27 februari 2011

Sveavägen del tre

Och så gick jag då in i de ädla tonåren. Och från att ha varit en snäll och lydig flicka så blev jag upprorisk och så småningom mods - till mina föräldrars stora förskräckelse. Min mamma som var fullt upptagen med sin modebutik och sömnadsateljé + mina nya syskon (en syster föddes då jag var 10 och en bror när jag var 13) hade ingen vare sig lust eller tid med mig. Och i min fars familj fanns tre nya småbarn ... jag ägnade i stort sett åren mellan 13 och 16 till att göra i stort sett allt den äldre generationen ogillade; börja röka (min mamma rökte), hänga med killar, köpa begagnade US Army-kläder på Impo på Gamla Brogatan, gå med i demonstrationerna mot FNL (Enl Wikipedia: De förenade FNL-grupperna (DFFG) var en organisation inom den svenska vänstern, skapad för att bilda opinion för FNL och Vietnam, och emot USA:s krigföring under Vietnamkriget.) och bli mods.

Jag kan säga att jag NJÖT av att vara i opposition mot min borgliga familj och blev ständigt straffad med utegångsförbud och andra trista pålagor. Men det var som om det inte bekom mig längre. Jag hade hittat min egen väg och älskade att göra och vara ALLT som mina föräldrar inte var. När jag äntligen hade lyckats trassla mig fram och klara av nian och ta mig in på gymnasiet, orkade jag dock inte längre. Jag pantsatte mormors silverskedar och en av mina egna guldringar (obs! jag stal inget!) och rymde helt sonika till Köpenhamn. Där bodde nämligen Jörgen, en 23-årig dansk som jag hade ett svärmeri med på sommaren innan gymnasiet. Frågan är väl om han blev så jätteglad över att få en kär 15-åring på halsen ...?
Mer om det i nästa avsnitt om min uppväxt!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för fortsättningen på Sveavägen! Nu är jag sååå nyfiken på hur det gick i Köpenhamn! Och om du ångrade att du sålde din ring?

Mvh
Eva

Magica de Hex sa...

Eva: Den som väntar på något gott ...

nillas liv på pinnen sa...

Och du har lagt tanken på att skriva bok på hyllan?!?
My god, det är bara att ta ner den från hyllan igen.

Maj Korner sa...

15 år och far till Köpenhamn, jo jag tackar jag!

Det är så roligt att läsa om din vilda ungdom, du som idag verkar hyfsat seriös och hyfsat städad. Jag gillar att bli omruskad.

M/S Design sa...

Kul att få läsa fortsättningen.
Du var nog lite mer upprorisk än jag trodde, modigt att dra till Danmark.

AnnCharlott sa...

Håller med Nilla, det är bara att sätta sig och skriva den där boken. Men en fråga bara, du gick väl inte i demonstrionståg väl inte mot FNL, utan för, (eller med)? Eller har jag missat något helt?

Magica de Hex sa...

Hörrni: Jag gick MED i demonstrationstågen inte mot! Förstås!

Susanna sa...

Skönt att veta att du har varit ung och galen - me like. Vart tog den galna vägen, finns det något kvar?
Kraam S