19 februari 2008

Thor och Widmark gör det igen

Nu har jag läst Martin Widmarks ungdomsboksdebut, Kabinettets hemlighet och en ny roman av Annika Thor, Vad skulle du ha valt? Två väldigt bra böcker som kommer ut i höst. Martin Widmark imponerar verkligen; han är ju mer ett fenomen än en författare som han spottar ur sig bra böcker på löpande band! Undrar hur han bär sig åt?

Kabinettets hemlighet
utspelar sig på 1700-talet och handlar om tryckerilärlingen Io som har fått i uppdrag att utföra en illustrerad katalog till stadens kuriosasamling. Under sin första arbetsnatt gör Io med hjälp av ett föremål från samlingen en tidsresa till Rom vid kejsar Neros tid, nästa natt gör han en ny tidsresa till det medeltida Frankrike och den tredje och sista natten finner han sig själv i och med att han för första gången står öga mot öga med den far som han hela sin uppväxt hatat. Sedan är resorna slut - för den här gången, endast vart trettionde år står stjärnorna så gynnsamt. Förutom de spännande tidsresorna hittar Io kärleken, och vi får också oss till livs lite om tryckerikonsten, elektriciteten, kejsar Neros skräckregemente, romerska badhus, mordet på Gustav III, slaget vid Trafalgar, stjärnhimlen ... En romantisk, historisk roman!

Annika Thor har tidigare skrivit många fantastiska ungdomsböcker (En ö i havet-sviten bl a), men nu är det ett tag sedan sist. Döm om min glädje när det nu äntligen kommer en riktigt bra och ganska ruggig historia som handlar om Jesper som är kompis med Abbe och kär i Annie. Jesper och Abbe är båda 14 år och går i åttan tillsammans med alla de karakteristiska typerna: snygga Emma, dryga Patrik och Robban etc. Jesper och Abbe är kompisar sedan barnsben, men när Jesper och Anni blir ihop blir Abbe liksom över. Abbe är lite speciell, inte mobbad men heller inte helt accepterad. När Jesper och han blir osams börjar Abbe hänga med de tuffa killarna som dricker sprit, festar och ser på tjejer på ett oacceptabelt sätt. På en fest händer det som absolut inte får hända. Detta är en bok som handlar om äkta känslor: kärlek, vänskap, hat, utanförskap, den har många bottnar och det står mycket att läsa mellan raderna: en modern ungdomsbok som säkert kommer att låta tala om sig!

3 kommentarer:

ka sa...

Åh! Jag skriver som hos Onekligen-Lisa: jag avundas er som får läsa böcker redan innan de kommer ut!
/Flaskposten- och Gröna rummet-Ka

Magica de Hex sa...

Ja visst är det härligt! Och en stor del av mitt jobb - som jag får göra på obetald fritid. Men eftersom vi i bokbranschen är lite Florence Nightingale-aktiga så gör det oss givetvis ingenting alls!

ka sa...

Hihi, samma här. Läser just om ca 40 av de ungdomsböcker som gavs ut under förra året för att lyckas presentera dem snart samt för att kunna revidera min bästalista på Flaskposten som du kanske minns...
/Florence-Ka