18 december 2007

Årets sista bokfemma

Veckans tema är årets bästa böcker. Nämn dina fem favoriter från årets läslista. Så skriver Malin på sin blogg. Alltså dags att summera och fundera. Vilka var detta årets bästa böcker? Här kommer min lista!

Locke Lamoras lögner av Scott Lynch. I staden Camorra växer den föräldralösa pojken Locke Lamora upp hos en "präst" som lär upp sina skyddslingar till mästertjuvar: gentlemannatjuvarna. Locke blir en mästare på att bedra och stjäla. I olika kapitel får vi läsa omväxlande om Lockes uppväxt, omväxlande om hans vuxna liv. Den här boken är ett virrvarr av magi och ond bråd död och man bara måste sluka de nästan fyrahundra sidorna tills boken är slut!

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Berättelsen är lika gammal som jorden: två unga kvinnor blir offer för mäns vilja, sexualitet och maktbegär. Platsen är Afghanistan och trots att det låter sorgligt (och det är det!) så är det så otroligt bra och kärleksfullt skildrat.

Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion. Kvällen före nyårsafton kommer Joan Didion och hennes make sedan 40 år hem från sjukhuset där deras dotter ligger i koma. De har precis satt sig för att äta middag när John plötsligt drabbas av en massiv hjärtinfarkt och dör. Den här boken är Joan Didions försök att förstå den tid som följde och det är starkt och fantastiskt skildrat.

Den fjärde boken blir Luftslottet som sprängdes, tredje delen av deckarsviten. Ingen närmare presentation behövs här!

Fallen av Joyce Carol Oates. En man klättar över skyddsräcket och kastar sig i Niagara-fallen. Han är nygift och har lämnat sin brud i hotellets bröllopssvit. Bruden väntar i sju dagar och sju nätter på besked om vad som har hänt. Under tiden hon väntar händer det osannolika - hon möter en man som blir betagen i henne och en ny kärlekshistoria tar sin början. En bok som griper tag - en av Oates bästa!

3 kommentarer:

www.mediabrus.dinstudio.se sa...

Det fanns bra tips här på böcker jag ska skriva upp på min vill läsa lista!

Magica de Hex sa...

Kul att jag kan vara till boktips-hjälp! God läsning!

Bookhousegirl sa...

Åhh... Locke Lamoras lögner har jag haft bredvid sängen hur länge som helst men inte haft tid att börja läsa ordentligt, nu vet jag att det är värt det!

Tack!