22 november 2011

Augustpriset ...

... gick till den nästnäst minst tippade boken (av mig vill säga). Pojkarna tog hem vinsten och författaren heter Jessica Schiefauer.
Så här lyder Augustjuryns utlåtande: "Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog."

Jag läste boken förra veckan och den handlar om kompisarna Bella, Momo och Kim som håller sig för sig själva. På dagarna utstår de killarnas kränkningar i skolan, hur de tafsar och talar nedsättande om deras kroppar. Utanför skolan ses de hemma hos Momo eller i Bellas växthus där Bella arbetar med sina gröna fingrar så att växterna växer och frodas. En dag får Bella ett frö som hon inte känner igen. Det visar sig vara en fantastisk blomma och när de dricker av dess nektar förvandlas de till pojkar. Nu får de plötsligt uppleva hur det är att vara på den andra sidan. Men behovet av förvandlingen tar över Kim och snart vet hon inte vem hon är …

Detta är en häftig och annorlunda ungdomsroman om uppväxt, förvandling, kärlek och systerskap. Rekommenderas!

2 kommentarer:

nillas liv på pinnen sa...

Lägger den till min växande hög av olästa böcker. Korpen vill jag också läsa.

Susanna sa...

Tack för tipset, hade nog inte varit intresserad om du inte gjort din snabbanalys! Kram