27 mars 2007

Barnen i litteraturen

Visste ni att barn i dagens böcker klarar det mesta utan hjälp från vuxna? Det är en ny trend som uppstått på senare år, både i bilderböcker och kapitelböcker. Särskilt i deckare så är det nästan uteslutande ungarna som löser brotten före polisen. Polisen framställs som aningen trög och mindre begåvad, till skillnad från de otroligt handlingskraftiga och smarta ungarna! Är det vuxenvärlden som har abdikerat eller är det så att ungarna styr världen?

2 kommentarer:

AnnCharlott sa...

Ja det stämmer att det kryllar av rådiga barn och mer eller mindre tölpiga vuxna i dagens barndeckare. Minns inte riktigt hur det var i de böcker jag läste som liten - vilket under en period nästan uteslutande var Fem- och Kittyböcker. I Femböckerna fanns det väl någon moster eller faster som fyllde de ständiga utflyktskorgarna, men annars minns jag inte så många vuxna, mer än skurkarna då. Och Kitty hade väl en snäll och klok pappa som kom till undsättning ibland, men det mesta fixade hon väl själv.

Magica de Hex sa...

Ja det verkar vara en tydlig trend just nu, att alla barn är otroligt rådiga och kan själv! Man kan ju spekulera i vad det egentligen betyder ...