10 februari 2008

Skiftande upplevelser

Under min vistelse i Norge hann jag med tre vuxenromaner – Mannen från Trinisla av Jerker Virdborg, Mig äger ingen av Åsa Lindeborg och Stundande natten av Carl-Henrik Wijkmark. Jag börjar med den jag tyckte sämst om: Mannen från Trinisla, en bok som handlar om ett dygn på en skärgårdsö i Bohuslän, där det befinner sig en mängd båtar och semsterfirare, barn och vuxna, fiktiva och verkliga gestalter. Det är drömlikt, overkligt och verkligt, pretentiöst, oerhört närgånget och detaljerat beskrivet. Tråkigt.
Åsa Lindeborgs bok är en uppväxtskildring som innehåller en närvarande pappa som dricker för mycket och en lydig dotter. Här skildras det ensamma föräldraskapet, kärleken mellan far och dotter, smutsen, lyckan, misären och det socialistiska arvet naket och nervkittlande. En bok som fängslar mig medan den pågår men som bleknar bort efter avslutad läsning.
Stundande natten var den riktigt stora behållningen: En döende man på sjukhus gör upp med sitt liv på ett starkt och gripande vis. Här är hjärtat och intellektet med i varje sparsamt utmejslad mening. Med få lättlästa ord beskrivs så mycket att jag häpnar. Tur att han fick Augustpriset så jag upptäckte denna fantastiska författare – nu måste jag läsa allt han skrivit tidigare!

Inga kommentarer: