28 mars 2012

Kungarummet

Nu vill jag dela med mig av mina fantastiska upplevelser:

• Jag har sovit i Kungarummet, dvs i samma säng som CG och Silvia gjorde 2000. I SAMMA HIMMELSSÄNG.
• Jag har ätit sjukt mycket god mat och bälgat i mig (oss) flera flaskor (två) äkta champagne. Jag upprepar ifall ni inte hörde; CHAMPAGNE.
• Jag har fått en väldigt fin present (ja, jag har fyllt år) av sambon. En valfri weekendresa. VALFRI! (Kan man åka till Katmandu över en helg tro?)
• Jag har blivit bjuden på middag igår och kommer att bli bjuden på middag imorgon.
• Jag har fått två flaskor äkta champagne i present.
• Och allt är inte över ännu ...

Luktar lite bränt ego här ....

24 mars 2012

1100 inlägg

Idag firar jag 1100 inlägg på den här bloggen, plus det faktum att jag och sambon beger oss till Dalarna imorgon. Vi åker via Carl Larsson-gården till hotell i Tällberg och på måndag blir det utflykt till Zorngården och Zornmuseet och tillbaka till Tällberg på kvällen. Hem igen på tisdag. Minisemester istället för långresa. Jaja. Livet blir inte alltid som man tänkt sig. Snarare aldrig om man ska vara petig.
Men vafan, Stilla Havet eller Siljan kan ju göra detsamma.
Nu ska jag gå på 70-årskalas. Tjoflöjt.

20 mars 2012

Grattis Guus Kuijer

Idag har priset till Astrid Lindgren delats ut för tionde gången. Och den här gången gick alltså världens största barnbokspris (5 miljoner skr) till den holländske författaren Guus Kuijer. Måste tyvärr erkänna att han är relativt okänd för mig och oss i Sverige. Vi har sålt några få av hans titlar och jag kan inte (skam till sägandes) påminna mig om jag har läst en enda av hans böcker. Men det är inte försent ännu! Den senaste boken som kom ut på svenska heter Jag är Polleke ska du veta!, 2010.

Juryns motivering till priset låter så här:

Med fördomsfri blick och intellektuell skärpa gestaltar Guus Kuijer både det moderna samhällets problematik och de stora livsfrågorna. I hans böcker är respekten för barnet lika självklar som avståndstagandet från intolerans och förtryck. Kuijer förenar djupt allvar och knivskarp realism med värme, underfundig humor och visionära fantasier. Hans enkla, klara och exakta stil inrymmer såväl filosofiskt djupsinne som fjäderlätt poesi.

17 mars 2012

Sängen och jag

Idag hänger jag i sängen - bara ligger här och kollar på SVTPlay - har sett två kanonprogram: Skavlan och Babel. Ibland dimper en eller ett par katter ner i sängen och vill bli gosade med en kvart eller så, sen går de igen. Spelar lite wf - just nu faktisk med tre olika bloggkompisar! Lustigt att det kan bli så. Meningen är att jag ska jobba lite, men det skjuter jag nog på till imorgon. Tycker lite synd om mig själv som både har ont i halsen och bruten arm ... Funderade en stund på olika favoritgrejor, t ex:

Blommor: pelargon, tulpan, pion
Färger: svart, vitt, rött
Djur: katt, hund
Mat: pasta, ost, bröd, fisk
Inredning: enkelt, nordiskt, ljust
Snyggaste männen: Kevin Costner, Sean Connery
Bästa böckerna: Sagan om Ringen, kapitelböckerna om Mumintrollet, många av Joyce Carol Oates böcker, m fl
Bästa filmerna: Gökboet, Almodovars filmer, Eyes wide shut, ofta gillar jag dessutom Gerard Depardieus filmer
Bästa musiken: opera, rock, pop

Kommer inte på något mer. Vad har ni för favoriter?

13 mars 2012

The t-day

tisdags-trams:

tuggummituggande
treodrickande
tröttaste
tantliknande
tanketommaste
traumatiserandearmvärkande

thats it!

11 mars 2012

Liiite shopping

För att jag inte skulle få totalt frispel (på att sitta hemma vecka ut och vecka in ...) "offrade" sig sambon idag och körde mig till Kista centrtum. Meningen var att jag skulle köpa en ny bh som man kan dra över huvudet, typ sportvarianten, eftersom det är liiiite svårt att knäppa hyskorna på bh:n just nu (gips!).
Men det blev ingen illasittande mjukisdito. När jag satte den på mig så tryckte den ihop brösten till en hängig dubbelkulle mitt på bröstkorgen. HOLY! Inte klädsamt alls kan jag förtälja.
Jag fick trösta mig med en kortärmad, morgonrocksliknande, tunn bomullsjacka från Indiska. Märklig men fin.
Det var i princip min söndag. Hur har ni det?

8 mars 2012

heja tjejer!

idag är det en bra dag av flera skäl:

- har betydligt mindre ont i handen!

- internationella kvinnodagen! heja tjejer!

- har genomfört paneldebattmedverkan på SBI, svenska barnboksinstitutet, modell bokprovning med lyckat resultat (ämne; barn- och ungdomsboken 2001)

- "var det flickornas och kvinnornas år 2011, särskilt när det gäller svenska ungdomsböcker, men även när det gäller bilderböcker och tecknade serier. Vi tycks vara inne i ett generationsskifte där unga, kvinnliga författare, bilderbokskonstnärer och serietecknare publicerar verk med flickor som huvudpersoner och strävar efter att skildra flickans och den unga kvinnans erfarenheter."
Citat ur årets dokumentation över 2011 års barn- och ungdomsboksutgivning, SBI.

MEN ... ett litet ps kan här vara på sin plats - det BEHÖVS ju självklart också böcker av och om pojkar och män, för att barn och unga av manligt kön ska vilja läsa böcker.

MEN ... å andra sidan handlade allt om, under, på och av pojkar och män fram till för ca 25-30 år sedan, så kanske behöver de få vila en stund och pilla sig i naveln ... (vet inte om det där var så supergenomtänkt men jag skyller det på min brutna handled).

5 mars 2012

Hjälp! Jag ska ju sitta med i en paneldebatt ...

Jag är troligen galen som inte har avbokat min medverkan i en paneldebatt på SBI (Svenska barnboksinstitutet) på torsdag förmiddag. Debatten sker under den årliga bokprovningen och handlar om vilka debutverk som stack ut åt ena eller andra hållet, och vilka som sålde.
Det är självklart en ära att bli medbjuden och jag fixar nog en timme, om än nypopererad ...!
Ni får hålla tummarna! Nu måste jag plugga på lite inför detta evenemang.

3 mars 2012

nu är det bara ...

... knappt tre dygn kvar (på tisdag kl 13.00) till min handledsoperation då det ska stoppas in diverse plattor, skruvar och dylikt. det känns lite läskigt att opereras men ska bli skönt att få börja läka på riktigt ... nu är det ju bara någon slags stillestånd som varat snart två veckor. svullnaden har iofs gått ner ganska bra så jag hat inte fullt lika ont.
i övrigt har jag ätit första lunchen på den soliga balkongen idag, gravat lax och marinerat kycklingfiléer eftersom jag faktiskt bjudit min syster (en av dem, jag har totalt tre halvsystrar) med familj på brunch imorgon. livet måste ju gå vidare även med bruten handled.
jag har dessutom hela huset fullt med tulpaner! har fått två buketter från jobbhåll, en från grannhåll och en från sambo-håll. mkt, mkt vackert.

1 mars 2012

Ägnar dagarna åt att ...

... se på gamla filmer, läsa lite, spela mycket wordfeud, gå till brevlådan med mängder av brev (fattar inte varför det ska skrivas/skickas så många brev just när man är sjukskriven?), elda lite, öppna balkongdörren typ hundra gånger i timmen för katterna som vill gå in respektive ut. Just idag har jag dessutom jobbat några timmar. Jobbandet går till så att jag sätter mig i soffan, tar laptopen i knäet, lutar den gipsade armen mot väggen och kör pekfingervalsen med den andra. Varje gång jag ska ha stor bokstav får jag tycka ner shift före och efter, och när jag ska ha något annat tecken så snirklar jag ner gipset mot tangentbordet och smäller till!
Och nu är det bara fyra dagar kvar till operation. Att det går så förbenat långsamt just nu är ju märkligt! Annars flyger minsann veckorna.

En annan grej jag gjort idag är att kolla upp kostnader etc för två dygn på hotell i Tällberg när jag fyller år. Ni vet då jag egentligen skulle ha varit i Amazonas ... men vad är väl Amazonas mot Dalarna?