lill-Babs i huset men just nu sjunger hon ingens lov som ni ser, men ändå är hon helt underbart tålmodig och snäll och säger ingenting när vi trär på henne denna hemska tingest över huvudet.
Man är ju inte direkt avundsjuk på henne.

15 april 2011

Dags för båtliv igen ...

Från och med idag är det båt som gäller till - och från - min lilla ö. Det kändes en aning ovant och ostadigt att kliva ner i båten imorse - och dessutom var det tydligen kyligt inatt för det var ett tunt islager på botten - slippery.
Sitter hemma och jobbar idag eftersom jag har varit med två katter till veterinären (den lilla ligger på operationsbordet och kastreras just nu) - men nu ska jag sätta mig med en kopp kaffe på balkongen och njuta av solen.
I går kväll var jag på en väldigt trevlig restaurang - Grill på Drottninggatan - och åt supergott i nya vänners lag. Väry najs indiiid.
Ikväll kommer en gammal vän och hälsar på.
Jezus - så himla supernajs allting är. Oavbrutet.

14 april 2011

Snyggt va?

Måste bara säga att jag är SJUKT nöjd med min nya fina design som en mycket duktig kvinna i sina bästa år - tack Lisa - har gjort till mig. Hon är bara bäst!
Nu ska jag bara kolla med henne om hon också kan ge mig en sån där Gilla-knapp. För er som är lata och inte orkar kommentera that is.

13 april 2011

Många krogsvängar blir det

Min äldsta dotter är lite ledsen. Det skär i hjärtat på ett modershjärta när avkomman inte mår bra, det har vi ältat otaliga gånger här i cyberspejs. Men ack, vad det skär. Jag var helt enkelt tvungen att tröstbjuda henne på middag på trevlig (och god!) restaurang ikväll. Trots att jag ska gå på krogen imorgon kväll också! Men så sällan som det sker annars så gör det ingenting egentligen. Ville bara skryta lite med hur jag "svänger" mina lurviga.
Ser fram emot att få träffa några väldigt speciella bloggvänner irl i morgon kväll!

12 april 2011

Trädgårdsdrama

Ikväll har båda våra katter roat sig med att först smyga på, och sen jaga (!) två rådjur som var på tomten (de försöker äta upp våra växter - uslingarna). Katterna smög och smög och såg ut som värsta rovdjuren (typ ålning medelst hasning) och när den lilla katten kom ett par meter ifrån rådjuren så tvärvände geten och började jaga katten som la på en rem därifrån. Det var nära ögat. Phu!
En liten stund senare ser jag hur storkatten också gör ett tappert jaktförsök - som slutar lika snöpligt! Inte visste jag att katter och bambi var så tuffa. Vilket drama!
Kanske har katterna lärt sig att rådjuren på den här ön inte är särdeles leklystna.

11 april 2011

En nästan bra bok

I kväll har jag läst ett ungdomsboksmanus som var - nästan bra. Språket flöt ganska lätt, intrigen var helt ok (två syskonkullar tvingas flytta ihop mot sin vilja eftersom deras respektive föräldrar skilt sig, träffat nya partner som nu slår sina påsar ihop). Lite bråk, lite, trassel, nya skolor, flytt, missförstånd, lite kärlek - som bäddat för en bra story. Den är iofs inte unik, har läst flera liknande berättelser under mina barnboksår, men som sagt nästan bra.
Vad är det då som brister? Allt går lite för fort, personporträtten är inte särskilt väl målade, lite för många schabloner används. Storyn går inte riktigt på djupet, berör mig inte särskilt, biter sig inte kvar. Går in genom ena örat och ut genom det andra.
Suck för alla timmar jag ägnar åt att läsa halvbra böcker.

10 april 2011

Nästan en hög mindre

Min sambo är hamster. Inte ekorre, nej, tvättäkta hamster. Det innebär att han samlar på saker. ALLA saker. När vi flyttade hit för ca tre år sedan så fick inte alla hans saker plats i de utrymmen som ett hus på 180 kvm + två bodar erbjuder ... Vilket innebär att vi sedan dess har haft åtminstone sex-sju presseningstäckta högar på vår fina tomt. Vilket i sin tur betyder att det ser ut som skit, vilket gör mig fullkomligt VANSINNIG. I tre år har jag försökt ge sambon ultimatum - mig eller högarna? Ikväll när jag kom hem var en hög BORTA och flera saker UPPELDADE.
Den ultimata segern, I tell you.

9 april 2011

Ja det är våren





Blommor av alla de slag och ett nyfixat påskris avec utsmyckning. Björkriset är stulet från en av öns allmänningar, tussilagon växte vid vägkanten och pelargonen och klövern står hemma hos mig. Visst känns det hoppfullt och vårigt?! Och så har vi lagt i lillbåten också. Tjoho! Snart är det sommar igen.
Och på torsdag ska jag träffa två bloggkompisar!
Livet är gött.

