22 november 2010

Hurra! Hurra!

Kommer just från Augustgalan där
Jenny Jägerfelt (hon har tidigare skrivit Hål i huvudet) vunnit i Augustpriset i barn- och ungdomsboksklassen med boken Här ligger jag och blöder. Boken handlar om Majas liv, ett vanligt liv med känslan av att inte passa in. Hon har en pappa som dejtar knäppa och töntiga brudar, och en mamma som inte riktigt är närvarande. Så trappas allt upp. Maja, som bor hos pappa i veckorna, ska åka till sin mamma för att tillbringa deras vanliga helg tillsammans. Men mamma dyker aldrig upp. Hon är borta.
I stället för att sitta ensam och vänta i den tomma lägenheten hamnar Maja på en fest, där hon träffar en kille med ett väldigt konstigt namn: Justin Case. Allt eftersom börjar pusselbitarna falla på plats, både de som handlar om känslorna för den där killen, och de som rör mammans försvinnande … Varför har mamma alltid varit så konstig jämfört med alla andra mammor? Vad är det för hemligheter hon har, egentligen? Det här är en fantastisk bok som lyckas berätta om jobbiga och svåra saker, samtidigt som den får dig att skratta högt.
En otroligt bra bok! Läs den!

4 kommentarer:

Maj Korner sa...

Den låter bra och jag är inte den som ryggar för böcker i "fel" kategori. Vilken åldersgrupp är den avsedd för, egentligen?

Magica de Hex sa...

Tonår - men jag skulle vilja kalla de flesta bra ungdomsböcker för böcker för människor. Jag gillar inte att "facka" in böcker på det viset. Många går miste om mängder av bra böcker bara för att de har en etikett. Vansinnigt.

Lisa sa...

Jepp, visst är den fantastisk! Fast (okej, nu blir jag mer än lovligt petig) - hon är faktiskt inte debutant. Har skrivit "Hål i huvudet" innan. Som också var bra!

nillas liv på pinnen sa...

Tack för tipset!
Den blir en julklapp till tonårsdotter (som mamman kommer lägga rabarber på i mellandagarna).