4 april 2007

I love you, Locke Lamora!

Nu kommer rapporten: I staden Camorra (ett fiktivt Venedig), växer den föräldralösa pojken Locke Lamora upp. Det är medeltid; skitigt, bullrigt, stökigt, vackert. Människomyllret består av fattiga och rika, maffia, horor, bödlar, tjuvar, småskojare, ståtrövare och förnämt rik adel klädd i de praktfullaste dräkter. Först hamnar Locke hos en slags Fagin som bor i en utgrävd gravkulle där han uppfostrar sina stackars hungriga pojkar och flickor att bli småtjuvar. Men Locke är så förslagen och smart att han snabbt gör sig omöjlig i gänget, och placeras därför istället hos en "präst" i en kyrka. "Prästen" lär upp sina fyra skyddslingar till mästertjuvar: gentlemannatjuvarna. Barnen får en gedigen utbildning i all världens konster: läsa, skriva, etik, moral (till visss del ...), laga delikata rätter, konversera, fäktas, musik, konst, etc. Gängets inkomskälla är att stjäla från de rika, aldrig från de fattiga! Hederskodex och mutor är honnörsord.
I detta Sodom och Gomorra växer Locke Lamora upp och blir mästare på att bedra och stjäla. Berättelsen är mystiskt och realistiskt på samma gång. I olika kapitel får vi läsa omväxlande om Lockes uppväxt, omväxlande om hans vuxna liv. Men plötsligt händer det något som stör ordningen i staden: En ond kraft – ingen vet vem han är och ingen har sett honom. Det sägs att hans namn är Gråkungen och att han har en svartmagiker i sin tjänst. Varför vill han alla ont? Vad är han ute efter? Livet blir svårt, svart och tungt för invånarna i Camorra och ryktena surrar ... Gråkungen väjer inte för något: mördar i lönndom, struntar i alla oskrivna regler och får alltmer makt. När Locke väl står öga mot öga mot Gråkungen visar det sig att han har en hållhake på Locke och han kräver att de ska byta plats för en natt. Locke tvingas mot sin vilja att bli en förrädare, tack vare sin ypperliga skådespelarkonst.
Efter det går allt utför med en rasande fart och det blir ett virrvarr av magi, ond bråd död, svek, och allt hemskt man kan tänka sig. Men nu ska jag inte avslöja mer om handlingen, bara att det inte går att slita sig från den här fantastiska boken! Man bara måste läsa alla de nästan fyrahundra sidorna tills boken är slut och klockan är nästan två på natten ... Författaren till detta mästerverk heter Scott Lynch.


Inga kommentarer: