26 oktober 2013

En av Augustnomineringarna i Barn- och ungdomsklassen: Jagger, Jagger

Frida Nilsson har återigen skrivit en bok om utanförskap för barn. Den handlar om åttaårige Bengt som är ett offer för mobbarna i hans hus. Själv tycker han att han är lika äcklig som mobbarna, och har inga vänner. Hans föräldrar vill inte se vad som händer, och mamman tvingar ofta ut honom för att gå ett eller annat ärende. Men ute på gården väntar grannbarnen Astrid, Allan och Gustav. Och de är inte snälla.
En dag då Bengt blivit inlåst i soprummet kommer uteliggarhunden Jagger förbi och befriar honom. Och nu börjar en historia om vänskap och hämnd. Hämnden är ljuv sägs det ju, men i det här fallet går det nästan lite väl lång ...
Frida Nilsson beskriver rättframt och obevekligt om utanförskap. Om en vuxenvärld som sviker och om hur ljuvligt hämnden smakar ... Hon har tidigare skrivit många böcker för slukaråldern, och min favorit bland dem är Apstjärnan som jag tycker är härligt inkännande och väldigt rolig. Humor kännetecknar alla Frida Nilssons böcker, så även Jagger, Jagger, även om den här är i svartaste laget.

2 kommentarer:

nillas liv på pinnen sa...

Låter som en bok jag skulle tycka om.

Magica de Hex sa...

Det tror jag verkligen du skulle!