30 juni 2008

28 juni 2008

Vuxen-läsning

Nu håller jag som bäst på och "bullar" upp vuxenböcker som ska avnjutas på semestern. Hittills har jag bara lyckats skrapa ihop en pytteliten hög som består av:
Vi de drunknade av Carsten Jensen, Sonat till Miriam av Linda Olsson (ser jag mycket fram emot jag gillade hennes debutroman Nu vill jag sjunga dig milda sånger väldigt mycket), Ett glas mjölk, tack av Hebjörg Wassmo, Det osynliga barnet av Tove Jansson och så har jag blivit rekommenderad att läsa något av Jeanette Winterson. Någon deckare skulle jag också vilja ha, tips? Och så ett par, tre saftiga romaner till ...

26 juni 2008

Booooring Plupp?

Finns det någon tråkigare och präktigare barnboksfigur än Plupp? Jag vet att jag försökte läsa de här böckerna för mina barn när de var små men de bara gäspade och sprang därifrån, precis som mina barnbarn gör nu (enligt deras mamma). Vem älskar den lilla osynlingen från Blåvattnet egentligen?

Mmmm ... jordgubbar

Visst är det fantastiskt gott med jordgubbar? Just nu frossar jag på detta godaste goda bär – det gäller att passa på – för snart är det november igen ...

24 juni 2008

Äntligen uppkopplad hemma igen!

Jag vill bara vördnadsfullt tacka det hederliga gamla Televerket som har nedlåtit sig till att återinstallera min bredbandsuppkoppling igen. Mitt liv i det nya huset har fått en ny dimension. Tack.

5 böcker på raken

Hur många böcker kan man läsa på en enda kväll? Jag testade i går och lyckades faktiskt klämma i mig 5 böcker (nåja, manus) på en och samma kväll mellan hemkomsten ca 18.00 och före nyheterna kl 22.00. Och då hann jag med en promenad runt ön också! Jag gissar att jag måste erkänna att det var lättlästa böcker skrivna för ungdomar. Men i alla fall.

18 juni 2008

Veckans lästrio


Veckans lästrio från En annan sida:
Jaha nu ska det alltså handla om böcker som man har släpat hem men aldrig läst - av någon anledning. Jag kan ju först och främst ansluta mig till gruppen ( t ex Bokstavligt talat) som inte läst Gregorius av Bengt Ohlsson (läste faktiskt först om Doktor Glas för att sedan gå över till Gregorius men jag tyckte att den var tråkig så jag slutade bara efter något kapitel). En annan bok som jag verkligen vill läsa men som ännu inte blivit läst är Stalin - den röde tsaren och hans hov av Simon Sebag Montefiore. Och sedan då? Ja det finns flera att välja på. Till exempel en bok som jag lånat (!) men ännu inte läst: Onåd av J. M. Coetzee ...

16 juni 2008

Stackars liten

Titta på mitt stackars lilla barnbarn som har fått 2 myggbett i helgen och drabbats av en allergichock ... Detta har resulterat i 2 besök på Astrid Lindgrens barnsjukhus ett antal adrenalinsprutor och massa Tavegyl ... oj, oj, oj, hur ska detta gå i sommar?!

Ge mig boktips snälla

Eftersom jag i princip bara har jobbat och byggt hus det senaste året har jag heller knappt hunnit lägga alla de där sköna böckerna på hög till semestern, som brukligt är. Snart är det semester och jag har högst 2-3 böcker på vänt! Hjälp! Ge mig tips! Vilka är era två-tre bästa boktips?

11 juni 2008

10 juni 2008

Lissabon

I dagens första blogginlägg berättade jag lycksaligt om de tre vuxenböcker jag läst på min korta helgtripp till Lissabon. Nu är turen kommen till själva staden. En i hög grad märklig stad som verkar befinna sig någonstans mellan då- och nutid. Ena stunden gamla halvt förfallna hus med fasader av kakel (märkligt faktiskt med alla dessa kaklade fasader) och superhippa och moderna ungdomar, sida vid sida med äldre svartklädda damer iklädda huckle ...
Själva staden ligger på sju kullar vid floden Tejo som har sitt utlopp i Atlanten. Det trevligaste sättet att ta sig runt är med hjälp av spårvagnar och "elevados"=bergbanor. Den äldsta stadsdelen är Alfama som ligger högt upp och har fullt med vindlande gator, den trevligaste stadsdelen (och där den minst insmickrande stilen och den i särklass godaste maten/restaurangerna finns) är Bairo Alto - ett måste om du åker dit! Gå in på de restauranger som ser sunkigast ut - de är bäst!
Hur som helst är detta en mysig stad med vita gator, trevliga människor (mestadels), goda fiskar (man får dem grillade och hela!) och gott portvin. Absolut värd ett besök!

















3 utlästa vuxenböcker!

