30 oktober 2007

Vilken bokvärld?

Skulle jag vilja leva i? Veckans tema för Bokfemman är drömvärld. Här gäller det att välja ut fem bok-drömvärldar:

Bläckhjärta: Hjältinnan Meggie och hennes pappa Mo får besök av en mystisk främling i natten - en främling som har något att göra med det fruktansvärda som hände när Meggie var liten. Främlingen kommer för att varna dem för att Capricorn är på väg... Men vem är Capricorn? Och var är egentligen Meggies mamma? Här får vi komma direkt in i den bästa av världar, böckernas värld.

Sagan om Ringen: Det kan väl inte finnas någon hetero av honkön som INTE vill träffa Aragorn? Eller Bilbo och Gandalf för den delen?

Mumindalen: Tänk att vandra bland blommorna, diskutera med Muminpappan, få träffa My, Muminmamman och inte minst Mårran!

Narnia: Jag säger bara en sak – klädskåpet – tur och retur! Härligt!

Stravaganza Maskernas stad: Tänk dig att du i ena sekunden ligger i din säng, i nästa befinner dig i en värld som är översköljd av bedrägeri, intriger och glamour. Det är precis vad som händer med Lucien. Plötsligt upptäcker han att han egentligen är en "stravagante" - en person som med hjälp av en talisman kan förflytta sig i tid och rum. Jo, jag tackar jag!
Roligaste hemsidan!

Kolla på er själva som män, fulla, apor, konstnärliga och massa annat kul! Så här snygg blev jag som apa! Man kan ju nästan skratta ihjäl sig! Gör om er på: http://morph.cs.st-andrews.ac.uk/Transformer/

Godis-uppköp

Jag har inte riktigt fattat det här. När är det egentligen själva Halloween? Alltså den dagen (eller kväll) som barnen klär ut sig och går runt och skrämmer folk och tvingar av dem godis för att inte jäklas allt för mycket? Är det imorgon den 31 oktober eller är det på lördag? Medan jag funderar över det - kan någon vänlig själ upplysa mig? - är det nog säkrast att jag shoppar hem godis i mängder ...

26 oktober 2007

Veckans bokfråga v 43

Fredag och dags för en ny bokfråga från Barnens Bokklubb! Den här veckan är det dags att tänka tillbaka och komma ihåg böcker som vi minns bäst från när vi var små.

Pippi Långstrump! Den boken är orsaken till att jag blev så intresserad av böcker att jag fortfarande inte kan låta bli dem. Pippi var något helt nytt på femtiotalet då jag var liten. Pippi var ett barn som bestämde själv, som gjorde som hon ville i en tid då barn skulle vara tysta vid matbordet och niga och säga tant och farbror till folk som hade fyllt tjugo. Att ett barn vågade säga och göra som Pippi var fruktansvärt spännande och totalt förbjudet. Hon var en riktig revolutionär! Det fanns en massa vuxna som ogillade Pippi Långstrump, hon var FÖR fri och självständig. Tänk om alla barn skulle bete sig så, hur skulle det sluta …?
Ibland läste jag böckerna i smyg under täcket. Det skulle vara tyst och släckt på mitt rum en viss tid, och nåde mig om jag låg och läste … Det gjorde jag i alla fall och där under täcket blev jag Pippi. Stark och självständig och påhittig och glad red jag ut i världen och räddade barn och tog hand om såna som behövde tas om hand!

23 oktober 2007

Och nu kommer August!

Igår fick vi äntligen veta vilka titlar som blivit nominerade till Augustpriset i barn- och ungdomsboksklassen. Några hade vi gissat redan men några var helt otippade från oss på Barnens Bokklubb. Här är dom!

Bryta om av Åsa Anderberg Strollo: Kontroversiell ungdomsbok om elände, elände och mer elände. Har jag inte hunnit läsa ännu.

Isdraken
av Mikael Engström: Också om en hel del elände , sett ur en 11-årig pojkes ögon. Har jag heller inte hunnit med.

Nöff nöff Benny
av Barbro Lindgren och Olof Landström: Bästa bästa boken! Underbar, klurig, livsbejakande oom att vilja höra till. Missa den inte!

Flickan som var vacker i onödan av Janne Lundström: Fantastisk bok och en grym och realistisk berättelse från 1600-talets Afrika som handlar om Asombasine, som betyder ”flickan som var vacker i onödan”.

Sonja, Boris och tjuven
av Eva Lindström: Kul deckarhistoria som utspelar sig på en campingplats.

Var är min syster?
av Sven Nordqvist: Suggesiv bilderboksberättelse om en liten muspojke som försöker hitta sin storasyster. Bilder som förtrollar och förför. Ett måste i bokhyllan!

21 oktober 2007

Alienvarning

Det 5-åriga barnbarnet och jag tog oss igår (äntligen) till BR för att inhandla den efterlängtade PRESENTEN. Den som jag lovat henne ända sedan simskolan startade i augusti och som hon skulle få om hon kunde förmå sig att doppa huvudet - varje gång simläraren krävde det. Muta kallas det också. Nåväl en Barbie skulle inhandlas och där stod vi nu framför rader av blonda, rödhåriga och mörka skönheter med för långa ben och påmålade leenden i ansikten. Barnbarnet for som ett skållat troll mellan raderna av dockor och andra leksaker. Beslutsångesten lyste ur det vanligtvis så glada barnansiktet. Nu såg det ut som hugget i sten. Detta var allvar.
"Den här mörka är väl fin," försökte jag. "En sådan har du ju pratat om länge." Inget svar, bara ett koncentrerat tittande, vändande och funderande.
"Är det svårt att välja," frågade jag.
Hon tittade uppgivet på mig och sa med liten röst: "Ja".
Efter ca en timmes beslutsångest bestämde sig barnbarnet för ett kit med en Bratzdocka. Med följde makeup, pudervippa, sminkbord, fåtölj, kam, spegel och örhängen. Dockan hade mörka blanka flätor, ett gigantiskt huvud, gigantiska ögon och pytteliten kropp.

Vart tog alla mina pedagogiska föresatser vägen?
Snacka om alienvarning.
Både för dockan och mig ...

19 oktober 2007

Veckans bokfigur!


Vilken rolig idé! På Barnens Bokklubbs blogg finns nu något som kallas Veckans bokfråga! Denna vecka får man fantisera fritt och välja vilken bokfigur man helst skulle vilja vara! Jag tände förstås på idén rekordsnabbt - och den här allra första veckan väljer jag att vara Lovis i Ronja Rövardotter! Tänk er bara följande drömliv:

Att vara mamma till den fantastiska Ronja, att få leva tillsammans med och älska ett helt rövarband, att leva av och mitt ute i naturen som är fylld av vildvittror, rumpnissar och andra magiska figurer! Jag tänker mig att Lovis har en massa magiska kompisar ute i skogen som hon utbyter matrecept och kloka tankar med. Jag tror att jag skulle vara lycklig om jag fick leva så och slippa alla moderna storstadskrav och alla stressade, tråkiga och snåla människor (nåja Mattisrövarna kan ju vara en nagel i ögat ibland förstås men det löser sig ju på slutet)!

16 oktober 2007

Bokfemman delar ut pris!

Den här veckan handlar Bokfemman om vilka fem författare man vill ge ett fint pris (med tanke på Nobelpriset som just delats ut till Doris Lessing (äntligen en kvinnlig romanförfattare, bra valt akademien!) Jag funderade länge på om jag skulle välja de författare som har betytt mest under hela mitt liv, eller om jag skulle välja ut dem jag läser nu. Det blev en salig röra:

Astrid Lindgren toppar listan eftersom det var hennes och Pippis förtjänst att jag började läsa och sedan blev så intresserad så att jag fortsatte. Upplevelsen av Pippi när jag var sex-sju år har följt mig som en varm tråd i alla år. Hon får bästa barnpriset!

