28 mars 2008

Tina eller Tony – eller Tina & Tony?

Visst låter det som ett trevligt namn på ett artistpar? De borde slå sina påsar ihop och bli ett kringresande mat- och danssällskap – Tina & Tony – resande i Tango & Torsk. Det gick höga diskussionsvågor runt lunchbordet idag. Några av kollegorna ser fram emot kvällens final medan andra påstår sig avsky blotta tanken på att se något dylikt på tv en fredagskväll. Vad säger ni? Ska det kollas? Ärligt talat?

27 mars 2008

Sista bokfemman ...

Som sagt, denna vecka annonserar Malin ut sin sista bokfemma. Jag har inte deltagit i den alla veckor, snarare då och då när jag haft tid och då det har varit ett kul tema. Denna sista gång är temat fritt. Och vad väljer jag då? Jo, jag tar helt enkelt några av de allra bästa ungdomsböckerna – några är lite äldre titlar – jag läst. Här kommer de:

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten av Mark Haddon: Den autistiske Christophers egen skildring av sina försök att göra en ibland totalt obegriplig verklighet mera hanterbar är så ömsint och så tankeväckande. Som läsare blir man omtumlad, road och oroad på samma gång och förhoppningsvis bra mycket klokare. Alla är vi olika – men alla är vi unika och värda att mötas med kärlek och respekt.

Säg något av Laurie Hals Anderson: Det fruktansvärda hände på en fest sista helgen före high school. Det fick Melinda att ringa polisen och nu ser alla i skolan henne som tjejen som förstörde ett bra party. Alla undviker henne som pesten.
Porträttet av Melinda är starkt och som läsare blir man oerhört engagerad - det är svårt att låta bli att sträckläsa för att få reda på vad som egentligen hände på den där ödesdigra festen.
Samtidigt är det här en berättelse som är skriven i en sådan humoristiskt, knivskarp stil att man inte vill missa en enda mening!

Elefantguldet av Eric Campbell: När Matt och Alison följer med sin pappa till Afrika kommer de en illegal elefantjägare på spåren. Den stora elefanten Papa Tembo är också ute efter jägaren.

Den mäktige av Rodman Philbrick: Den svage kan bli stark, den dumme klok - en gripande och ovanlig berättelse om vänskap mellan två killar som inte är som andra. Freak är den vanskapte lille killen med en hjärna som Einsteins. Max är jätten vars förstånd ryms i en jordnöt. Tillsammans är de oslagbara.

Flickan som var vacker i onödan av Janne Lundström: en grym och realistisk berättelse från 1600-talets Afrika som handlar omAsombasine, som betyder ”flickan som var vacker i onödan”. Det är inte nådigt att vara kvinna i Leopardklanen. Männen behandlar dem mer som hundar än som människor. De får stryk, för lite mat, och utsätts för övergrepp. Trots att det är ganska hemskt är det också en fantastisk berättelse från en spännande del av världen som vi nästan aldrig läser om. Berättelsen känns så realistisk och målande att man får en känsla av att man själv har varit med.

Påfyllning på flera sätt

Nästa vecka är det dags för årets stora händelse på den internationella barnbokshimlen (ja, om man bortser från ALMA-priset förstås) – barnboksmässan i Bologna, Italien! Det är fantastiskt roligt att få åka dit och insupa Italien, vandra runt på mässan och titta på fina, speciella och fula böcker från hela världen, träffa branschkollegor, diskutera böcker, författarskap och få se hela nästa års (höstens närmare bestämt) utgivning. Förutom denna sinnliga och mentala påfyllning brukar det också bli en dito av bilringarna runt magen eftersom det finns så mycket god mat att frossa i!

24 mars 2008

Nörd

Ja vad ska man säga – man är ute, borta, tillintetgjord, fiasko. Onekligen Lisa har 29 inlägg på sitt boknördsinlägg och Anncharlott på Bokstavligt har 8. Jag tror att jag tar livet av mig. Kanske ska jag begrava mig i böcker ...

19 mars 2008

Gör testet!!!

Glad påsk!

Medan ni öser i er godis, äter ägg och lax, proppar i er praliner, läser romaner, tar sköna promenader, umgås med släkt och vänner och möjligen också letar efter en påskhare kommer jag att packa, dra kärror och flytta grejor till i mitt nya hus.
Ps. Jag har en soffa och ett skrivbord över ... någon? Ds.

17 mars 2008

Blandat

Nu har jag läst ut Nitton minuter och den var väldigt bra, väldigt sorglig, väldigt överraskande på slutet och stannar kvar väldigt länge efter avslutad läsning.

I övrigt gick jag idag och skaffade mig mobilt bredband på Tre. Lätt som en plätt att koppla in sa säljaren, HA HA HA säger jag. Det såg så lätt ut i butiken: " ... och så hämtar du den här programvaran på vår hemsida, sedan är det bara att plugga in i datorn och följa instruktionerna ..."
Och om man inte ens får UPP instruktionerna på datorns skrivbord? Vad gör man då???
Jag ska lägga mig ner och dra något gammalt över mig nu tror jag.

12 mars 2008

Ett suveränt val!


