5 januari 2010

La famiglia x 3

Lyran har dragit igång sin TEMATRIO igen och den här gången handlar det om släktkrönikor. Detta med tanke på att julen är familjens gemensamma högtid. Tänkte haka på Lyran i år - får se hur ofta jag kommer ihåg det. Nå, familjekrönikor var det. Här kommer mina bidrag:


Det var vi som var Mulvaneys av Joyce Carol Oates. En fantastisk roman, en av hennes bästa tycker jag. Det handlar om en familj som trasas sönder när den 16-åriga dottern våldtas. Alla är påverkade och alla tiger. Fader står efter den hemska händelsen inte ut med att leva under samma tak som sin dotter och lämnar så småningom hemmet efter att ha slagit både sin hustru och son.

Dinas bok, Lyckans son, Karnas arv av Hebjørg Wassmo. Böckerna om Dina skildrar livet i ett handelshus vid nordnorska kusten i mitten av 1800-talet. Dina är det övergivna och våldtagna barnet som blir "den förskräckliga kvinnan", den som dömer och mördar patriarkatet. Lyckans son handlar om Dinas son och Karnas arv till en stor del om Dinas barnbarn, Karna. Alla böckerna är dramatiska, poetiska, våldsamma, passionerade – mycket drama till hög kvalitet skulle jag vilja säga.

Solveig Olsson Hultgrens hittills 9 utkomna böcker. Den första heter Siden, sammet, trasa, lump och den senaste Spränga gränser. I den första boken möter vi elvaåriga Elin Andersson som är på rymmen och när den boken tar slut så fortsätter nästa bok med nästa generation av Elins kvinnliga släktingar. Författarens tanke är att skildra unga flickors vardag, drömmar och mål, i relief till samhällsutvecklingen. Och det gör hon med den äran! En mycket läsvärd serie lite i stil med Per-Anders Fogelströms Stockholms-serie.

1 kommentar:

Inger-Anne sa...

Jo, det var intressant!!!! Har läst alla,utom ungdomsserien...något pinsamt,barnbibliotekarie som jag är ! Älskar Oates och Wassmo.
Har just halkat in på din blogg,kul att några gamla kärringar (i min ålder) skriver roligt o intressant o om annat än bara matlagning,tovning,trädgårdsskötsel o husdjur :-)