25 april 2010

Läst och tyckt

Böckerna som jag läste i USA får följande omdömen:

Ensamhetens vin av Iréne Némirovsky. Rekommenderas! Stark och sorglig. Om en ung rysk flicka som helt är lämnad - trots att de lever ihop - av sin otroligt självupptagna mamma. Hon är som ett maskrosbarn, sedd endast av sin älskade guvernant. När tsar-ryssland faller och revolutionen är ett faktum, lyckas hon ta sig ur sin förlamning, gör sig fri och får en sorts hämnd. Välskrivet, långsamt, njutningsfullt. Läs!

Flickan från ovan av Alice Sebold.
En ganska enkel, men fängslande roman om en 14-årig flicka, Susie, som våldtas och mördas. Man får följa henne från sin "himmel" där hon i sin tur följer polisens och sin egen familjs sökande - och sörjande - efter henne. Trots det mörka temat har boken positiva och upplyftande drag mitt i det tragiska. Susie är så härligt tonårsaktig trots att hon är en ängel. En bok som man inte kan släppa förrän den är utläst!

Överlevare mot alla odds av Barbara Biggs. Läste tre sidor och slängde boken. Kändes som rena skräpet.

När barnet lagt sig av Michael Nyqvist.
Här berättar skådespelaren om sin barndom, och om sitt sökande efter sin biologiska far. Det är en lånsam, sorglig och lite hackig story som dock går rakt in i hjärtat. Barnets utsatthet skildras med stor känsla. Absolut läsvärd.

Igelkottens elegans av Muriel Barberry och Håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski hann jag inte med. Får berätta om dem framöver.

3 kommentarer:

nillas liv på pinnen sa...

Oj, vad mycket du hunnit läsa. Blir lite avundsjuk.
Men i höst! Då ska jag också läsa en massa. Längtar.

Tigris Predikantan sa...

Trevligt med andra som recenserar!
:)

Magica de Hex sa...

Välkommen Tigris!