31 oktober 2008

Den här bilden har jag snott på www.tasteline.com. Jag kom nämligen på att jag ska vara barnvakt till 3(!) små flickor på lördag kväll. De är 4, 6 och 8 år gamla. Och eftersom det är Halloween och jag dessutom gillar att fjäska in mig hos mina barnbarn så att de aldrig ska glömma vilken snäll mormor de har, så har jag bestämt mig för att det ska pysslas och skäras och dekoreras och mysas med både pumpor och paprikor. Kanske borde vi äta svart bandspagetti och lakrits till middag?

29 oktober 2008

En ny lampa är det enda jag behöver ...

Så här fint har jag det på min arbetsplats. Ordning och reda och var sak på sin plats, annars blir jag nervös och hittar ingenting.

Visserligen har jag inte massa fina ljus runtomkring mig och inte heller ett nytt tomt skrivbord eller skåp.

Men jag är ganska nöjd ändå.

28 oktober 2008

Trend-spaning

Idag har jag skrivit en artikel om detta års trender inom barn- och ungdomsboken. Det är ganska intressant ämne. Den största trenden har väl knappast undgått någon eftersom den genomsyrar det mesta inom media just nu:
Skräck. Vampyrer. Blod. Hemskheter. Mord.

Trend nummer två är alla kompetenta barn. De befinner sig oftast i deckarna och de är väldigt snusförnuftiga och lillgamla. Både Lasse och Maja* och Kalle och Dilsa** fixar det mesta, knäcker gåtor och löser brott helt på egen hand. Till och med polisen ber barnen om hjälp! Men var är barnens egna vuxna? Har föräldrarna abdikerat? Jobbar de? Ligger de på terapisoffan? Är de utbrända? Var är de?

Och sen har alla nya familjer slagit igenom på allvar i barn- och ungdomsboken. Det är nya styvsyskon, skilsmässor och plastföräldrar så det står härliga till. Och fantasy står sig, numera finns även serier för mindre barn, typ 9-11 år. Inom bilderboken kommer – tack och lov – fler och fler böcker om tuffa tjejer. Genustänket har börjat slå igenom på allvar. Bästa boken på det området är Kenta och barbisarna av Pija Lindenbaum.

Nästa års trender kan man bara spekulera i. Jag har en känsla av att det bland annat blir beställningsböcker från förlagen, typ: lättlästa böcker skrivna direkt till killar i spännande ämnen. Jag vet två sådana som kommer redan i januari 2009 som handlar om en superduktig kille som flyttar till Japan eller Kina (har glömt vilket) och börjar på en skola som specialiserat sig på kampsport.

Har du spanat in någon särskild bok-trend?

*LasseMajasdetektivbyrå av Martin Widmark
** Kalle Skavank av Petrus Dahlin

26 oktober 2008

Hur kan det komma sig?

Som jag har berättat tidigare så bor vi på en ö. Det innebär att man måste ha egen båt för att ta sig till fastlandet. Jag har en liten roddbåt, med en gammal snäll motor – som alltid går som en klocka. Den här senaste veckan har sambon varit på älgjakt. Så fort han hade lämnat ön började min båtmotor sin veckolånga strejk! Vilket har inneburit att jag har får ro hela veckan. Och för att göra plågan lite värre har det dessutom blåst utav bara h-e. Jag undrar om tingen gör så här mot mig bara för att det är så himla kul när jag känner mig som ett hjälplöst våp med tummen mitt i handen. Vad tror ni?

Det är inte roligt alla gånger

Vilket nedslående resultat min enkät har. Jag tror jag ska lägga ner. Avsluta. Kliva av. Tror ni att en grop på 2 meters djup räcker?

24 oktober 2008

Hallå!

Tack Bokstavligt för att du lärde mig hur man gör en enkät! Detta vill jag fira med er som läser min lilla blogg. Snälla snälla, fyll i här bredvid hur ofta du brukar surfa in på Magica! Tack på förhand!

22 oktober 2008

Gottigottgott!

Min kära sambo är på älgjakt. De senaste åren har vi haft MASSOR av älgkött i frysen. Så mycket att jag nästan TRÖTTNAT på att äta detta nyttiga, magra och faktiskt - lyckliga kött. Men, bortskämd som jag är, blev jag lite snopen när det plötsligt inte verkade gå så bra på jakten i år.
Men nu kära vänner så har det skjutits fyra stycken. Jag kan vara lugn. Det kommer att bli gott om älg i år också. Vet ni vilket som är bästa receptet? Maltwhiskyflamberad älgfilé med russinsås. Mmmm.

The wheel of fortune

I dag säger mina Tarotkort på Facebook att förändring och lycka ska komma min väg. Undrar vad det innebär? Kanske någon osedvanligt trevlig person tänker bjuda mig på lunch eller ge mig en lyxig present? Jag skulle verkligen uppskatta en helg på ett trevligt spa.
Bara som tips.
Vad säger era kort?

20 oktober 2008

Nomineringarna klara till Augustpriset 2008

Så här blev resultatet! Några helt otippade! Som vanligt återfinns tre av titlarna som huvudböcker i Barnens Bokklubb:
Den femte systern av Mårten Sandén (huvudbok)
Ett litet hål i mörkret av Ingrid Olsson
I skogen av Eva Lindström
Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius (huvudbok och min favorittippade vinnare!)
Massor av dinosaurier av Sarah Sheppard (huvudbok)
När det kommer en älskare av Mats Wahl
Här kan du läsa mer om Augustpriset!

17 oktober 2008

Snart får vi veta ...

I dag smäller det! Då får vi veta vilka sex böcker som är Augustnominerade i de tre olika klasserna: Barn- och ungdom-, fack- och skönlitteratur. Det hela går av stapeln på Postmuseum i Gamla Stan där vi journalister och andra inbjudna bjuds på lunchtallrik medan Förläggareföreningen (som är den instans som delar ut priset) annonserar de nominerade titlarna, plus presenterar upphovsmännen och kvinnorna.
Jag undrar vilka titlar som kommer att nomineras i barnklassen ...
Här kommer en lista på några möjliga: Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius, Skuggrädsla av Annika Wennström, Kanel och Kanin letar efter sommaren av Ulf Stark och Charlotte Ramel, Sockerbullen på Kruskakullen av Carin och Stina Wirsén, När prinsessor tar semester av Per Gustvsson, Massor av dinosaurier av Sarah Sheppard, Mamma Mu och Kråkans jul ... och nu har jag säkert missat några superviktiga!

16 oktober 2008

Trötter

I dag är jag extra trött. Det har varit extra mörkt och extra blött ute. Jag jobbar nästan heltid igen och känner hur tröttheten långsamt kommer smygande igen och hur energin urlakas. Jag vill absolut inte bli sjukskriven igen. Hjälp, vad ska jag göra?
Men allt är inte mörkt, dagen har också innehållit en lunchdate med en extra trevlig kompis och nu ligger jag i goa soffan och såsar framför tv:n. Jag har också börjat sticka igen efter 20 år! Kolla här! Snygg sjal ska det bli.

13 oktober 2008

Detta räcker långt

Nobelpriset i litteratur?
Mhhhmm.
Gäsp ...
Tänker inte läsa denna Clezio.
Detta räcker.

Läst 2008

Jag började ambitiöst att lista alla årets lästa böcker här bredvid. Någonstans i september-oktober kraschade denna ambition. Nu TYAR jag inte mer.
Jag kan iaf uppdatera er om vad jag läst i helgen: Sanna historier om riddare av Tomas Blom (ha, ha, hur kan dom vara sanna? T ex berättelsen om Artur? Han finns ju bara i en saga/legend ...) och Crush, en trist engelsk bok om en präktig tonåring som åker till New York och blir kär i en tjej.
S.U.C.K.

12 oktober 2008

Det stora ljuset

I dag vill man leva, promenera, gå ut.
Ljus.
Sol.
Friskhet.
Blå himmel.
Vackra små vågor på vattnet.
Tänk så olika det kan vara.
Solen är BÄST.

11 oktober 2008

Det stora mörkret

Var det någon idé att gå upp idag?
Fuktigt.
Mörkt.
Grått.
Regnigt.
Tristare än trist.
Jag tror jag går och lägger mig igen.
Möjligen kollar en dvd.
Jag har en på lut: Veronicas dubbelliv.
Attack mot soffan, pläden och filmen.
Vad gör ni idag?

7 oktober 2008

Dagens astro:


Idag ska det ringa massa kompisar som jag ska diskutera resor, semestrar och bra böcker med. Vad väntar ni på?
Ring!

6 oktober 2008

Ny trevlig bekant

Det var länge sedan jag kände för att läsa en deckare (drabbades vi inte alla efter ett jättehål i suget att-läsa-deckare efter Stieg Larsson?), men så fick jag tipset att läsa Åsa Larsson. Och det var faktiskt både kul och relativt snabbläst! Har precis läst ut hennes nya bok Till dess din vrede upphör. Själva morden på ungdomarna Wilma och Simon är inte det intressantaste, snarare porträtten av de två kvinnliga poliserna Anna-Maria Mella, polisinspektör och Rebecka Martinsson, kammaråklagare. I samband med mordutredningen på ungdomarna kommer de en gammal hemlighet på spåren. En hemlighet som fortfarande skvalpar runt i vissa hushåll ända sedan andra världskriget, då några inflytelserika personer var lite väl tyskvänliga ... Dessutom går vissa döda igen och några kollegor är mer osams än vad som är nyttigt för utredningen. Det här är både spännande, välskrivet och lite skönt lågmält på en och samma gång. Rekommenderas!

4 oktober 2008

Det finns fortfarande hopp


Enligt mitt Tarot-kort på Facebook i dag så skiner solen över mig och det ska snart komma lycka, klarhet och styrka i min väg. Allt hopp är kanske ändå inte ute trots allt?

Whining, whining

Den senaste tiden har det av olika skäl inte blivit så många inlägg från mig, och nu funderar jag på om det verkligen är någon idé att fortsätta med detta? Vad tycker ni stackare som möjligen orkar läsa mina fåtal inlägg, har ni gett upp?
I dag är det lördag och jag ska snart vara en god granne och hjälpa till på dagens städuppdrag på ön. Egentligen har jag bara lust att ge f-n i alltihopa. Men vem vet vad som händer då ... Jag kanske blir utfrusen av folket på ön och det vore onekligen lite jobbigt ...