Sonya Hartnet får ALMA-priset 2008!
Juryns motivering.

"Sonya Hartnett (Australien) är en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare. Med psykologiskt djup och ett under ytan vibrerande raseri skildrar hon ungas villkor utan att väja för livets mörka sidor. Detta gör hon med språklig virtuositet och lysande berättarförmåga: hennes verk blir en kraftkälla."
Idag kom alla mina fördomar om hur juryn i ALMA-priset arbetar (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne) på skam! Jag som har skällt och gnällt på dem för att de bara gett priset till gamla författare som i stort sett har sin största författargärning bakom sig.

Men idag har de visat både snille och smak ... genom att ge priset till en av de mest fantastiska ungdomsboksförfattare som jag har läst: Sonya Hartnett, australiensisk författare och bara ca 40 år gammal! Två av hennes böcker finns utgivna på svenska och jag har skrivit tidigare om en av dem här på bloggen: Skuggan av den randiga vargen. Den andra titeln som finns på svenska är Jag är djävulen (den hade vi dessutom som huvudbok för ett par år sedan i Läseklubben!). Båda berättelserna handlar om utsatta ungdomar ur olika perspektiv och jag kan bara säga att de drabbar en med en käftsmäll. Läs dem!

11 mars 2008

Är de att lita på?

Idag ringde "vår" mäklare som sedan oktober försökt att sälja denna lilla idylliska stuga (den inte är såld ännu märkligt nog ...). Mäklaren kände sig förbigången (är han månne lite korkad?) över att jag inte med ett ord har nämnt honom på min blogg. Jag tror inte att han förstår vidden av sitt agerande, men nu måste jag ju göra honom till viljes så att han äntligen säljer huset!

Mäklaromdöme:

• De är lätta att få tag – ända tills man ingått avtal om att de ska få sälja ens hus
• De lovar en guld och gröna skogar som man sen aldrig ser röken av
• De "gissar" vilt om sakernas tillstånd utan att ha en susning
• De försöker vara kompis med alla – en omöjlig ekvation
• De har alltid fel skor på sig oavsett väderlek: regn, snö och hagel=lågskor, solsken = vinterkängor

Fethaja – de är ena riktigt hala rackare!

6 mars 2008

Ny favoritförfattare

Läste nyligen en bok som jag verkligen tyckte mycket om: Den tionde kretsen av Jodi Picoult. Den handlar om tonåringen Trixi och utspelar sig i high school-miljö. Nu har jag precis börjat läsa hennes tredje bok (den andra heter Allt för min syster och den har jag ännu inte läst) Nitton minuter och den verkar otroligt spännande och ruggig. Boken utspelar sig i New Hampshire, är en sömnig småstad där ingenting händer – tills ett blodigt våldsdåd tvingar dess invånare att vakna upp till en ny verklighet. Den sjuttonårige high school-eleven Peter Houghton skjuter ihjäl en lärare och nio av sina skolkamrater. Återkommer så fort jag läst klart!

4 mars 2008

Bokfemman igen

Jag har inte deltagit i Bokfemman på ett tag, men denna vecka tyckte jag att det var ett spännande ämne som Malin valt, nämligen mitt favoritämne/tema, vilket fick mig att börja fundera på vilka ämnen som jag går igång på. Efter en stunds funderande kom jag fram till att det är sorgliga öden där barn är inblandade och Andra världskriget. Jag tänker inte berätta varför jag gillar dessa ämnen specifikt – här kommer kort och gott mina favoriter:

Ohörda rop: historien om Mary Bell
av Gitta Sereny
Fallet Mary Bell: porträtt av barn som mördar av Gitta Sereny
Jag saknar dig, jag saknar dig av Peter Pohl
Pojken med silverhjälmen av Hanne Kvist
Albert Speer och sanningen av Gitta Sereny

Snart utses en ny vinnare

Onsdagen den 12 mars kl. 13.00 tillkännages 2008 års pristagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne vid en presskonferens på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.

Snart är det dags igen!
Nästa vecka får vi veta vem som vunnit världens mest prestigefyllda och mest lönsamma (5 miljoner skr) barnbokspris. Hittills har bara etablerade och sedan länge välkända författare och illustratörer (och en organisation: Banco del Libro) fått priset, antagligen för lång och trogen tjänst. Jag har dock en stilla undran: Om det är tänkt att alla förtjänstfulla gamla stötar ska få priset innan man kan gå över till dagens barnboksmakare, då kommer jag att vara död och begraven sedan länge innan vi får se till exempel Pija Lindenbaum (som ändå säkert redan fyllt 40) få priset. Den enda svensk som i så fall är kvalificerad nog att få priset snart är möjligen Lennart Hellsing (fyller 90 nästa år) ...
Svenskar som är nominerade till årets pris (och som varit nominerade alla år sedan priset instiftades) är: Eva Eriksson, Lennart Hellsing, Anna Höglund, Barbro Lindgren, Inger och Lasse Sandberg, Ulf Stark, Ilon Wikland, Monica Zak och organisationen En bok för alla.
Ja, vi får se hur det går nästa vecka! Har någon några heta förhandstips?