6 april 2011

Barnboksspaning

Här kommer en liten ”spaning” från barnboksmässan i Bologna om vilka trender som gäller i år. Efter flera ”mörka” år fyllda av monster, drakar, nattliga maror och annat läbbigt noteras att det dystra verkar ha dragit hädan. I år är det naturen som gäller. Det kommer flera fina naturböcker för barn i de lägre åldrarna, till exempel Smarta Små upptäcker naturen.
Trend nummer två är klassiska sagor – helst i retrostil – gärna 50-tal. Jag hittar påfallande många sagor som baseras på Sagan om Rödluvan, och en hel del bilderböcker om vargar (dock utan Rödluvan).
Trycktekniken verkar ha blivit både billigare och bättre eftersom många böcker har dekorativa hål i omslagen, typ Tove Janssons Hur gick det sen? För några år sedan var det alldeles för dyrt att göra.
På ungdomsbokssidan kan man nästan tro att det är samma formgivare som jobbar worldvide eftersom ett STORT antal omslag är prydda med ungdomarnas favoritsko Converse. En sista spaning noterar en hel del böcker om änglar och hundar. Och som alltid sticker ett och annat monster upp sitt fula tryne mellan boksidorna!

Att sedan solen sken, magnolian hade knoppar stora som päron, glassen var grym, kaffet starkt, sparrisen mjäll och jordgubbarna mogna gjorde inte saken sämre!

3 kommentarer:

Maj Korner sa...

Nä, jag tycker inte ett dugg synd om dig! Inte ett smack!

Mika sa...

Tack! Vad snäll du är (för det är väl för mig och enbart mig som du skriver om bologna-böckerna ;) )
Roligt att böcker med stansade blad kommer igen! Dom är fantastiskt fantasieggande... dom och flikar.
Men... då undrar jag... hur gör man om man vill "skriva/illustrera" en sån dära flik och hål bok, gör man det och skickar in den så till bokförlagen man tror är intresserade eller är det bokförlagen som beställer "flik och hål böcker" av välkända författare?

M/S Design sa...

Åh Magnolia knoppar...