Jag har varit bortrest i dagarna fyra tillsammans med sambon (i soliga Lissabon - mycket skönt och avkopplande) och läst ut hela tre vuxenböcker! Lyllo mig! Jag har slukat Ayvides nya bok Människohamn och den var mycket, mycket bra. Jag skulle vilja säga att det var hans bästa bok, det var liksom en riktig roman. Vad jag menar med en riktig roman är kanske att hans tidigare böcker inte känts lika mycket som en gedigen roman. Blev kanske aningen besviken på slutet. Sen läste jag (på min kollega Lisas inrådan) Erlend Loes Naiv. Super. som handlar om en villrådig 25-åring som tappat livsgnistan. Det är en ganska märklig bok, den är enkelt skriven, nästan barnslig (kanske därav titeln?), rakt på sak och ändå handlar den om det allra svåraste: om att hitta sig själv. Jag tror att det är en bok man ska läsa när man är ca 20-30 år och inte när man är över 50 ...
Sist men absolut inte minst har jag läst Amerikahuset av Sven Olof Karlsson. En stark bok som på ytan beskriver några människors liv i ett litet lantbrukssamhälle, men som under ytan jäser och bubblar av hat, kärlek, skuld, ouppklarade relationer och mord faktiskt – men utan att det är en deckare. Sven Olof Karlsson är för mig en ny bekantskap – har inte läst Italienaren som var hans debutbok och som han fått stora lovord för – men det ska jag göra i sommar absolut. Visst är det skönt att det är sommar! Och ganska snart semester!

3 juni 2008

Optimist?!

Kolla! Jag och Ninni Schulman på Dagarna har fått samma slutresultat på Svenska Dagbladets optimist-test!
Så här låter själva utlåtandet om oss:
"Du är en sann optimist. Denna inställning till livet lönar sig, både i ditt privatliv och professionellt. Ditt sätt att se på livet ger dig inte bara mer energi, det gör också att du kan mobilisera dina krafter och fortsätta kämpa när du upplever motgång. Men kom ihåg att även om det oftast är positivt att vara optimistisk så finns det en baksida. Du ska definitivt fortsätta vara optimist, men lite realism då och då skulle inte skada."

Vad är du?

Nu är sexan avklarad!

Mitt yngsta barnbarn är ett och ett halvt år. Och jag har fortfarande inte varit barnvakt. Förrän igår. Min dotter (som har fyra barn) har sedan hon fyllde 30 plötsligt blivit väldigt om sig och kring sig kring detta lilla barn (nytt fenomen ...).
Men måndagen den 2 juni 2008 fick jag alltså den STORA äran att gå och hämta barnbarnet på dagis. Det gick bra. Han tom log lite (kan ha varit nervositet). Jag fick lyfta upp honom och sätta honom i vagnen och sedan vinkade vi samstämmigt till dagisfröken och de andra barnen. Vi gick till parken och gungade. Det gick bra. Vi åt glass. Det gick också bra. Vi gick hem, beställde och åt pizza (beordrat av storebröderna 11 och 14 år). Vi kollade på tv, lekte med platsdinosaurierna och spelade fotboll (nåja boll då). Det gick bra.
Sen skulle det sovas. Det gick mindre bra. Men skam den som ger sig. Jag lyckades hålla mig lugn, le, sjunga Ekorrn, Sockerbagaren och Bä, bä ca 30 gånger och till sist förstod han att han hade mött sin överman (eller så var han utmattad). Då la han sig ner och somnade mitt i ett pekande mot dörren. Så nu har vi brutit isen, sexan och jag (han är barnbarn no 6 om du inte har fattat det).

Nästa gång=piece of cake!

2 juni 2008

Känsligt med manus

Vi på Barnens Bokklubb läser ju drösvis med manus som är på väg att ges ut i bokform. Vi läser dem ca 1-6 månader innan boken ges ut. Och när man (jag och mina kollegor) sedan vill recensera den och ge den tummen upp eller tummen ner så blir det lite känsligt med böcker som ännu inte kommit ut. Ingen kan ju gå i svaromål – utom författaren förstås! Samtidigt vill i alla fall jag skriva om boken medan jag fortfarande kommer ihåg den. Snälla omdömen måste ju vara ok, medan det raskt blir svårare med de man inte gillar av en eller annan anledning ...

Hur som helst har detta plötsligt blivit ett dilemma efter det att en av oss skrev ett inte alldeles supersnällt omdöme om en bok och författaren blev stött, sårad och sur ...

I helgen som gick läste jag Martin Ingvars manus och blivande bok En liten bok om dyslexi som kommer ut på Natur & Kultur i höst. En mycket bra och klargörande bok om hur man kan hjälpa barn som har det lite knepigt med läsningen, samtidigt som det är en ordentlig snyting på skolan ... Mer vågar jag förstås inte säga just nu ...