9 september 2013

Böcker för unga är bäst!

Mera läst på sistone:

6-10 år
Cykelmysteriet, Martin Widmark, Bonnier Carlsen. Utk. 30 september.
Fall nummer 22 handlar om ett cykellopp som fyra av deltagarna påstår sig ha vunnit ... Och Lasse är en av dem. Fusk är inblandat, så mycket är klart. Kul!
3 häxor

10-14 år
Mitt bultande hjärta, Alf Kjetil Walgermo. B Wahlström. Utk. 22 augusti.
Trettonåriga Amanda drabbas både av den första kärleken och av ett hjärta som plötsligt blir sjukt. Det är en finstämd och lite sorglig berättelse om sånt som hör den första tonårstiden till, men den skillnanden att huvudpersonen också måste stångas med en allt allvarligare sjukdom ...
Den här boken är lite tramsig, lite sorglig, lite enkelspårig men rätt så fin ändå. Läsvärd för slukaråldern.
3 häxor

14+
17 timmar härifrån, Cilla Naumann. Alfabeta. Utk. 2 september.
Fjärde fristående boken om bröderna Tom och Erik. Den här gången handlar det bara om Tom som följer med en kompis och hans familj till Sydamerika över jul. Det blir dock inte riktigt den coola semesterresa Tom hade tänkt sig, snarare ett uppvaknande över hur olika villkor människor lever under. Cilla Nauman är en gudabenådad författare som verkar veta exakt hur en tonårskille tänker och reagerar, i både glädje och sorg. Detta är litteratur på hög nivå.
4, 5 häxa

14+
Requiem, Laureen Oliver. Bonnier Carlsen. 30 september.
Tredje och avslutande delen i Laureen Oliviers trilogi som började med Delirium och Pandemonium. Huvdupersonen Lena lever i ett samhälle där kärlek är en sjukdom och ett brott. Regeringen kontrollerar allt, och när man är 18 år opereras "kärleksnerven" bort. Sen blir man ihopmatchad med någon som passar ens personlighet och så är allt frid och fröjd. Eller...?
När Lena strax före sin 18-årsdag blir kär i Alex tvingas hon lämna sitt gamla liv och fly ut i vildmarken. Där träffar hon motståndsrörelsen och ansluter sig till deras kamp mot den förtryckande regimen. I den här avslutande delen bryter till sist det stora kriget mellan regeringen och motståndsrörlsen ut ...
Laureen Olivier är en favoritförfattare och jag gillade verkligen del ett och två, men tycker inte att avslutningen håller samma klass. Mycket spring fram och tillbaka i vildmarken blir det. De intressantaste partierna är de som handlar om Lenas gamla kompis Hana. Hon är opererad och lever kvar i samhället och ska snart gifta sig med borgmästarens son. Men något skaver och succesivt öppnas hennes ögon för det som sker runtomkring ... Hursomhelst är detta en läsvärd dystopisk serie!
3 häxor

1 kommentar:

Mika sa...

Jag tar en nummer ett! Barnen älskar Lasse och majas upptåg.