20 december 2007

Apport-rapport

Har nu varit "hundägare" i ett dygn och kan rapportera att allt har gått över förväntan! Igår var Ziggy med mig på jobbet och pussade (läs slickade) på alla. Natten har varit lugn – hon har sovit sött och till och med morgonpromenaden var lyckad – hon gjorde det hon skulle. Lycka!

18 december 2007

Listan!

Jag hittade en lista hos Malin som hade hittat den hos Skolfröken som jag nu också snor! Det är kul med listor!

Namn: Annika
Kallas också för: Annika
Född: För länge sedan på femtiotalet nån gång ...
Jag kommer från: Sibirien (stadsdel i Stockholm)
Och bor nu: På den lilla, lilla ön Tranholmen
Civilstånd: Sambo med en knasig göteborgare vid namn Lennart
Barn: Två vuxna döttrar
Utbildning: Lite olika kul.
Mitt tråkigaste jobb någonsin: Biträde på långvårdsavdelnig (var gravid och svimmade så fort jag kom ut i sköljrummet så det blev inte långvarigt ...)
Det karaktärsdrag jag är minst stolt över: Lite bestämd kanske?
Favoritprogram i TV: Långfilmer tack!
Hon spelar mig i filmen om mitt liv: Elisabeth Taylor skulle nog fixa argbiggan
Min stora idol är: Julia Roberts för att hon är så himla snygg
En kändis jag kan tänka mig att byta plats med: Ingen
Jag kan det här och det är jag stolt över: Bra mamma och kompis
Jag skulle vilja lära mig mer om: Hur det går till när barn lär sig att läsa
Det här visste ni nog inte om mig: Att jag rymde hemifrån när jag var femton. Jag åkte till Köpenhamn för att få träffa en tjugotreåring som jag var förälskad i!
När jag är helt ledig gillar jag att: Läsa, gulla med barnbarn, resa, fixa i trädgården, umgås med kompisar.

Favorit
Maträtt: Skaldjur, helst hummer
Film: Eyes wide shut
Lag: Vaddå lag? Går det att äta?
Musik: Louise Hoffsten, Vaya con dios, opera
Bok: Kanske Sagan om Ringen
Drink: GT med massa lime i

That´s all folks!

Årets sista bokfemma

Veckans tema är årets bästa böcker. Nämn dina fem favoriter från årets läslista. Så skriver Malin på sin blogg. Alltså dags att summera och fundera. Vilka var detta årets bästa böcker? Här kommer min lista!

Locke Lamoras lögner av Scott Lynch. I staden Camorra växer den föräldralösa pojken Locke Lamora upp hos en "präst" som lär upp sina skyddslingar till mästertjuvar: gentlemannatjuvarna. Locke blir en mästare på att bedra och stjäla. I olika kapitel får vi läsa omväxlande om Lockes uppväxt, omväxlande om hans vuxna liv. Den här boken är ett virrvarr av magi och ond bråd död och man bara måste sluka de nästan fyrahundra sidorna tills boken är slut!

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Berättelsen är lika gammal som jorden: två unga kvinnor blir offer för mäns vilja, sexualitet och maktbegär. Platsen är Afghanistan och trots att det låter sorgligt (och det är det!) så är det så otroligt bra och kärleksfullt skildrat.

Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion. Kvällen före nyårsafton kommer Joan Didion och hennes make sedan 40 år hem från sjukhuset där deras dotter ligger i koma. De har precis satt sig för att äta middag när John plötsligt drabbas av en massiv hjärtinfarkt och dör. Den här boken är Joan Didions försök att förstå den tid som följde och det är starkt och fantastiskt skildrat.

Den fjärde boken blir Luftslottet som sprängdes, tredje delen av deckarsviten. Ingen närmare presentation behövs här!

Fallen av Joyce Carol Oates. En man klättar över skyddsräcket och kastar sig i Niagara-fallen. Han är nygift och har lämnat sin brud i hotellets bröllopssvit. Bruden väntar i sju dagar och sju nätter på besked om vad som har hänt. Under tiden hon väntar händer det osannolika - hon möter en man som blir betagen i henne och en ny kärlekshistoria tar sin början. En bok som griper tag - en av Oates bästa!

Mitt nya hundliv

Från och med imorgon ska jag vara hundvakt till Ziggy (Stardust), en Border collie som ägs av två irländare. Detta innebär att allt man säger till hunden måste sägas på engelska. Frågan infinner sig då - vilka kommandon brukar husse och matte använda och vad f-n heter fot på engelska? Jag ger mig den på att man inte säger feet ... I och för sig låter till exempel sitt likadant på båda språken, så jag får väl använda det i tid och otid. Men det som plötsligt har slagit mig är:

- hur handlar man mat med hund?
- hur handlar man julklappar med hund?
- hur säger man åt en hund vad den får och inte får?

Hur gör man, någon?

14 december 2007

Tänt varé här!


När det närmar sig jul sparar Boråsarna INTE på strömmen. Första adventshelgen ökade elförbrukningen med motsvarande 400 eluppvärmda villor!!!
HEJA BORÅS!

12 december 2007

Med tanke på fem ...


Så kan man till exemepel lista de fem sämsta/bästa:
– Kompisarna
– Maträtterna
– Semsterorterna

Eller lite vad som helst!
Jag listar härmed de fem sämsta mänskliga egenskaperna:
– Avundsjuka
– Högmod
– Bitterhet
– Snålhet
– Girighet

Vilka är dina fem vadsomhelst?

De fem sämsta böckerna

Ämnet för Malins bokfemma denna vecka är att lista de 5 sämsta böckerna jag läst i år. Ja se det var knepigare. Jag läser barn- och ungdomsböcker vecka ut och vecka in och ungefär samtidigt som jag har läst ut dem har jag i princip glömt dem. Om jag i stället skulle ge mig på och lista de fem sämsta EGNA böckerna jag läst i år så vet jag knappt om jag läst så många vuxenböcker i år. Läste förstås ett gäng på semestern, men vilka det var – tjaa vet inte riktigt ... Jag tror faktiskt att jag hoppar över bokfemman denna vecka!

10 december 2007

Mooooaaahhh ....

Varför älskar vi skräck? Vad är det som gör att vi så gärna vill bli skrämda och - i alla fall jag - sträck- och skräckläser till exempel John Ayvide Lindqvists böcker med en sällsam glöd? Och du som gillar Ayvide - har du läst Ray Bradburys böcker? Dom kan jag verkligen rekommendera till alla som gillar att läsa intelligenta böcker som skräms! Men jag antar att det är med skräck som med deckare, man gillar att sitta hemma bekvämt tillbakalutad i bästa läsfåtöljen och låta sig skrämmas lite på låtsas - för på riktigt skulle man ju inte för sitt liv vilja uppleva dessa horribla händelser ...

6 december 2007

Mamma är bäst?

Den här veckan handlar Malins bokfemma om mammor. Uppdraget är att lista fem böcker som har någon sorts koppling till mamma eller mammor. Eftersom jag själv har ett dåligt förhållande till min egen så antar jag utmaningen som mamma till mina egna båda döttrar.

Jag läste väldigt mycket högt för mina döttrar när de var små. En av favoritböckerna var Det blåser på månen av Eric Linklater. Boken handlar om systrarna Dina och Dorinda som försöker hjälpa sin pappa utan framgång (deras mamma bryr sig inte mycket om dem), de blir mest ansedda som elaka. Inte för att de egentligen menar att vara elaka, men nästan allt de gör uppfattas av de vuxna som olydigt, så då tycker de att det är lika bra att bli stygga på allvar. Det här är en riktig klassiker full av äventyr och spänning men också av viktiga tankar.

Trollkarlens hatt
av Tove Jansson är också en bok som för mig kan förknippas med en mamma. Inte min egen, men mina kusiners mamma som läste boken högt för sina tre barn och mig några mörka vinterkvällar när jag var ca nio-tio år. Efter den upplevelsen var jag fast i Muminvärlden och älskar alla böckerna hett och innerligt. Jag läste dem givetvis högt för mina egna barn!

Böckerna om Mamma Mu av Jujja och Tomas Wieslander med bilder av Sven Nordqvist tillhör mina bildervboksfavoriter, och jag har läst dem om och om igen för mina barnbarn i olika omgångar.

De tre böckerna om Mamman och den Vilda Bebin av Barbro Lindgren med bilder av Eva Eriksson är också favoriter som jag läste för mina barn och som jag också läser om och om igen för mina barnbarn.

Världens ballaste mamma tycker jag att Tsatsiki har i böckerna om nämnda gosse av Moni Nilsson. Hon är väldigt klok, Tsatsikis morsa, och väldigt bra på att vara mamma.

3 december 2007

Och vinnaren blev ...


Sven Nordqvist med Var är min syster?
GRATTIS!

Listor, listor, listor

Nu har jag bestämt mig. Nästa år ska lägga upp varenda titel jag läser på den här bloggen – både i yrket och privat. Jag är inte alls ensam om att göra så, men i alla fall. Det ska bli en spalt på högra sidan under rubriken Årets böcker. Återkommer med detta efter nyår.
Noterar ute i bloggosfären att somliga bloggare har gjort listor med årets bästa julklappsböcker, så det ska jag absolut inte göra. Mina barnbarn vill ju ändå inte ha böcker så det kan ju kvitta. Böcker är ju inte allt, eller hur? Nu ska jag gå och pudra näsan för att strax bege mig till Berwaldhallen och årets viktigaste bokhändelse. Aja, aj, aj - nu motsade jag mig själv ... nåja, lite viktigt är det trots allt med böcker ...

Vem vinner i kväll?

Det blir spännande att se om Sven Nordqvist efter alla år och alla böcker äntligen kommer att få ett välförtjänt pris ikväll då Augustpriset delas ut. Bilderna i hans nya bilderbok Var är min syster? är magnifika och helt enastående. Det är en klurig konstresa för barn helt enkelt! Han har svår konkurrens av Strollos bok Bryta om som det skrivit spaltmetrar om och som många har delade meningar om, själv har jag inte hunnit läsa den ännu.
Övriga nominerade är Isdraken av Mikael Engström, Nöff nöff Benny av Barbro Lindgren och Olov Landström, Sonja, Boris och tjuven av Eva Lindström och sist men inte minst Flickan som var vacker i onödan av Janne Lundström (en fantastisk bok om en tuff tjej från Afrika som utspelar sig för sisådär 1500 år sedan).