28 juli 2008

Två Oates på raken

En av mina absoluta favoritförfattare är J C Oates. Och nu har jag tillbringat de första två veckorna av min semester med att frossa i densamma!!!

Vredens änglar är en novellsamling som handlar om nio olika kvinnor som utför grymma dåd. Vem var det som sa att kvinnor är det svagare könet ...? Mycket bra och läsvärd novellsamling!

Den andra boken (som kommer ut i september) har titeln Dödgrävarens dotter. Boken handlar om den tyska (judiska?) familjen Schwart som kommer till USA, på flykt undan nazisterna. Det är slutet av trettiotalet och det enda arbete som matematikläraren/fadern får i det nya landet är som dödgrävare. Familjen som består av två bröder och en syster (och en mamma) hånas och mobbas i åratal och det hela slutar i en hemsk tragedi. Den enda som verkar någorlunda normal och balanserad är minstingen Rebecca, vars liv vi – efter den ödesdigra händelsen – får följa livet ut. Boken är tillägnad Oates farmor och lär delvis bygga på hennes livsöde. Dödgrävarens dotter har fått fina recensioner i USA och är nominerad till National Book Award. Boken är tragisk och hemsk, men också väldigt "Oatesk". Lysande helt enkelt!

Inga kommentarer: