4 mars 2008

Snart utses en ny vinnare

Onsdagen den 12 mars kl. 13.00 tillkännages 2008 års pristagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne vid en presskonferens på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.

Snart är det dags igen!
Nästa vecka får vi veta vem som vunnit världens mest prestigefyllda och mest lönsamma (5 miljoner skr) barnbokspris. Hittills har bara etablerade och sedan länge välkända författare och illustratörer (och en organisation: Banco del Libro) fått priset, antagligen för lång och trogen tjänst. Jag har dock en stilla undran: Om det är tänkt att alla förtjänstfulla gamla stötar ska få priset innan man kan gå över till dagens barnboksmakare, då kommer jag att vara död och begraven sedan länge innan vi får se till exempel Pija Lindenbaum (som ändå säkert redan fyllt 40) få priset. Den enda svensk som i så fall är kvalificerad nog att få priset snart är möjligen Lennart Hellsing (fyller 90 nästa år) ...
Svenskar som är nominerade till årets pris (och som varit nominerade alla år sedan priset instiftades) är: Eva Eriksson, Lennart Hellsing, Anna Höglund, Barbro Lindgren, Inger och Lasse Sandberg, Ulf Stark, Ilon Wikland, Monica Zak och organisationen En bok för alla.
Ja, vi får se hur det går nästa vecka! Har någon några heta förhandstips?

3 kommentarer:

AnnCharlott sa...

Nej, inga heta tips alls, men väl en kommentar till några av de nominerade svenskarna. Monika Zak har ju förvisso skrivit mycket om barn i andra kulturer och är en god berättare. Men, almapriset?? Njae, jag är skeptisk. Och En bok för alla ??? Det är ju nästan som att ge priset till riksdagar och regeringar för att de beslutar om vissa politiska mål. Må sen vara att det är behjärtansvärda mål.

Magica de Hex sa...

Jag håller helt med dig. Hela tänket runt priset luktar 1970-tal,och det kanske inte är så konstigt om man tittar på vilka som ingår i juryn ...

Anna sa...

Själv hoppas jag på Eva Ibbotson!