2 maj 2011

Läste Usama tro?

Idag har medierna kablat ut nyheten om Usama Bin Ladins död. Tio års intensiv jakt på terrorledaren, som iscensatte terrordådet då två flygplan körde rakt in i Twin Towers i New York och dödade tusentals människor, gav till sist utdelning. Amerikanarna jublar och dansar utanför Vita huset, och Interpol varnar för nya terrorattacker.
Jag kan inte låta bli att fundera över om Usama (och de som till sist fällde honom också för den delen) någonsin läste riktigt bra och hjärtevarma barn- och ungdomsböcker som unga?
Vi var några här på jobbet som i allmänna ordalag diskuterade om det kan vara så att de som betecknas som ”onda” (Hitler, Stalin och den sortens folk) aldrig fick läsa tillräckligt många inkännande och hjärteknipande böcker som barn? Böcker som de kunde hänge sig åt och identifiera sig med!?
Om jag inte hade läst till exempel böckerna om Pippi Långstrump, Mumintrollen, Barnen på Frostmofjället, Lilla huset på prärien, Ulrike och kriget och Anne på Grönkulla, hade jag varit den jag är idag? Eller formades mitt liv månne av alla dessa olika bokfigurers fantastiska och gripande öden och gjorde mig lite mer medmänsklig?
Vem vet. Men det är spännande att fundera över.

4 kommentarer:

nillas liv på pinnen sa...

Klart att han inte läste och fick möjlighet att känna igen sig i det som är svårt.
Han kan heller inte ha haft några föräldrar som inte kunde låta bli att pussa på honom eftersom han var så söt. Det är i alla fall min teori. Och mina teorier på det här området är egentligen inga teorier utan rena rama fakta.

Magica de Hex sa...

Absolut Nilla. I agree!

Miss Upsey Daisy sa...

Jag tror inte att Usama läste böcker. Jag är nästan helt säker på att han inte gjorde det..

M/S Design sa...

Det är väl det som fattas dom...