8 april 2011

Tulle lilla

Lill-Babs (ja hon heter faktiskt så!) har gjort sig illa i ena bakbenet. Hon råååmar om man tar i henne och linkar lätt över golvet. Nu får hon vackert hålla sig inne i helgen, så hon blir bra. Det är faktiskt synd om katten. Och inte nog med det. Nästa fredag ska hon steriliseras och sedan gå med tratt runt halsen i tio dagar. Och under den tiden får hon inte heller gå ut.
Dubbel-tulle!
Jag kan mottaga kondoleanser å hennes vägnar.

Ps. Var och såg Beatrix Potter-utställningen på Millesgården idag. Mycket vackert museum, kan rekommenderas. Särskilt parken med många fina statyer på sommaren. Vi var där hela jobbet (11 pers) och lyssnade i en timme på en oerhört påläst, duktig och personlig guide. Mycket trevligt och intressant även om jag inte är en direkt Potter-fan. Och så fick vi nybakade scones med ost och sylt också. Inte tulle alls om oss faktiskt. Ds.

7 april 2011

Åsså vare Venezia!






Här kommer några bilder till från den superdyra staden Venedig. Vi hade fint väder hela tiden - ovanligt fint, enligt guiden som vi följde efter som en skock får på vår tvåtimmars promenad runt i staden - normalt kan det vara översvämning i hela Venedig så här års. Aqua Alta som det kallas.

Vi besökte förstås Markuskyrkan, Venedigs gigantiska och mycket vackra katedral, som även kallas Guldkyrkan pga av den mängd guld som finns i kyrkan. Jag tror att vi spenderade mer än en halv dag i kyrkan - sambon är av den åsikten att ska något beses så ska det göras med besked! Vi åkte också gondol (klart överreklamerat men kul ändå att ha gjort det - ingick i den guidade turen). Och jag åt en av de godaste pastarätterna ever - svart som natten eftersom den godaste ingrediensen var cuttlefish, dvs en otroligt mumsig bläckfisk. Rekommenderas! När vi kom hem hade vi ca 25 myggbett var som kliade något i hästväg - trodde nästa först att vi fått löss!! HU!

Det jag också fick var plattare fötter, man går och går och går och letar adresser och går lite mer och hittar inte dit man ska och ger upp och går och går ...
Det var trots allt skönt att komma hem efter en vecka borta! Och snart är det vår! Tjo-ho!

6 april 2011

Barnboksspaning

Här kommer en liten ”spaning” från barnboksmässan i Bologna om vilka trender som gäller i år. Efter flera ”mörka” år fyllda av monster, drakar, nattliga maror och annat läbbigt noteras att det dystra verkar ha dragit hädan. I år är det naturen som gäller. Det kommer flera fina naturböcker för barn i de lägre åldrarna, till exempel Smarta Små upptäcker naturen.
Trend nummer två är klassiska sagor – helst i retrostil – gärna 50-tal. Jag hittar påfallande många sagor som baseras på Sagan om Rödluvan, och en hel del bilderböcker om vargar (dock utan Rödluvan).
Trycktekniken verkar ha blivit både billigare och bättre eftersom många böcker har dekorativa hål i omslagen, typ Tove Janssons Hur gick det sen? För några år sedan var det alldeles för dyrt att göra.
På ungdomsbokssidan kan man nästan tro att det är samma formgivare som jobbar worldvide eftersom ett STORT antal omslag är prydda med ungdomarnas favoritsko Converse. En sista spaning noterar en hel del böcker om änglar och hundar. Och som alltid sticker ett och annat monster upp sitt fula tryne mellan boksidorna!

Att sedan solen sken, magnolian hade knoppar stora som päron, glassen var grym, kaffet starkt, sparrisen mjäll och jordgubbarna mogna gjorde inte saken sämre!

5 april 2011

Joråbarasåatt

Ja, ja jag SKA berätta om utrikesresan, men baraintejustikväll. Orkar inte. Behöver för bövelen semester nu. Jobbade över dessutom och fick ta mig hem medelst t-bana, buss och apostlahästarna eftersom sambon plötsligt skulle jobba över. Härligt att bo på ö nästan jämt.
Barasåattnivet.

4 april 2011

Blandade bilder

Ett axplock bilder är vad jag orkar med att ladda upp idag, kom i säng halv tre i natt (planet landade efter midnatt) och har jobbat och packat upp. Ögonen innehar ett ton grus och jag känner att jag inte har något spirituellt att säga just nu, mer kommer imorgon! Och som ni ser så är det här med bilder lite besvärligt ... har ingen koll på hur de borde läggas in för att bli snygga ...