31 januari 2012

Lässug?!

Sitter hemma idag och arbetar med mitt "gamla" föredrag som jag skrev och höll senast för ca två år sedan. Det går under beteckningen "Bokstäver, ord och allmänbildning". Ganska pretto. Jag tror jag ska döpa om det till något annat - Samspel skapar alt. och lässug (låter det också pretto?) eftersom det är vad det hela går ut på. Föredraget handlar om hur viktigt det är att läsa högt för barn - man ska börja redan när de är riktigt små - för att stimulera och aktivera läsinlärningen, och för att det underlättar all annan inlärning också. Och för att det är så roligt att läsa. Och för att det är ett så fantastiskt enkelt och härligt (billigt också faktiskt) sätt att vara tillsammans på, barn och vuxen. Och för att det ger oss alla en inblick i andra världar, andras livsvillkor och andras sätt att tänka.

Föredraget ska jag hålla på ett bibliotek i Sandviken för föräldrar, mor- och farföräldrar. Själva grundidén är hämtad ur Barnens Bokklubbs egen bok Boken om läsning (som jag också varit med och rotat fram förstås.)

29 januari 2012

Mat och potatis

Igår hade vi gäster, våra bästa vänner som imorgon åker till Nya Zeeland och ska vara borta i två månader. Vi skulle ha en riktigt fin avskedsmiddag för dem och jag lagade en riktig lyxmeny: chilimarinerade pilgrimsmusslor, älgstek med palsternackspuré, gräddsås och haricot verts och som avslutning äppelkompott kokt i limoncello med mandelskorpor och lättvispad grädde. När de väl kom(gästerna) var min kompis sjuk och kunde knappt äta någonting av allt det goda jag lagat hela dagen. Hon hade jobbat för mycket för att hinna bli klar till resan (egen företagare!) och troligen dragit på sig magkatarr. Stackarn.
Jag tyckte lite synd om mig själv först, men om jag får säga det själv var det en j-igt god middag.
Och imorgon får man gå och jobba igen. Jippie!

26 januari 2012

Katten också

Katten gick på mig typ halv fem imorse. Gick inte upp. Katten krafsade på garderobsdörren (när han gör det så svajar de fram och tillbaka och för ett j-a väsen) typ fem. Gick inte upp. Katten kloade på täcket typ tjugo över fem. Jag kastade nattlinnet på honom, men missade. (Det ligger annars nerknölat under kudden.) Katten började om från början typ kvart i sex och gick på mig igen. HÖGT kurrande och morrhår i örat (mitt alltså). Fem i sex satte klockradion ingång. Kände att jag hade huvudvärk. Gick upp. Tog två treo. Slog katten (nä, skoja bara). Gav kräket mat eftersom jag är mesig och snäll.
Undrar om det verkligen var en bra idé att skaffa katt?

Kolla länken, den stämmer överens med min morgon ...
http://www.youtube.com/watch?v=w0ffwDYo00Q

22 januari 2012

Bokcirkelboken utläst - check

Förutom xxx antal manus har jag nu, alldeles nyss, läst ut bokcirkelboken Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) av Anneli Jordahl. Jag ska inte tala om vad jag tycker om den eftersom träffen är på tisdag och jag först då vill redogöra för min åsikt. Men den handlar om Ellen Keys och Urban von Feilitzens hopplösa kärlekshistoria i början av förra seklet. Urban var gift och hade fyra barn och ville/vågade inte lämna sin fru. Ellen Key var ungmö och fröken, vilket hon själv bittert konstaterar mellan varven. Det är via brev dem emellan alla heta känslor kanaliseras och i övrigt är det kvinnofrågor, salonger, diskussioner om litteratur, tabun som det berättas om. Ett stycke intressant kvinnohistoria som vi förvånansvärt nog ändå fortfarande kan känna vissa vingslag av.
Det är sirligt, välskrivet och sorgligt.

18 januari 2012

Grå, grå, grå ...

Stå
grå,
stå
grå,
stå
grå,
stå
grå,
stå
grå-å-å-å.
Så är gråbergs gråa sång
lå-å-å-å-å-å-å-å-å-ng.

Fröding


Ungefär så känns livet för ögonblicket.

16 januari 2012

Hej bloggen!

Idag har jag:
- Fått 20 vita tulpaner av sambon, najs.
- Blivit bjuden på supertorr rödspätta till lunch, onajs.
- Halkat runt utan broddar på kullerstenarna på Riddarholmen - sådär.
- Tagit ett nytt foto till förnyelse av mitt körkort. Faan vad UNG jag ser ut! *not*
- Gjort en dundertabbe, *klantigare än vanligt*
- Premiäranvänt min nya, benvita tröja. Snyggo där!

Over and out.

15 januari 2012

Kattstackarn ...

Har fått tillbaka sin böld - trots att vi klämde och tvättade på såret så att all vätska skulle vara borta innan det fick läka ihop. Idag har han fått nytt dränage insatt på djursjukhuset á 2300 kr (slang i arselet!). Det är ett sant nöje med husdjur! Så nu blir det fyra dagar med dränage och sen fyra dagar tvättande medelst ylande katt. Igen.
Positivt är att det är samma skada, så vi behöver nog inte betala 1500 i självrisk en gång till.
Livet på en pinne.

11 januari 2012

Oxveckor coming up

Enligt en av mina kollegor är vi nu inne i "oxveckorna". Det innebär tydligen att vi har en oäääändlig räcka hela veckor med ARBETE framför oss. Inga extra röda dagar, inga julklappar, ingen choklad och inte ett enda överraskning i sikte.
Det är lite synd om oss oxar.

8 januari 2012

Skönt väder

Efter två dagars solsken och promenerande känner jag mig nästan som en ny människa. Luft, hård mark, röra på påkarna och få in ljus i hjärnan.
Gott.
Fortsätt så tack.

7 januari 2012

http://www.namninsamling.com/site/get.asp?radda_palatset_nu

Palatset ligger risigt till, pengarna räcker inte. Så kan vi inte ha det, det har ju knappt kommit igång! Barnens behöver ett kulturhus!! Skriv på namninsamlingen på ovanstående länk!

4 januari 2012

Snart, snart ...

Eftersom jag just nu är GRÖN av avundsjuka på alla som är i fjällen och åker skidor och har riktig vinter och säkert dricker varma toddysar, badar bastu och spelar kort etc ska jag nu göra alla er GRÖNA av avund och avslöja min stora hemlighet:

I mars, närmare bestämt den 22 mars, åker vi till Ecuador (trumvirvel)!

Väl där flyger vi vidare för att sedan vindla fram i kanot längs Amazonas, bo i hydda med stöttepinnar till ben, och gå på djurspaning i regnskogen. När vi har gjort detta i ca en vecka åker vi vidare till Galapagos. Där kliver vi ombord på en motorseglare med åtta dubbelhytter och glider sen runt bland pingviner, elefantsköldpaddor och många andra fina djur i en dryg vecka. Vi avslutar resan med att stanna några extra dygn på den största Galapagosön, Isabela (dubbel trumvirvel!!)!

Lyckades jag göra er avundsjuka eller ...

3 januari 2012

Bye, bye 2011

Få se nu om jag kommer ihåg ...

Januari: Fick två katter till "låns". Mysgurkor.
Februari: Försvann i den stora snön ... katterna blir våra på riktigt.
Mars: Jag fick följa med sambon på "lyxhustrudagar" till Helsingfors. Mmmm, gött.
April: Jag var på årlig barnboksmässa i Bologna ... och avslutade det hela med att åka till Venedig där sambon mötte upp. Jättemysigt. Åt goood skaldjurspasta och åkte gondoool.
Maj: Införskaffade en ifån 4 (eftersom jag spolat ner 3:an i en toalett i Småland. Nog om det.).
Juni: Åkte ut till ö på midsommarafton med egna båten som bäddades nödtorftigt. Mysigt och sömnlöst ...
Juli: Bohuslän i ösregn, jaktstuga i Härjedalen med trsig bil, hyrbil hem i stället för Norge-färd.
Augusti: Efter ett upprop på FB startade jag bokcirkeln Bokhäxorna. Nu läser vi bok nr 3.
September: Flytt till Palatset (dvs med jobbet). Bokmässa i Göteborg.
Oktober: Opererade bort (ut?) spiken i foten.
November: Bakade kakor och läste böcker. Drack kanske lite glögg.
December: Choklad en masse på jobbet, lite jul, lite mera glögg.

Ganska mediokert år om man ser den här listan ...
Vad har du i bagaget 2012?

2 januari 2012

Den förtärande gråheten

Vad är detta för usel vinter? Ge mig snö, kyla, pulkor, broddar, röda kinder, solsken, vit mark, is. Jag avskyr denna dimhöljda, gråtmilda långdragna höstliknande vinter. Pah, ett skämt det är vad det är. Det finns en enda positiv sak med detta: elräkningen. Men nu vill jag i alla fall ha VITT. Kosta vad det kosta vill. Eller hur Mockapocka?!

1 januari 2012

Gott nytt år kära vänner!

Så här avslutade sambon och lilla jag det gamla året - genom att skicka iväg tre stycken khom loy (svävande lykta). De seglade upp och iväg så vackert över vattnet - bra mycket finare och obullrigare än alla bråkiga raketer.
Med denna vackra avslutning på det gamla året önskar jag er alla ett riktigt fint 2012!