28 februari 2008

I kväll blir det en rysare

I kväll är det extrastämma i samfälligheten (alla som har hus på vår lilla ö är medlemmar i denna sköna förening). Dessa stämmor brukar inte bli roliga (läs tråkiga). Tänk er själva följande scenario: Ca en tredjedel (gissning) av husägarna på ön har små barn som går på dagis. Resterande har inte barn som går på dagis. De som har små barn som går på dagis försöker med alla möjliga medel få alla andra att gå med på att lägga en JÄTTESTOR PRÅM vid en av öns bryggor där de vill inrätta ett dagis. Jag kan tänka mig att det är en jättebra idé om man snabbt vill bli av med barnen (drunkning) ... det som är sämre är att öns finaste badstrand invaderas. Det känns inte alls bra.
Jag älskar vår lilla ö, men den har sina bra och dåliga sidor – ikväll kommer den antagligen att visa upp sin dåliga.

25 februari 2008

Sportlov, bokrea och sticklingar

Sportlov heter det innebärandes att alla skollediga barn ska SPORTA. Undrar om dom gör det eller om allihopa (utom dom som har råd att åka till fjällen) sitter och häckar framför datorer, spelar tv-spel, hänger, ser på tv och sover. Av mina tre barnbarn som går i skolan och följdaktligen nu har sportlov vet jag ingen som sportar något särskilt. Jovisstja äldsta killen spelar kanske lite fotboll, men det gör han å andra sidan året runt. Hans föräldrar tvingar honom. Säger han.
Och imorgon börjar bokrean och inte har jag någon lust att handla böcker. Det har jag inte haft sedan jag började jobba i branschen för ungefär ett dussin år sedan. Det känns trist. Fast solen skiner idag och det är trevligt. Nästan så man får lust att shoppa-vårkläder och små, små blomsticklingar.

20 februari 2008

Kvinnliga nätverkare

Många har gjort det länge, men jag började igår. Det allra första knepet är att man måste bli inbjuden av en vän. Har man inga vänner är det alltså kört. Men eftersom jag då uppenbarligen har en vän som dessutom råkar vara med i ett kvinnligt nätverk, så fick jag en inbjudan.

Och igår var det premiär! Ca 30-35 kvinnor samlades i en fin lokal, drack vin, minglade, pussade på kind etc. Sen vidtog god och trevlig middag, mera vin, information om nätverket och sen – tamtamtamtam: föreläsning! Ämnet var KBT, Kognitiv beteendeterapi, vad det går ut på (problemlösning) och hur man kan använda det i vardagen. Faktiskt väldigt intressant! Vi får se om jag kan bli en KBT:are lite till vardags ...

19 februari 2008

Thor och Widmark gör det igen

Nu har jag läst Martin Widmarks ungdomsboksdebut, Kabinettets hemlighet och en ny roman av Annika Thor, Vad skulle du ha valt? Två väldigt bra böcker som kommer ut i höst. Martin Widmark imponerar verkligen; han är ju mer ett fenomen än en författare som han spottar ur sig bra böcker på löpande band! Undrar hur han bär sig åt?

Kabinettets hemlighet
utspelar sig på 1700-talet och handlar om tryckerilärlingen Io som har fått i uppdrag att utföra en illustrerad katalog till stadens kuriosasamling. Under sin första arbetsnatt gör Io med hjälp av ett föremål från samlingen en tidsresa till Rom vid kejsar Neros tid, nästa natt gör han en ny tidsresa till det medeltida Frankrike och den tredje och sista natten finner han sig själv i och med att han för första gången står öga mot öga med den far som han hela sin uppväxt hatat. Sedan är resorna slut - för den här gången, endast vart trettionde år står stjärnorna så gynnsamt. Förutom de spännande tidsresorna hittar Io kärleken, och vi får också oss till livs lite om tryckerikonsten, elektriciteten, kejsar Neros skräckregemente, romerska badhus, mordet på Gustav III, slaget vid Trafalgar, stjärnhimlen ... En romantisk, historisk roman!

Annika Thor har tidigare skrivit många fantastiska ungdomsböcker (En ö i havet-sviten bl a), men nu är det ett tag sedan sist. Döm om min glädje när det nu äntligen kommer en riktigt bra och ganska ruggig historia som handlar om Jesper som är kompis med Abbe och kär i Annie. Jesper och Abbe är båda 14 år och går i åttan tillsammans med alla de karakteristiska typerna: snygga Emma, dryga Patrik och Robban etc. Jesper och Abbe är kompisar sedan barnsben, men när Jesper och Anni blir ihop blir Abbe liksom över. Abbe är lite speciell, inte mobbad men heller inte helt accepterad. När Jesper och han blir osams börjar Abbe hänga med de tuffa killarna som dricker sprit, festar och ser på tjejer på ett oacceptabelt sätt. På en fest händer det som absolut inte får hända. Detta är en bok som handlar om äkta känslor: kärlek, vänskap, hat, utanförskap, den har många bottnar och det står mycket att läsa mellan raderna: en modern ungdomsbok som säkert kommer att låta tala om sig!

Vad vill dom ha?

Den stora födelsedagsmånaden mars närmar sig med stormsteg. Då fyller inte mindre än fem familjemedlemmar år + ytterligare en i april. Vad önskar sig månne den blivande 32-åringen, 8-åringen, 6-åringen, 83-åringen, 56-åringen och 11-åringen? Jag får totalt hjärnsläpp när jag ska komma på något riktigt bra och personligt till mina kära.

Tips, please!

18 februari 2008

23 grönfinkar

Det är roligt att sitta vid mitt köksbord och studera fågellivet i rönnen utanför. Där hänger fyra olika matanordningar till fåglarna. Småfåglarna vill säga. Trots att vi har satt upp barriärer och olika hinder för att skatorna och kråkorna inte ska komma åt maten, så hjälps det inte. De stora fåglarna är oerhört uppfinningsrika och hänger i krokig arm för att komma åt läckerbitarna. Så fort de stora farliga kråkorna kommer så flyr småfåglarna. Men igår var det kråkfritt en bra stund och då passade 23 kvicka Grönfinkar på att flyga och flänga och äta!

Så här står det om Grönfinkar på Sveriges ornitologiska förenings hemsida:

Grönfinken var enligt äldre uppgifter att döma en sällsynt fågel på 1700-talet och även under en stor del av 1800-talet, men arten är en av de som ökat mest under det senaste seklet och idag finns det uppskattningsvis drygt 650.000 par i landet. Vad som orsakat denna ökning är oklart, men ökad vintermatning kan vara en av anledningarna. Dessutom har grönfinken fått en ny födokälla genom vresrosens spridning. Trots den ökade födotillgången, flyttar en del under vinterhalvåret till Nordtyskland och i vissa fall ända till Sydvästeuropa.

16 februari 2008

Snart våras det ...

I vår nya trädgård har vi 9 äppelträd och 1 päronträd. I ca tjugo år har fruktträden växt vilt och spretat ut sig år alla håll, knotiga grenar åt alla håll, skott hit och dit. Men nu har en riktig trädgårdsmästare beskurit alla träden. I dag har vi släpat gamla mossbelupna grenar och eldat i solskenet ... Ljuvligt ... En antydan om vår ... Ser fram emot en sommar med fruktträd som det är en fröjd att ställa ut trädgårdsmöbler under. Tänk er att sitta under äppelträden och och dricka kaffe. Äppelblom, finns det något vackrare?

12 februari 2008

Duschar, hus och förälskelser

Åkte i flygande fläng med sambon på lunchen (ja det blev en rätt så lång lunch) och köpte duschväggar + kran till handfatet till badrummet. Hade egentligen bestämt mig för glasklar dusch men den här var 2000 kronor billigare (demoex) och har ett mönster av rundlar. Jag tror det blir en väldigt bra dusch! Om någon ser en när man duschar så kanske man får några imaginära extra rundlar på kroppen! Spela roll, jag har redan så många ...
Jag blir mer och mer kär i mitt hus.
Sambon får passa sig.

11 februari 2008

Ikea in my heart

I går var det så (äntligen kan man tycka!) dags att montera köksskåp. Vi tog oss motvilligt an den gigantiska högen med 131 (!) små platta bruna paket som tillsammans var tänkt att bli vårt nya högblanka drömkök.

Ni fattar vartåt detta lutar?

Tre timmar senare hade vi monterat ihop 3 skåp, råkat i fyra gräl och hade ungefär 711 små muttrar, skruvar, pinnar och andra konstiga molijoxer över ... (och då är ändå min sambo VÄLDIGT praktiskt lagd). Det sista grälet vi hade handlade om att jag ville beställa IKEA-montörer, men icke sa nicke, sa sambon ...
Jag känner på mig att nästa helg kommer att avlöpa lika romantiskt.

10 februari 2008

Skiftande upplevelser

Under min vistelse i Norge hann jag med tre vuxenromaner – Mannen från Trinisla av Jerker Virdborg, Mig äger ingen av Åsa Lindeborg och Stundande natten av Carl-Henrik Wijkmark. Jag börjar med den jag tyckte sämst om: Mannen från Trinisla, en bok som handlar om ett dygn på en skärgårdsö i Bohuslän, där det befinner sig en mängd båtar och semsterfirare, barn och vuxna, fiktiva och verkliga gestalter. Det är drömlikt, overkligt och verkligt, pretentiöst, oerhört närgånget och detaljerat beskrivet. Tråkigt.
Åsa Lindeborgs bok är en uppväxtskildring som innehåller en närvarande pappa som dricker för mycket och en lydig dotter. Här skildras det ensamma föräldraskapet, kärleken mellan far och dotter, smutsen, lyckan, misären och det socialistiska arvet naket och nervkittlande. En bok som fängslar mig medan den pågår men som bleknar bort efter avslutad läsning.
Stundande natten var den riktigt stora behållningen: En döende man på sjukhus gör upp med sitt liv på ett starkt och gripande vis. Här är hjärtat och intellektet med i varje sparsamt utmejslad mening. Med få lättlästa ord beskrivs så mycket att jag häpnar. Tur att han fick Augustpriset så jag upptäckte denna fantastiska författare – nu måste jag läsa allt han skrivit tidigare!

9 februari 2008

AMangfold 2008

Nu har jag varit i Stavanger i Norge på barn- och ungdomsbokskonferens och lyssnat på norska, svenska och danska författare, illustratörer, forskare, bibliotekarier och många andra bokexperter. Det har varit otroligt givande och roligt och jag har lärt mig en del nytt och en del gammalt. Två av de forskare som var där föreläste om det revolutionerande som hände med barnboken före, under och speciellt efter andra världskriget: Ingrid Vang Nyman (Pippi L), Tove Jansson (Mumin), Egon Möller-Nielsen (Historien om någon) och Grete Janus Hertz (Nalle) för att nämna några. Det som slog mig var att det är märkligt att det fortfarande är så många som fortfarande intresserar sig för 1940-talet? Visserligen en intressant och betydelsefull period, men aningen uttjatad. När börjar någon forskare att ta sig an 1960-talet med böcker som Per, Ida och Minimum?
Nåväl. Förutom detta så fick vi oss till livs spännande föredrag av Per Nilsson som berättade om den politiska ungdomsromanen (Svenne), Stina Wirsén som talade om sina brokiga små som snart kommer som tröjor (se bild), lakan, med mera (kommer bl a att säljas på Åhléns i april), Eva Lindström intrevjuades av Jan Hansson om sina fantastiska böcker som inte liknar några andra (böckerna om Lage, Stig, och Sonja, Boris och tjuven som var augustnominerad 2007). Lisen Ardbåge berättade om sina naivistiska bilder och Petter Lidbeck om sina och Martin Widmarks pensionärsdeckare med mera, med mera! Zulmir Becevic föreläste om sin bok Resan som började med ett slut (en mycket bra bok som handlar om hans och familjens flykt från Bosnien till Sverige) och så höll jag nästan på att glömma en mycket spännande diskussion mellan tre tidningskritiker/recensenter: Lotta Olsson (DN, Sverige), Guri Fjeldberg (Bergens Tidende, Norge) och Kari Sønsthagen (Berlinske Tidende, Danmark).
Förutom att det var en både kul och intressant - och välplanerad - konferens så kan jag också rekommendera alla att åka till Stavanger som är en vacker stad på Norges västkust, väl värd ett semesterbesök (fast det är väldigt dyrt i Norge!).

1 februari 2008

Stavanger nästa

På söndag, kära vänner, åker jag på barnbokskonferens till Stavanger, Norge! Konferensen varar i dagarna tre och går under beteckningen Mangfold: Trender, trendelser og hendelser. Mängder av nordiska författare, illustratörer och andra litteraturexperter inom barn och ungdomsbokens värld kommer att vara där och berätta!

Så här lyder programförklaringen:

"Vår vision er å formidle ny barne- og ungdomslitteratur gjennom å skape en arena for nytenkning, mangfold og tverrfaglig utveksling. Det er bøkene vi vil vise fram, men bøkene kan ikke vise fram seg selv. De trenger å fomidles av gode og troverdige stemmer. Derfor har vi invitert forfattere, illustratører og ande litteatur-fomidlere som vil presentere trenderne, bredden og utvalget innenfor ulike sjangere. Formidling av hundrevis av bøker vil bli belyst og satt søkelys på under konferansen."

Visst låter det spännande? Jag återkommer med rapport i slutet av nästa vecka!
Mer info finns på www.mangfold2008.no