Ray Bradbury. Jag läste allt jag kom över av honom när jag var runt tjugo. Han är mästare på den psykologiska skräckgenren och dystopier och skriver både romaner och novellsamlingar. Hans mest kända bok är Fahrenheit 451. Jag kan också rekommendera Den illustrerade mannen. Han får skräckpriset!

Yasar Kemal.
Låt tistlarna brinna var en av mitt livs största läsupplevelser. Det är en grym saga om den hemske Abdi Aga som bestämmer i byn där Memed bor. Abdi Aga tvingar byborna att arbeta från morgon till kväll bland de äckliga tistlarna. Till slut får Memed nog! Jag har inte läst någon annan bok av författaren måste jag erkänna. Han får allvarspriset!

J. R. R. Tolkien. Jag älskar Sagan om Ringen-trilogin och har läst den fyra gånger. Var tionde år är det dags. Har till och med läst alla tre böckerna högt en gång. Det är nog den bästa saga som skrivits. Den är otroligt spännande, världen är skickligt uppbyggd, språket sjunger och jag kan aldrig sluta älska alla de udda figurerna! Men så älskar jag också sagor ... Tolkien får mitt sagopris!

Joyce Carol Oates. Allt hon skriver är inte bra, men tillräckligt mycket för att hon ska vara en favorit. Hon skriver insiktsfullt, och det känns verkligen som om hon kan avslöja människans inneboende natur både vad det gäller den goda och den onda sidan. Dessutom skriver hon väldigt bra ungdomsromaner om tillkortakommanden, svek, lögner, sex på ett sätt så att man förstår att hon inte har glömt hur det kändes. Mina favoriter är Blonde, Det var vi som var Mulvaneys + hennes fyra ungdomsböcker. Hon får guldmedalj!

15 oktober 2007

Livstråden och Konsten att vara snäll


Dessa två böcker står på tur att bli lästa. Livstråden av Sarah Waters har jag blivit varmt rekommenderad så den börjar jag med! Konsten att vara snäll hoppas jag att jag ska lära mig något av ...

Återkommer när jag har läst!

14 oktober 2007

Kvinnor ÄR bäst så det så

Min sambo hann inte ens säga "adjö och vi ses om en vecka min älskling" förrän jag hade huset fullt med kvinnliga kompisar! Dom har precis åkt hem efter 28 timmars oavbrutet snackande, ätande, vindrickande, pratande, garvande! Ja, vi sov några timmar också. Guuud vad jag älskar att umgås med - och jobba med - kvinnor. Vilket härligt släkte, och vilken tur att man inte är man så man måste umgås via en boll, en öl, några whisky, på ett älgpass (där varje man har minst 2 km mellan sig)!!!

Heja kvinnor!

11 oktober 2007

Dragon

Dragon är en flerårig, aromatiskt doftande ört som kan bli över en meter hög.

Visst är det mäkligt? Jag har tänkt laga en speciell rätt på lördag eftersom jag bjudit in några tjejkompisar på middag. Jag har varit i mataffären säkert tre gånger denna vecka och varje gång har mitt absoluta måste varit att köpa dragon. Nu är det torsdagkväll och jag kommer inte att komma i närheten av någon affär före middagen. Tror någon att jag köp dragon?

Rätt!
Det blir dragonlöst på lördag.
Kan någon förklara varför det måste bli så här?

9 oktober 2007

Veckans bokfemma är o-lästa böcker

Räfst och rättarting! Dags att krypa till korset och erkänna vilka fem (det finns med all säkerhet fler) de där böckerna som jag för länge sedan borde ha läst är.
Här kommer min lista:

Kafka: Inte en enda titel. Jag skäms.

Stalin - Den röde tsaren och hans hov av Simon Sebag Montefiore. Har legat i bokhyllan sedan den kom ut. En bok jag verkligen VILL läsa, men bara aldrig kommer till skott med ...

J. M. Coetzee: Försökte mig på att läsa Onåd för några år sedan men lyckades inte. La ifrån mig boken efter bara några sidor. Hm.

Per Westberg har jag heller aldrig läst, fast jag har tänkt göra det så många gånger. Kan någon rekommendera vilken bok som är bäst?

New York-trilogin av Paul Auster. Så många har sagt åt mig att jag borde läsa honom att jag nästan fått avsmak. Men någon gång kanske!

Jag märker att min lista handlar mer om vilka författare jag inte har läst ... ja så här blev det i alla fall!

7 oktober 2007

Äntligen måndag snart ...

Nu har vi taklagsfestat och åkt runt som vettvillingar hela helgen för att titta på trappor (vi ska snart beställa en trappa till vårt hus) och annat nödvädigt till huset. jag trodde att jag skulle ha en ledig helg så här efter bokmässan, men icke sa nicke ... Man får väl vila när man är jordgumma!

5 oktober 2007

Taklagsfest!

Nu ligger taket på plats på huset och ikväll är det dags att bjuda bygglaget på taklagsfest. Festen hålls på cementplattan i huset tillsammans med sågspån, gipsskivor, lecastenar, snålblåst (det finns inga fönster eller dörrar på huseländet men väl gipsskivor på väggarna – tack gode gud), byggnadsarbetare och så lilla jag. Det kommer att bli en och annan snaps som rinner ner i struparna på vår lilla ö ikväll!

2 oktober 2007

Veckans tema för Bokfemman är sagor


Jag älskar sagor! Folksagor, konstsagor och fantasy – som i allra högsta grad är sagor för lite äldre barn (typ sådana som jag).

Här citerar jag mig själv ur en krönika i Barnposten: "Jag tror att det är viktigt att vi berättar de här gamla sagorna för våra barn. Dels är de en del av vårt kulturarv och dels tror jag att barn behöver sagor. Visserligen är berättelserna ibland ganska otäcka, och vi vill ju gärna skydda våra barn från det som är ont. Men barn behöver verktyg för att bearbeta både det onda och det goda de möter i verkligheten. I sagans värld är det onda ofta symboliserat av en jätte, ett troll eller en häxa. Och som vi alla vet vinner det goda alltid till sist, och däri ligger själva poängen! Barnet identifierar sig alltid med hjälten. De är med och utstår alla hans eller hennes prövningar och står till sist som segrare tillsammans.
Så här uttrycker den kända sagoforskaren Bruno Bettelheim det i sin bok Sagans förtrollade värld: ”Barnet väljer inte så mycket med tanke på vad som är rätt och orätt, utan mer utifrån sympati och antipati. Ju enklare och rättframmare en god gestalt är, desto lättare har barnet att identifiera sig med den och avvisa den onda.”

Jag har många sagofavoriter, här kommer fem av dem:

Elddonet av H. C. Andersen
Från himmelens topp till havets botten av Martin Widmark
Saga och meningen med livet av Ulf Stark
Mästerkatten i stövlar av Charles Perrault
Sagan om Ringen av J. R. R. Tolkien

1 oktober 2007

Inhandlade böcker

Det blev inte så många inköpta böcker på mässan, men 5 pocket (och en gigantisk och superglittrig adventskalender som jag ska skänka ett barnbarn när tiden är inne för lucköppning) blev det i alla fall:

Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson – den hann jag peta i mig på tåget hem. En så vacker och sorglig saga! Jag grät nästan lite över dessa två kvinnoporträtt, den gamla damen som hade levt med en så hemsk hemlighet och den unga kvinnan med sin börda. Absolut läsvärd!
De övriga är Silvermasken av Peter Englund, Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn, Ont blod av Arne Dahl och Livstråden av Sarah Waters.

Återkommer med omdömen vartefter jag läst dem!