21 juli 2011

Tänka sig ...

... jag blev klar med alla mina arbetsuppgifter och gick helt sonika på semester två dagar i förtid. SÅ IDAG BÖRJAR MIN SEMESTER!
Tjohoo!
Nu ska jag åka till dottern i Roslagen och lämna katterna. Där ska de vara närmare två veckor medan sambon och undertecknad roar oss på den västra kusten.
Tjao!

19 juli 2011

Var är ALLA?

HALLÅ!
Is there anybody out there? Jag bara jobbar och jobbar och ni bara LÅTER BLI att blogga. Är det juste kanske? NEJ. Vad gör ni hela dagarna? Badar ni och äter praliner på stranden och läser glassiga magasin och vältrar er i LYX kanske?
Eller har ni flytt kära gamla Sverige? Ni kanske ligger och jäser på Rivieran och sitter och KASTAR ut alla era SURT förvärvade slantar på casino. Och åker snabba sportbilar? Har ni vunnit på LOTTO?
Hallå, hallå, hallå. Det är så ensamt här ...

18 juli 2011

907 sidor check

Igår läste jag ut Flickan från ingenstans av Justin Cronin, 907 sidor science fiction. Boken är så tjock att jag först tvekade, men när jag väl hade börjat läsa var jag fast. Något så spännande och suggestivt var det länge sedan jag slukade! 907 sidor kändes som 200, och på något sätt lämnar den mig ingen RO fast den är utläst. Eller …?

Boken handlar ett militärt experimentet som kollapsar och vars vidriga innehåll släpps lös. Snart är hela USAs befolkning på flykt undan de livsfarliga, självlysande varelser som tuggar i sig allt som kommer i dess väg … Flickan från ingenstans, Amy, är den enda som kan rädda världen. Det låter banalt men är det icke. Jag är glad att jag vågade mig på denna tegelsten. Det var ju egentligen ren "jobbläsning" men gick snart över till lustläsning.

Så här säger skräckmästaren King om boken:
"Läs 15 sidor och bli förtrollad. Läs 30 och du kommer fortsätta hela natten."

Stephen King

17 juli 2011

Garderobsheck!

• Frysta kläder tinade och snyggt invikta i garderoben.
• Övriga kläder vädrade, skakade och inhängda i garderoben.
• Garderoben dammsugen, urstädad och full av fräschör.

Och nu ...
• Fem arbetsdagar kvar att klara av.
Check.

16 juli 2011

Maljä-ar

Sen vi flyttade in i det nya huset har det oupphörligen gått små små hål i mina tröjor. Jag har köpt malpåsar och fixat enligt konstens alla regler - men det har bara hjälpt tillfälligt. Idag tog vi helt sonika och lyfte ut rubb som stubb ur storgarderoben, hängde ut det, skakade det, dammsög det + garderob - och nu ligger samtliga mina tröjor i FRYSEN.
Underligt nog har inte sambons kläder drabbats ... kan det vara så att jag sitter med magen mot små små knivspetsar någonstans?
Hur som helst - nu ska här frysdödas MAL.
När vi var klara utspann sin följande dialog:
- Titta så bra, nu fick jag lite plats över! (jag)
- Ha ha, du kommer snabbt att fylla upp de där tomrummen med nya tröjor. (sambon)
Och det har han ju förstås rätt i.

15 juli 2011

Faaan ... jag ...

... på väg till jobbet i morse åkte jag i godan ro i min lilla bil, ca 45 km/tim (det är 50 på den sträckan). Framför kör en lätt lastbil - som plötsligt tvärstannar och börjar backa mitt på en vanlig landsväg!!! Rakt på mig!!! (Han kom på försent att han skulle svänga vänster in på en liten väg där hans polare tydligen hade parkerat). Han såg inte mig påstod han. Och blinkers hade han tydligen inga heller.
Han var polack och pratade en bristfällig engelska (ingen svenska), och innan vi hade rett ut detta med polska adresser och försäkringsbolag och polisanmälningar och allt var jag både blöt av REGN och SVETT och ILSKA. Han försökte dessutom övertala mig att inte anmäla - och ville ge mig 100 euro!?
SKRATTRETANDE. 100 euro räcker väl för faen inte till att byta hela motorhuven som är ordentligt REPAD.
Shit.

12 juli 2011

Skönskrivande kanske

Håller som sagt på med ett nytt projekt. Det meddelade jag i våras för den som har en hjärna och ett komihåg (jag har det inte). Projektet - i den mån det är ett projekt viket ännu är ganska tveksamt - görs tillsammans med en annan person. Av honkön. Det är högst hemligt och oerhört privat, men jag kan avslöja att det har med skönskrivande att göra. Och vi gör det i duett liksom. Ikväll har vi haft vår första stora brainstorming då det har funderats och fnulats, vridits och tänkts och klurats ...
Vi får väl se om det blir nåt öht ...

11 juli 2011

907 sidor ...

Fick nyligen den briljanta (?!) idén att utöka en av medlemstidningarna med en stående fantasy- och sf-sida. Kidsen gillar slikt och undertecknad likaså. Detta innebär att vi har börjat "dammsuga" Sverige på nya förlag som kan förse oss med ny och oprövad litteratur.
Tadaaa! Idag damp det ner en tegelsten med posten – en nyutkommen bok som jag börjat läsa ikväll. Har dock bara hunnit plöja 165 av 907 sidor ...

10 juli 2011

Läs Niceville!

Har just läst ut en väldigt bra bok som jag verkligen kan rekommendera: Niceville av Kathyrin Stockett. Boken berättar en otroligt stark och sorglig historia om hur hembiträdena i Jackson, Missisippi, behandlades av sina kvinnliga arbetsgivare så sent som på 60-talet. En ung vit rikemansdotter (blivande journalist) riskerar sin egen ställning då hon intervjuar ett tiotal olika hembiträden i smyg och under falska namn. Resultatet blir så småningom en bok som orsakar skandal i det svarta södern. Men det viktiga är hembiträdenas egna röster då de beskriver sina liv. Man blir djupt berörd. Oerhört gripande och intressant.

7 juli 2011

De tio bästa böckerna ever

Listor är något man gillar. Bästa sextipset, hårinpackningen, skidvallan, nagellacket, manliga skådisarna under trettio, färdiga köttbullarna, filmerna, salladen ...
Så här gör vi: Jag listar min tio bästa böcker ever och ni gör detsamma. Sen kan vi snacka böcker seriously i sommar: vem som läst vad, varför och hur bra det var. Sen korar vi vår toppkandidat!
Här kommer min lista (från barndom till nutid utan inbördes rangordning):

Pippi Långstrump, Astrid Lindgren
Pappa Långben, Jean Webster
Anne på Grönkulla, L. M. Montgomery
Gökboet, Ken Kesey
Låt tistlarna brinna, Yasar Kemal
Blonde, Joyce Carol Oates
Sagan om Ringen, J. R. R. Tolkien
Robinson Crusoe, Daniel Defoe
Albert Speer och sanningen, Gitta Sereny
Den illustrerade mannen, Ray Bradbury

6 juli 2011

Onsdagsrapport

Idag är det en skön och ljus dag. Och solig - sänk U. De senaste dagarna har varit totalt jämngråa med huvudvärk och deppsymptom som följd. Idag jobbar jag hemma och läser manus, är inne på mitt fjärde. Sitter i avslappnad pose under markisen på balkongen och äter nyplockade mogna körsbär från egen trädgård, mycket gott.
Storkatten har sluppit ur tratten och är ute för första gången på en vecka - gissa om han är glad i hågen!
Snart ska vi grilla hemmagjorda hamburgare och dricka kall öl.
Livet är gott.

3 juli 2011

Söndagsrapport

Storkatten får inte gå ut (han har fått ett bett i benet - oklart från vad för sorts djur, möjligen grävling - och går på penicillin och har tratt) och han mjaaauuuar och liiiider ... och vandrar från den ena öppna fönsterspringan till den andra i hopp om att Sesam ska öppna sig. Men icke. Han får vackert stanna inne tom tisdag.
Jag läste nästan hela dagen igår, första delen Brobyggarna i Jan Guillous nya serie Det stora århundradet som kommer i höst. En både intressant och spännande bok om tre fattiga, norska fiskarbröder. På kvällen tänkte jag faktiskt (jag är världens badkruka!) ta ett dopp i havet, men det blåste så pass mycket nere vid sjön att jag hoppade över det och tog en dusch i stället.
Imorgon börjar en ny arbetsvecka för jag ska jobba tre (!) veckor till innan min semester startar.
Gillar att jobba i juli när det är lugnt och skönt och man kan göra allt det där som man inte hunnit med. Och så planerar jag vilka böcker vi ska ta med oss till bokmässan i höst!

2 juli 2011

Champagne!

Idag är det svettigare än någonsin. Typ hundra grader varmt. Vi orkar inte röra oss nämnvärt så istället sitter vi på balkongen och dricker champagne. Någon måste ju offra sig.