14 november 2009

Apropå namn

Just nu sker ett generationsbyte av namn på smått folk. De senaste månaderna har jag hört att tre nya små gossar har fått namnet Sixten och två dito Rufus. Den Sixten jag känner sedan tidigare är i 80-årsåldern vilket måste innebära att detta namn iaf förekom på 1920-talet. Min mamma som är född 1932 döptes till Solveig Ingegärd. På 50-talet var det Hasse, Bosse, Margareta, Lena och Carina som var poppis. På 60-talet hette folk Camilla, Olle, Magnus, Lotta, Caroline etc. 80-talet har jag dålig koll på och mina barnbarn som är födda på 90- och 00-talet heter i storleksordning Matheo, Villiam, Smilla, Malva, Kajsa och Charlie. Fina namn, eller hur?
Häromdagen talade jag med en kompis som berättade att hennes 92-åriga moster innehar följande välklingande namn: Runa Nelly Leontine. Har ni någonsin hört något så fantastiskt? Det låter nästan som en titel på en länge sedan svunnen stenkake-låt. Och inte nog med det: Runa Nelly Leontines 96-åriga syster heter Hermine, vilket genast för tankarna till Harry Potters kompis Hermione. Ytterligare en av min kompis mostrar hette Axelia.
Det dörjer nog några år till innan någon åter får namnet Leontine, eller vad tror ni?

6 kommentarer:

M/S Design sa...

Hermione är ett fint namn! Mitt barnbarn heter Sixten nu tycker jag det är fint men var tveksam från början.Valdemar är ett namn jag gillar men det är nog tveksamt om jag får något barnbarn som heter det.

nilla sa...

Runa Nelly Leontine, helt underbart!
Men jag har faktiskt aldrig hört namnaet Leontine förut så jag betvivlar att de kommer bli stort.

Magica de Hex sa...

Har heller aldrig hört det förut, men det är ju helt underbart!

Mifflan sa...

Jag känner två (!) Leontine en är 6 år och en är 4 år, så det dröjer inte länge.

Magica de Hex sa...

Minsann! Tänka sig! Ofattbart! Ett sekel har gått en runda och startar om!

Annica sa...

Hej!
Sökte på namnet Leontine för att kolla om det härstammade från någonstans och stötte på din blogg.. Det roliga är att jag har precis gett min andra dotter som är född 22/11 just namnet Leontine i andra namn. Tycker det är ett otroligt fint och annorlunda namn..