31 januari 2012

Lässug?!

Sitter hemma idag och arbetar med mitt "gamla" föredrag som jag skrev och höll senast för ca två år sedan. Det går under beteckningen "Bokstäver, ord och allmänbildning". Ganska pretto. Jag tror jag ska döpa om det till något annat - Samspel skapar alt. och lässug (låter det också pretto?) eftersom det är vad det hela går ut på. Föredraget handlar om hur viktigt det är att läsa högt för barn - man ska börja redan när de är riktigt små - för att stimulera och aktivera läsinlärningen, och för att det underlättar all annan inlärning också. Och för att det är så roligt att läsa. Och för att det är ett så fantastiskt enkelt och härligt (billigt också faktiskt) sätt att vara tillsammans på, barn och vuxen. Och för att det ger oss alla en inblick i andra världar, andras livsvillkor och andras sätt att tänka.

Föredraget ska jag hålla på ett bibliotek i Sandviken för föräldrar, mor- och farföräldrar. Själva grundidén är hämtad ur Barnens Bokklubbs egen bok Boken om läsning (som jag också varit med och rotat fram förstås.)

4 kommentarer:

M/S Design sa...

Bra bli påmind att det är bra med högläsning, som tur är har jag en att läsa för.

mockapocka sa...

Känns som att jag hade velat bo i Sandviken när jag hade små barn. Låter som en synnerligen inspirerande föreläsning!

nillas liv på pinnen sa...

Samspel skapar alt. och lässug ?

Ska du ha 'skapar' eller 'och'?

Skit i rubrik, det blir nog bra ändå.

Maj Korner sa...

Läslust är ett fint ord. Läshungrig likaså.

Och det är väl rätt inne med självhjälpsböcker just nu? Varför inte "Så bildar du ett läslystet barn" (notera dubbelmeningen i ordet bildar!)

Haha, säg till mig att sluta!