31 maj 2009

Momo! Ut!!!

Igår var jag barnvakt till det rödhåriga monstret (2,5 år) och den blonda ängeln (9 år). Det rödhåriga monstret har på senare tid börjat förstå hur saker och ting hänger ihop. När den där tanten som kallas momo kommer - då tänker mamma och pappa försvinna. Hmm, bäst att hålla superkoll på morsan medan hon är kvar och göra sitt bästa för att igonorera den där momo. Sagt och gjort. Inte en blick är man värd så länge föräldrarna är i närheten ... Förra gången skrek han i en halvtimme när föräldrarna gick, igår skrek han inte alls! SEGER!! När föräldrarna försvann log han och tittade under lugg, förbindligt. Kvällen framskred under glam och gamman, allt var trevligt och inte en enda sur min. MEN SEN! När det var dags för sängen skrek han MOMO UT! och pekade på dörren. Ut gick jag och två minuter senare sov han ...
Svårtolkad ung man, mycket svårtolkad.

27 maj 2009

Läs högt och ARTIKULERA

I går träffade jag en mycket sympatisk och intelligent man, Mats Myrberg. Han är professor i specialpedagogik på Stockholms universitet och vi träffades för att tala om barns språkutveckling. Särskilt om hur det ser ut för barn som befinner sig i riskzonen för att utveckla dyslexi. Enligt denne professor kan man nämligen i många, många fall förhindra att dyslexi utvecklas genom att samtala, samspela och LÄSA HÖGT för dessa barn redan från mycket låg ålder (läs bebis!). Detta gäller givetvis alla barn, men i än högre grad barn som har risk för att utveckla dyslexi. Det allra viktigaste är just att läsa högt, tydligt och välartikulerat eftersom dyslexi handlar om dålig ljudförståelse, dvs att man helt enkelt är sämre än andra på att höra de olika små ljud som ord består av, morfem och fonem och sådant. Forskarna kallar det för fonologisk medvetenhet.

Ett intressant och tankeväckande budskap som är värt att spridas på alla upptänkliga vis! Vill du läsa mer om detta ämne kan jag rekommendera ett besök på www.kodknackarna.se och www.forskolan.net. Även på Barnens Bokklubbs hemsida finns mycket intressant att läsa om barns läsutveckling!

25 maj 2009

Att lura sig själv

Igår var det loppis hos en granne som ska flytta. Eftersom sambon är en hamster som GÄRNA samlar på sig så många prylar som möjligt t ex ur conteinrar och dylika ställen (jag tror han tänker: den som har flest skrotsaker när han dör vinner) så följde jag med för att förhindra så många nya inköp som möjligt. Döm om min förvåning då jag var den som kom hem med, om inte flest, så i alla nästan: ett bord till balkongen, en rar karaff av emalj och en bleckhink som en av tomtaplantorna gensat fick flytta till.
Ps. Sambon köpte rep och sådant som man sätter fast båtar med i bryggor + ett luftgevär. Han blev mao inte heller lottlös ...

Man känner sig själv dåligt uppenbarligen ...

23 maj 2009

Regnig lördag


Vaknar FÖR tidigt av att sambon går upp. Försöker somna om, men tji. Funderar starkt på att åka till K-rauta och shoppa 5 säckar jord för 100 kr (billigast i stan!). Sedan släpa hit dem på vagnen (inga motorfordon på denna lilla ö ...) och släppa ner myllan i en pallkrage, och sedan så goda saker däri såsom rödbeta, sallad och lök ... Men också åka till Sickla köpcenter (andra sidan stan!) och inhandla läckra balkongkrukor! Visar bild på dessa snyggingar senare. Mitt enda problem är att regnet vräker ner och att klockan inte hunnit bli särskilt mycket, så det är bara att ta en kopp kaffe och vänta på att resten av världen ska vakna.

19 maj 2009

Hittat på Facebook

Den här bilden har jag just hittat och anslutit mig till på Facebook. Klokt, vettigt och mycket viktigt att så många som möjligt röstar i EU-valet. Jag har hört flera som säger att de inte vet hur de ska rösta, men det kan ju inte vara svårare än ett riksdagsval, det är väl bara att rösta på det man brukar. Kom igen du också!

17 maj 2009

60 lökar senare

"Att ha en trädgård är en stor rikedom", ungefär så tror jag att japaner och andra österlänningar anser. Jag håller i princip med.
Häromdagen (den 14 maj för att vara exakt) hade vi bott i vårt nya hus i ett år och fortfarande ser det ut så här (översta bilden) på delar av tomten.
Trots det har vi idag ägnat oss åt att fylla ett par pallkragar (obs! Det är inte en likkista!) med jord och sedan plantera ca 60 olika blomsterlökar som vi fick av våra vänner när vi hade inflyttningfest häromveckan. Nu ska det bli spännande att se om vi lyckades plantera lökarna uppåt eller nedåt ...

16 maj 2009

I går var det dags

I går gick festen med de gamla skolkamraterna av stapeln och jag kan bara säga att det blev en formidabel succé! Sällan har det skrattats, kramats, skrikits och nästan gråtits så mycket på en och samma kväll i den restaurangen:

" Nej men är det inte Gittan?! Du ser inte ut att ha blivit EN DAG äldre!"
"Tjena Uffe, du har verkligen lyckats behålla din ungdomliga profiiiiiiil!!"
"Hade du två barnbarn sa du, ja själv har jag begåvats med sex! Ja visst är det hääääärligt med ungar!"
"Verkligen god lax det här."
"Jasså du är i smyckesbranschen, det låter intressant."
"Är vinet redan slut?" Jaså, man får köpa mer i baren!"
"Är det någon som vet varför inte Clas är här?" "Kunde han inte komma loss från sitt viktiga uppdrag i Bryssel? Så synd, det hade varit kul att träffa sin gamla ungdomskärlek igen."
"Ska vi skaka loss en stund till tonerna av Credence? Ja, varför inte!"

Klockan var halv tre (Jag som ALDRIG pallar längre än möjligen till midnatt!) när jag äntligen åkte hem med taxi från den södra förorten till den norra för det facila priset av 660 riksdaler! Men det var det värt!

12 maj 2009

Hata

Ninni Schulman skrev för några dagar sedan på sin blogg om allt hon hatar. Hon hade fått idén från sin svåger Alex Schulman. Nu går temat vidare hit. Men HATA är ett stort ord. Jag tycker illa om vissa personer, vissa företeelser och vissa egenskaper hos en del människor, men HATAR är VÄLDIGT starkt. Kanske hatar jag krig, men att säga det låter som om det vore ett barn. Men om jag ändå är igång så hatar jag nog snålhet och översitteri, diktatur och despoti. Jag hatar folk som skor sig, som inte visar andra tillbörlig respekt, som slår barn - ja herregud listan kan göras hur lång som helst! Och i matväg hatar (eller avskyr) jag all inälvsmat. Och grisfötter!
Nu är jag klar. Vad hatar du?

50 år sedan ...

Nu ska jag avslöja något som ni kommer att bli lätt chockade över: I år är det 50 år sedan jag började skolan!!! Inte kan man tro det? Inte jag själv i alla fall ... Nå, för att fira detta ska alla människor som började skolan på samma ort, i samma skola, och samma år, det vill säga 1959, träffas på en hejdundrande fest nu på fredag. Jag har nu i flera veckor haft FB-konversation med festfixaren för att se till att hon inte placerar mig vid samma bord som mitt stora hatobjekt (vi sågs på en annan reunion-fest för ett antal år sedan då han blev aspackad, aggresiv och asjobbig) och hon har lovat att placera mig så lång borta från den aggresive som möjligt.
Detta kan bara sluta på två sätt: Jättekul eller jättetragiskt, håll tummarna för det förstnämnda!

10 maj 2009

Idag tomatplantor

Nu har jag planterat tomatplantor i krukor på balkongen. Jag passade på mellan ett par skurar. Nu gäller det att vänta och se och hoppas på en dignande skörd. Mums för egna tomater, de går inte att jämföra med köpetomater som oftast inte smakar någonting!

4 maj 2009

Nu blir det snärjigt ...

Nu mina vänner är vår (Barnens Bokklubbs) andra omgång stegtävling (Korpens) i gång! Första omgången fick igång mitt dagliga behov av att promenera och sedan dess (september -08) har jag försökt att gå minst 10 000 steg/dag, minst 5 dagar/vecka.

Och nu är det dags igen!
Ja tävlingen började redan 28 april med då hade jag ju brutit den j-a lilla högra tååååååååån!!!! Så nu måste jag gå ikapp det jag förlorade första veckan + gå dubbelt så fort som alla hela maj ut! Vad tror ni om mina odds?

Hej då, måste ut och gå!

1 maj 2009

Hund-mani

Aningen manisk 2,5-åring har firat valborg hos mormor på ön. Det maniska består i våra grannars hund som den lille mannen inte kan slita sig ifrån i en enda SEKUND. Barn i allmänhet leker med lite av varje men detta lilla barn leker, drömmer, pratar och lever endast för en sak – djur i allmänhet och HUNDAR i synnerhet. Här smeker han vovven intensivt och är så lycklig ...