31 augusti 2013

Blandat läst

Läste just ut Jenny Valentines senaste bok Dubbelgångare. Vilken författare hon är! Det är en otrolig historia om en hemlös tonårskille som blir igenkänd som en pojke, Cassiel, som varit försvunnen i två år. Killen som heter Chat förstår att han har en dubbelgångare och bestämmer sig för att spela med. Han hamnar hos Cassiels familj, men upptäcker snart att det är något som inte stämmer. Inte bara för att han är rädd för att bli avslöjad som den lögnare han är, utan för att det är något skumt med Cassiels storebror Frank. Han spelar glad över sin lillebrors hemkomst, men Chat förstår snart att den glädjen är falsk. Frågorna hopar sig: Vem är Chat själv – egentligen? Och vart har Cassiel egentligen tagit vägen? Gastkramande och välformulerat för ungdomar.
Boken kom ut den 27 augusti. Atrium förlag.
5 häxor

Lill-Pär och jag av Cecilia Davidsson, Alfabeta bokförlag. Utk den 2 september.
En kort roman om en flicka, Maja, som lever i en fattig familj. Det är kanske artonhundratal och Majas ständigt sjuka lillebror Pär ligger på sitt yttersta. När han dör får Maja dåligt samvete för att hon ibland har önskat livet ur honom. Och hon har också varit svartsjuk för att han fått så mycket uppmärksamhet av deras mor. Efter begravningen flyr Maja ut i skogen och det håller på att ta en ände med förskräckelse ...
En ganska fin historia om skuld och förlåtelse i historisk miljö. Passar från ca nio år.
3 häxor

Törnrosens nyckel av Tone Almhjell, Bonnier Carlsen. Utk 1 oktober.
En fantasy som påminner en hel del om Narnia. Tidsresor, talande djur, en hjälteflicka, en försvunnen prins och ett uppdrag. Spännande men inte helt originellt kanske. För bokslukare mellan ca nio-fjorton.
3 häxor

1 kommentar:

nillas liv på pinnen sa...

Har läst en Jenny Valentine ganska nyligen och håller med, hon kan konsten att skriva medryckande, känsligt och roligt.