28 februari 2009

Herr Cedergren hade egna idéer

Sambon och undertecknad har just genomfört en halkig och mycket vacker långpromenad till Cedergrenska parken, ett litet stycke orörd natur i Stocksund med gamla anor. Mitt i parken ligger Cedergrenska tornet, som periodvis under året serverar brunch. I parken finns massa märkliga barrväxter planterade, t ex Cypress Kaukasisk gran och Douglasgran, av mannen som byggde upp denna lilla oas, Albert Gotthard Nestor Cedergen (1849-1921). Vi har ännu inte "brunchat" i tornet men det står inte på förrän vi gör det! I dag ägs parken och tornet av Danderyds kommun som håller på och rustar upp hela härligheten. "Syftet är att utveckla parken i jägmästare Cedergrens anda, att ta tillvara parkens kvaliteter och förnya trädbeståndet." Detta enligt kommunen.
Härligt att det finns sådana mysiga ställen bevarade. Bredvid ligger förresten Hamnkrogen som serverade oss varsin god öl innan vi vände hemåt igen. Mmmm ...

Enligt Wikipedia:

"Den kognitiva teorin utgår från att psykologiska störningar härrör från ett dysfunktionellt tänkande eller arbetsmodell. En dysfunktionell arbetsmodell präglas ofta av negativa tankar och känslor. För att förstå hur man skall gå tillväga för att behandla detta, använder man begreppet kognition."

Och eftersom jag är satt på den här metoden är jag således en störd och dysfunktionell person. Från och med tisdag nästa vecka ska detta repareras. Undrar om det går?

25 februari 2009

En galen man

Erlend Loe, välkänd (och galen!?) norsk författare, har skrivit en lång rad barnböcker om truckföraren Kurt. Kurt är lyckligt gift med Anne-Lise sedan många år och de har tillsammans barnen Helena, Läsk-Kurt och Bud. Familjen är ganska okonventionell (milt sagt) och i just den här boken ska familjen åka på semester (ett ganska vanlig inslag i de här böckerna.) Sagt och gjort. De sticker iväg i Kurts truck och hamnar på villovägar i en flod, flyter in i Kurtby där Kurt blir hyllad som den nye pastorn eftersom den gamla har åkt in i finkan ... Resten kan ni nästan räkna ut själva, va? Till själva poängen i storyn hör att Kurts fru blir hotad av Kirsti brud som lågmält väser till Anne-Lise att fler prästfruar har blivit mördade om de inte gör som församlingen säger. Kurt börjar så småningom tala i tungor och det hela är ganska förvirrat, roligt och galet absurt!

Det kanske ska till en norrman för att skriva om ett svenskt tragiskt mordfall och rättstrauma ... Egentligen vet jag inte om några barn kommer att gilla (eller förstå) den här berättelsen, men det kanske räcker att deras föräldrar garanterat kommer att göra det!

24 februari 2009

Årets semla

När ska man äta en semla om inte på semmeldagen? Och eftersom den inträffar i dag har jag bjudit in ett par trevliga grannar som snart tillsammans med oss, ska inmundiga denna lilla läckerhet! Just i dag kan alltså själva HFLC slänga sig i väggen!
Jippiiiieeee!!!

23 februari 2009

Tre tråkiga titlar

Kvällen har jag ägnat åt tre trista barnböcker av skiftande karaktär: En slags faktabilderbok, en högläsning/läsa själv-bok för 9-11-åringar och en rysk ungdomsroman. Av hänsyn till de böcker som ännu inte kommit ut vill jag inte nämna titlar och upphovsmän/kvinnor, men den ryska översatta ungdomsromanen tror jag hade kunnat vara riktig bra om den haft ett läsbart språk. Om det beror på en dålig översättning eller ett dåligt originalmanus vet jag inte, men efter ett trettiotal sidor stod jag inte ut längre. Boken heter Tyll, svett och frusna själar och är skriven av Jurij Korotkow. Den handlar om några unga människor som utbildar sig till dansare på Bolsjojteaterns berömda dansutbildning. Studierna är pressade och atmosfären tuff och studenterna utsätts för kadaverdiciplin, stränghet och kyla. Bokens huvudperson heter Julka. Hon har bott på skolan i åtta år och under hela den tiden har hon inte sett sin familj, det enda hon lever för är att en gång få stå i rampljuset ...
Visst låter det som en spännande berättelse? Synd på så rara ärter ...

22 februari 2009

Enkla små nöjen

Här på landet lever vi enkelt och mestadels i samklang med naturen. I går var det blommor som planterades. I dag kliver vi ut ett snäpp från huset och gläds åt att småfåglarna (om ni tittar noga så ser ni de små svarta prickarna mot snön: blåmes, talgoxe, gråsiska och kolstrast) så glatt och livligt äter den mat vi bjuder dem på i vår konstiga hemmgjorda foderautomat: ett avsågat rör fyllt med solrosfrön. I snöyran och gråvädret tyckts de vara gladare än någonsin åt att bli bjudna på ett skrovmål!

21 februari 2009

21 raringar + 18 bebisar

Kolla! Omplanterade (och nerklippta) gamla vänner + nya sticklingar + 18 småfrön som nu ska växa och gro och (förhoppningsvis) bli stora, fina, frodiga sötnosar i sommar!
Pelargoner, pelargoner, pelargoner så långt ögat ser i mitt fina, ljusa orangeri! Lycka när detta är gjort även om det är minusgrader och snö ute. Snart är det vår, visst?

18 februari 2009

Inte så mycket att rapportera ...

Som sagt. I går var det premiär för min KBT-grupp men eftersom det var första gången så blev det många formaliteter och inte så mycket kognitivt. Vi träffades i gruppen första gången och vi är EN kille och sju tjejer. Symptomatiskt. Vi var mellan 29 och 61 och alla utom en tjej och jag var sjukskrivna sedan mer än ett år. Förhoppningsvis har jag mer att berätta om nästa gång. Den andra delen av det här programmet är Basal kroppsterapi som startar på fredag.
Ps. Min snälla sambo har lovat fixa min bil. Ds.

Min lilla bil ...

Jag vet att man inte ska vara så värdslig och så men nu går jag ut på toan och spyr. Nyss när jag backade in min bil i garaget på jobbet så skrapade jag upp kanten på stänkskärmen - som bilverkstaden BYTTE. UT. TILL. EN. NY. FÖR. CA. 10 DAGAR. SEDAN ...

16 februari 2009

Nice feeling

Jag berättade ju om hur det gick till på min kurs i trädgårdsdesign i onsdags. Jag berättade också om det collage som jag och de andra gjorde. Ett collage där vi skulle skapa den känsla vi vill att våra respektive trädgårdar ska utstråla. Här är mitt collage. Det syns inte så bra vad det ska föreställa men feelingen är störtskön tycker jag.

Kropp & själ

I morgon börjar mitt stresshanteringsprogram som ska pågå i 11 veckor (!). Meningen är att jag ska lära mig att slappna av och få redskap för hur det ska gå till. En dag i veckan ska jag gå i KBT-grupp (KBT=Kognitiv beteendeterapi) och en gång i veckan i Basal kroppskännedom som enligt Wikipedia är "en arbetsform inom sjukgymnastik som integrerar västerländsk rörelsetradition och biomedicinsk kunskap med den österländska rörelsetraditionen tai-chi och zen-meditation".
Känner mig lite spänd på hur det ska bli. Lovar avlägga rapport i morgon. Jag tror att jag kommer att bli lika avspänd som de här gulliga små fötterna när jag är klar.
Visst?

14 februari 2009

Nice med rosor

Min sambo är bra på många sätt och vis, men han är inte den mest romantiska mannen jag har stött på i mina dagar. Döm då om min stora förvåning – och förtjusning – över dessa 10 röda rosor som jag förärades i dag!
Nu kommer jag med största sannolikhet att vara xxx, glad och tacksam i flera veckor. Smart drag.

13 februari 2009

Pelargonfrön

Fanns på Weibulls precis som Lisa sa. Tack för tipset!

Kurs-kul

Trädgårdskursen lovar gott. Fröken verkar duktig och berättar för alla deltagare (ca 10 kvinnor och 2 män mellan 25-65) vad alla växter vi talar om heter på latin. Det ska vi nämligen lära oss nu. Hjälp. Då blir det så mycket lättare att "artbestämma" alla olika blommor vi stöter på och vi kommer genast att kunna säga vilken växt som är kusin med vem. Hmm. Kvällen ägnades åt att klippa och klistra var sitt stort collage där vi med bilder skulle beskriva vår trädgårdsdröm. Vi hämtade bilderna ur massa trädgårdstidningar. Jag döpte mitt collage till Lavendel & Oliv, dels för att jag gillar namnet på de växterna och även själva växterna. Mitt collage består mest av pioner, pelargoner, armeringsjärn, citronträd, lavendel som sagt, gröna marktäckare (till en blivande slänt), ett magnoliaträd, pinnar av pil att göra staket av, potatisar, mangold, tomater, fågelbad och lite mer ... Så nu återstår bara att förverkliga drömmen!

