9 februari 2008

Mangfold 2008

Nu har jag varit i Stavanger i Norge på barn- och ungdomsbokskonferens och lyssnat på norska, svenska och danska författare, illustratörer, forskare, bibliotekarier och många andra bokexperter. Det har varit otroligt givande och roligt och jag har lärt mig en del nytt och en del gammalt. Två av de forskare som var där föreläste om det revolutionerande som hände med barnboken före, under och speciellt efter andra världskriget: Ingrid Vang Nyman (Pippi L), Tove Jansson (Mumin), Egon Möller-Nielsen (Historien om någon) och Grete Janus Hertz (Nalle) för att nämna några. Det som slog mig var att det är märkligt att det fortfarande är så många som fortfarande intresserar sig för 1940-talet? Visserligen en intressant och betydelsefull period, men aningen uttjatad. När börjar någon forskare att ta sig an 1960-talet med böcker som Per, Ida och Minimum?
Nåväl. Förutom detta så fick vi oss till livs spännande föredrag av Per Nilsson som berättade om den politiska ungdomsromanen (Svenne), Stina Wirsén som talade om sina brokiga små som snart kommer som tröjor (se bild), lakan, med mera (kommer bl a att säljas på Åhléns i april), Eva Lindström intrevjuades av Jan Hansson om sina fantastiska böcker som inte liknar några andra (böckerna om Lage, Stig, och Sonja, Boris och tjuven som var augustnominerad 2007). Lisen Ardbåge berättade om sina naivistiska bilder och Petter Lidbeck om sina och Martin Widmarks pensionärsdeckare med mera, med mera! Zulmir Becevic föreläste om sin bok Resan som började med ett slut (en mycket bra bok som handlar om hans och familjens flykt från Bosnien till Sverige) och så höll jag nästan på att glömma en mycket spännande diskussion mellan tre tidningskritiker/recensenter: Lotta Olsson (DN, Sverige), Guri Fjeldberg (Bergens Tidende, Norge) och Kari Sønsthagen (Berlinske Tidende, Danmark).
Förutom att det var en både kul och intressant - och välplanerad - konferens så kan jag också rekommendera alla att åka till Stavanger som är en vacker stad på Norges västkust, väl värd ett semesterbesök (fast det är väldigt dyrt i Norge!).

Inga kommentarer: