21 april 2008

Två nya böcker

Har i helgen bla ägnat mig åt att läsa två manus, Johanna Lindbäcks andra bok Min typ brorsa och debutanten Annica Wennströms bok Skuggrädsla.
Min typ brorsa handlar om två familjer som slås ihop och om hur de två jämnåriga "plastsyskonen" (det finns en äldre bror också) långsamt blir kära i varandra. Det som är annorlunda med den här boken är att det finns väl fungerande vuxna som tar hand om sina barn. En mycket bra bok som kommer i höst.
Skuggrädsla handlar om Nejla som är same på loven och svensk under terminerna då han bor i stan med sin mamma och kallas Nils. Det här sommarlovet har han stukat foten och kan därför inte följa med morbrorn och kusinerna på fisketur. I stället ligger han i mormors kökssoffa och tycker synd om sig själv. När han blir lite bättre ger han sig av till turiststationen där han träffar en skolkompis (som han egentligen inte känner) vilket blir upptakten till ett långsamt och njutbart äventyr.
Det här är en bok som till det yttre handlar om en stöld av ett armband som kom bort för många år sedan, en död pappa och en konflikt med en mamma. Undertexten i boken handlar om vad det egentligen innebär att vara same (är man inte en riktig svensk då?), om att söka sin identitet och om tillit. Saker och ting går ganska långsamt fram och ändå är det så bra och spännande. Även i den här boken finns kloka och närvarande vuxna, härligt med en bra relationsroman för barn efter all fantasy!

4 kommentarer:

Emelie sa...

"Min typ brosa" lät väldigt bra. Blev verkligen sugen på att läsa den :)

Magica de Hex sa...

Den ÄR bra! Har du läst hennes första bok En liten chock? Jag har inte hunnit med det ännu ...

Johanna L sa...

Hej!

Det är jag som har skrivit "Min typ brorsa", och det är jätteroligt att du skriver om den. Men, jag blev så "åh hjälp!" när du berättade hela historien med slutet och allt. Det ska ju vara spännande in i det sista! Du skulle inte kunna ändra just det lite i din text?

Ursäkta om jag verkar alldeles paranoid och knäpp nu, men det är ju en ungdomsbok och många ungdomar är ganska fixerade vid att inte få veta i förväg hur det ska sluta. Därav min lilla skrämselhicka. (Jag brukar vanligtvis inte dammsuga nätet och be folk ändra om alltså! Lovar!)

Hälsningar / Johanna L www.bokhora.se

Magica de Hex sa...

Ber om ursäkt! Det är borta nu!