11 februari 2009

Nu får jag skärpa mig

Har just plockat bort det pinsamma inlägget med alla lästa böcker 2008 som jag slutade uppdatera long time ago. Ska strax ta mig i kragen och uppdatera/byta ut alla tips på barnbarnsböcker också. Ska skärpa mig med den här bloggen helt enkelt.
Ska tänka ut nåt bra i helgen. Hav lite tålamod.
Orsaken till att jag inte gör det i kväll är att min nya kurs börjar! Hör här vad avancerad den låter: Trädgård - grundkurs planering och design. Coolt va? Nu ska det hittes på och göres underverk i leråkern framåt våren!

10 februari 2009

Blommig längtan

Nu börjar det pirra och sticka i mig. Jag känner plötsligt en stor längtan efter pelargoner. Det suget kommer alltid smygandes så här års. Jag har just tillbringat ungefär en meningslös timma med att försöka hitta ett ställe som jag kan beställa pelargon-frön från, men helt utan resultat! Det vore kul att driva upp de små raringarna ända från frö, men hur ska detta gå till? Vet någon?

8 februari 2009

Blöt hund luktar så där gott

Vi passar på att vara hundvakt årets blötaste och isigaste helg (i alla fall på vår lilla ö)! Har just varit ute med denna raring som har lekt med sin labrador-kompis i ca en timme – i skogen, på stranden (dvs i sanden!), på isen. Gissa hur smutsigt det blir inne efter avslutad promenad? Här ligger hon nu och surar (nyduschad!) för att hon måste ligga kvar på hallmattan. Det här är bästa sättet att bli botad från sitt sug på att skaffa hund ...
Fast hon är förstås väldigt söt. Och snäll.

7 februari 2009

Smart Bella

Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket ... Är det inte gratiskläder så är det gratis rotsaker ... I dagarna inleder KO en andra granskning av Blondinbella pga av att hon vill ha gratis vinterkläder i utbyte mot att bilder och länkar visas på hennes blogg (läs mer här). Men inte nog med det, Bella har också försökt snika till sig Ekolådan gratis i utbyte mot reklamplats på bloggen. Vad ska man tycka och säga om detta? Att hon är smart och rik eller fattig och dum? Kanske är det så att jag bara är drabbad av Jante? Vad säger ni?

4 februari 2009

Avslappnad som få

Jag går och väntar på att min halvtidssjukskrivning med tillhörande kbt-grupp och basal kroppskännedom ska ta sin början. Detta har blivit uppskjutet ett par gånger men nu lär det enligt utsago starta den 17 februari. Just nu känner jag inte så stort behov av att påbörja detta 11-veckorsprogram, men jag vet hur det blir senare i vår när det börjar köra ihop sig och det blir stressigare på jobbet.
Då kanske jag har "fått" nya friska verktyg som gör mig lugn och avslappnad:
Chefen: – Kan du ta tag i det nya projektet och rapportera till mig nästa fredag?
Jag: – Jag lovar att ta upp frågan i min meditation i kväll ...

2 februari 2009

Barnbarnsfeber

Just nu vimlar det av barnbarn. Förra veckan gick jag på bio med femtonåringen och elvaåringen. I går var jag barnvakt till tvååringen i stort sett hela dagen (så att jag inte hade tid vare sig att dammsuga eller ta min söndagspromenad). I kväll ska jag heja på när sexåringen tränar fotboll och detta fast jag inte har bil just nu (den står på verkstan sedan i morse tyvärr), och följdaktligen inte riktigt vet hur jag ska komma hem i kväll ... I förrgår anmälde jag fyraåringen till simskola i höst, och det är jag som vallar henne dit och hem. Detta är det femte (och näst sista förhoppningsvis?) barnbarnet som jag tar till simskola. Det började med ett löfte när femtonåringen var liten. Jag kunde ju inte veta att jag skulle begåvas med sex barnbarn, eller hur?! Jag vill passa på att säga: passa er morföräldrar! Lova ingenting när första ungen kommer. Man vet aldrig hur många det slutar med ...