26 november 2007

Veckans bokfemma på worldofmalin.blogspot.com kan jag inte motstå även om jag börjar tycka att det är lite för många av alla femmor och listor och hejochhå hela tiden oavbrutet. Nåväl denna vecka ska man lista sina fem bästa fantasyvärldar och jag gillar verkligen fantasy! Här kommer mina favoriter:

Ringens brödraskap (de tre delarna av Sagan om Ringen heter så efter den senaste översättningen av Erik Andersson). Närmare beskrivning behövs ej!

Den mörka materian av Philip Pullman. De tre delarna heter Guldkompassen (som har biopremiär den 6 december), Den skarpa eggen och Bärnstenskikaren. Böckerna är välskrivna, intressanta och någon slags engelsk alternativvärldshistoria.

Trollkarlen från ö-världen av Ursula LeGuin som är något av fantasyns mästare. Serien omfattar sex delar: Trollkarlen från ö-världen, Gravkamrarna i Atuan, Den yttersta stranden, Tehanu, Burna av en annan vind, Berättelser från Övärlden. Första delen handlar om trollkarlseleven Sparvhök som gör ett ödesdigert misstag och kallar upp en skugga från dödsriket som han flyr från – ända tills han inser att det bara är han själv som kan förgöra det onda.

Avalons dimmor
av Marion Zimmer Bradley. En feministisk omtolkning av Arthurkrönikan.

3 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Men det är ju bara 4?:)

Magica de Hex sa...

Hoppsan! Då lägger jag till En gång i Arkadien av Lloyd Alexander!

Magnus sa...

Tolkiens samlade verk Lord of the Rings heter inte alls Ringens brödraskap i den nya svenska översättningen. Det är första volymen (The Fellowship of the Ring på engelska) som heter så. Hela berättelsen om tre volymer heter numera Ringarnas herre. Till skillnad från tidigare har alltså även det samlade verkets titel översatts från engelskan. I Ohlmarks översättning saknades samlande titel, och man använde oftast hans titel på första volymen (Sagan om ringen) som samlingsnamn. Alternativt kallade man hela verket Härskarringen, vilket dock mig veterligen aldrig var någon officiell översättning av titeln (även om jag tycker att det är en mycket bättre titelöversättning än den numera officiella, fast det är en annan diskussion).

http://www.mycupoftea.se/