10 juni 2008

Lissabon

I dagens första blogginlägg berättade jag lycksaligt om de tre vuxenböcker jag läst på min korta helgtripp till Lissabon. Nu är turen kommen till själva staden. En i hög grad märklig stad som verkar befinna sig någonstans mellan då- och nutid. Ena stunden gamla halvt förfallna hus med fasader av kakel (märkligt faktiskt med alla dessa kaklade fasader) och superhippa och moderna ungdomar, sida vid sida med äldre svartklädda damer iklädda huckle ...
Själva staden ligger på sju kullar vid floden Tejo som har sitt utlopp i Atlanten. Det trevligaste sättet att ta sig runt är med hjälp av spårvagnar och "elevados"=bergbanor. Den äldsta stadsdelen är Alfama som ligger högt upp och har fullt med vindlande gator, den trevligaste stadsdelen (och där den minst insmickrande stilen och den i särklass godaste maten/restaurangerna finns) är Bairo Alto - ett måste om du åker dit! Gå in på de restauranger som ser sunkigast ut - de är bäst!
Hur som helst är detta en mysig stad med vita gator, trevliga människor (mestadels), goda fiskar (man får dem grillade och hela!) och gott portvin. Absolut värd ett besök!

4 kommentarer:

Hermia sa...

Hej!
Tack för text och tips om Lissabon - jag ska dit i augusti. Ser fram emot besök på sunkiga restauranger...

Hermia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Magica de Hex sa...

Jag kan rekommendera dig att köpa en guidebok över Lissabon. Det är väl investerade pengar! Ha det så trevligt och avlägg gärna rapport när du varit där!

Lyran sa...

Lissabon är den i särklass trevligaste stad jag besökt :o) Kul att kunna ta sig runt enkelt och billigt! Många museer om man gillar det och trevligt folk.