28 oktober 2008

Trend-spaning

Idag har jag skrivit en artikel om detta års trender inom barn- och ungdomsboken. Det är ganska intressant ämne. Den största trenden har väl knappast undgått någon eftersom den genomsyrar det mesta inom media just nu:
Skräck. Vampyrer. Blod. Hemskheter. Mord.

Trend nummer två är alla kompetenta barn. De befinner sig oftast i deckarna och de är väldigt snusförnuftiga och lillgamla. Både Lasse och Maja* och Kalle och Dilsa** fixar det mesta, knäcker gåtor och löser brott helt på egen hand. Till och med polisen ber barnen om hjälp! Men var är barnens egna vuxna? Har föräldrarna abdikerat? Jobbar de? Ligger de på terapisoffan? Är de utbrända? Var är de?

Och sen har alla nya familjer slagit igenom på allvar i barn- och ungdomsboken. Det är nya styvsyskon, skilsmässor och plastföräldrar så det står härliga till. Och fantasy står sig, numera finns även serier för mindre barn, typ 9-11 år. Inom bilderboken kommer – tack och lov – fler och fler böcker om tuffa tjejer. Genustänket har börjat slå igenom på allvar. Bästa boken på det området är Kenta och barbisarna av Pija Lindenbaum.

Nästa års trender kan man bara spekulera i. Jag har en känsla av att det bland annat blir beställningsböcker från förlagen, typ: lättlästa böcker skrivna direkt till killar i spännande ämnen. Jag vet två sådana som kommer redan i januari 2009 som handlar om en superduktig kille som flyttar till Japan eller Kina (har glömt vilket) och börjar på en skola som specialiserat sig på kampsport.

Har du spanat in någon särskild bok-trend?

*LasseMajasdetektivbyrå av Martin Widmark
** Kalle Skavank av Petrus Dahlin

Inga kommentarer: